Merkel’e ödül, Schröder’e ceza

Güncelleme Tarihi:

Merkel’e ödül, Schröder’e ceza
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2023 09:48

Almanya’nın eski Başbakanlarından Angela Merkel ödül üstüne ödül alırken, Gerhard Schröder’e de ‘ceza’ yağıyor. Almanya’nın 2005-2021 yıllarında aralıksız 16 yıl başbakanlığını yapan Merkel, geçen ay Almanya’da cumhurbaşkanları ve yabancı devlet başkanlarına verilen ‘Liyakat Nişanı’ndan sonraki en yüksek özel tasarımlı ‘Federal Liyakat Nişanı Büyük Haç’ nişanı ile onurlandırıldı.

Haberin Devamı

Merkel’e ödül, Schröder’e ceza

MERKEL’e ödülü, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından takdim edildi.

Steinmeier, şimdiye kadar yalnızca Almanya’nın ilk başbakanı Konrad Adenauer ile en uzun süre iktidarda kalan Helmut Kohl’e verilen bu nişanın, ‘ilk kadın başbakan’ olarak Merkel’in hakkı olduğunun altını çizdi.
Steinmeier, Bellevue Sarayı’ndaki etkinlikte Merkel’e, “Siz, 16 yıl boyunca hırslı, tutkulu, zeki biçimde Almanya’ya hizmet verdiniz. Özgürlük ve demokrasi için, ülkemiz ve insanlarının refahı için yorulmadan çalıştınız” dedi.

HARİKA BİR ROL MODELİ
Angela Merkel, geçen hafta da Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin en yüksek hizmet ödülü olan ‘Devlet Ödülü’nü (Stadtspreis) aldı.
Yıllarca CDU Genel Başkanlığı da yapan Merkel’e ödülünü, CDU’lu KRV Başbakanı Hendrik Wüst takdim etti.
Wüst, Alman halkının refahına yorulmaz bağlılığından, olağanüstü insani başarılarından ve Almanya’nın dünyadaki itibarına olağanüstü katkılarından dolayı Angela Merkel’in bu ödülü hak ettiğinin altını çizdi.
Övgü konuşmasını yapan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagard da “Bugün güçlü bir kadını ve birçok insan için harika bir rol modeli onurlandırıyoruz” dedi.
Merkel’in eşi benzeri olmayan, kimselerle kıyaslanamayan, taklit edilemeyen istisnai siyasi bir kişilik olduğunu vurgulayıp, övgüler yağdırdı.
*
Evet...
Angela Merkel, yalnız Almanya’da değil, dünyanın birçok ülkesinde liyakat nişanı aldı.
Birçok ülkede Avrupa ve dünya politikasına katkılarından dolayı kendisine madalyalar verildi.
Birçok üniversite tarafından ‘fahri doktor’ unvanı ile ödüllendirildi.
Amerikan Forbes dergisinin 10 yıl art arda ‘Yılın en güçlü kadını’ seçtiği Angela Merkel, görevi bıraktıktan sonra da ödüle, ödüllere layık görülmeyi sürdürdü.
Ya Gerhard Schröder?

Haberin Devamı

TEPKİ ÜSTÜNE TEPKİ
Merkel’e ödül üstüne ödül yağarken, ABD’nin baskısına rağmen Almanya’yı Irak Savaşı’na sokmayan, iktidara geldiğinde 4.3 milyonun üzerinde olduğu işsiz sayısını hayata geçirdiği ‘Gündem 2010’ reformuyla 2.5 milyona düşüren, Türkiye başta olmak üzere birçok ülke ile dostluk ilişkilerini geliştiren Schröder’e cezalar yağdı.
2005 yılında SPD’nin seçimleri kaybetmesi üzerine görevi Angela Merkel’e devrettikten sonra milletvekilliğinden de istifa edip eski mesleği avukatlığa dönen Schröder, aynı zamanda yabancı şirketlere danışmanlık yapmaya başladı.
Schröder’in görevi bırakır bırakmaz İsviçre’nin medya devi Ringier’de görev alması Almanları kızdırdı.
“Nasıl olur da Almanya’nın eski bir başbakanı yabancı bir ülke adına çalışır?” sesleri yükseldi.
Schröder’in aynı yıl Rus enerji devi Rosneft’te ve ‘Kuzey Akım 1’ doğal gaz boru hattı projesinde görev üstlenmesi Almanları küplere bindirdi.
Ama Schröder bildiğini okudu ve yoluna devam etti.
Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya savaş açmasıyla “Putin dostu” olarak bilinen Schröder’in de işi zorlaştı.
Rus şirketlerdeki görevlerini bırakması için hem dıştan hem de SPD’den baskılar arttı.

Haberin Devamı

‘ALIN SİZİN OLSUN’
Savaşın başlamasından bir hafta sonra Borussia Dortmund, Schröder’in fahri üyeliğini iptal etti.
Alman Futbol Federasyonu (DFB) da.
Yıllardır üyesi oldu Hannover 96 Spor Kulübü de fahri üyeliğini iptal girişiminde bulununca “Alın sizin olsun” dedi.
Yıllarca Aşağı Saksonya Başbakanı olarak görev yaptığı Hannover kenti de fahri hemşeriliğini gözden geçirmek isteyince, yine “Alın sizin olsun” dedi.
Federal Meclis’e ait binadaki bürosu elinden alındı.
1963 yılından beri üyesi olduğu SPD, Schröder’i partiden atmak istedi.
Ama sonradan vazgeçildi.
Ve 1994-2004 yıllarında partinin genel başkanlığını da yapan Gerhard Schröder’i SPD’nin yeni yöneticileri 23 Mayıs’taki 160’ıncı kuruluş yıldönümü kutlamalarına davet etmeyerek cezalandırdı.
Evet...
Merkel’e ödüller, Schröder’e cezalar yağdı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!