'Kontrolsüz yayılacak' dedi ve önlemleri sıraladı

Güncelleme Tarihi:

Kontrolsüz yayılacak dedi ve önlemleri sıraladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2020 10:42

Başbakan Merkel 11 büyükşehir belediye başkanıyla yaptığı videokonferanstan sonra basın toplantısı düzenledi. Alınan yeni önlemleri açıklayan Merkel, Alman ordusu ve Robert Koch Enstitüsü korona merkezlerine uzmanlar gönderileceğini ve 10 gün içinde salgının yayılması durdurulamazsa, yeni ek önlemlerin alınacağını söyledi.

Haberin Devamı

 

BAŞBAKAN Angela Merkel, Berlin, Hamburg, Bremen, Münih, Frankfurt, Köln, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Leipzig ve Stuttgart olmak üzere 11 büyükşehir belediye başkanıyla videokonferans sistemiyle bir kriz toplantısı düzenledi. Toplantının ardından açıklama yapan Merkel alınan yeni önlemleri açıkladı. Buna göre korona vakalarının çok yüksek olduğu merkezlere Alman ordusu ve salgın hastalıklarla mücadeleden yetkili Robert Koch Enstitüsü uzmanlar gönderecek. Gerekirse tıp öğrencilerinden yararlanılacak.

DIŞARIDA MASKE
Korona vakalarının son 7 gün içinde 100 bin nüfus başına 35 hastayı geçtiği yerlerde ek önlemler alınacak. 50’yi geçmesi durumunda maske zorunluluğu genişletilecek. 1.5 metre mesafenin sağlanamadığı kamuya ait açık alanlarda da maske mecburiyeti getirilecek. Gece saat 23.00 sabah 06.00 arası lokaller kapalı kalacak ve içki yasağı uygulanacak. Etkinliklere katılım sınırlaması getirilecek. Tedbirleri kontrol edecek olan zabıtanın yükünü hafifletmek için federal ve eyalet polisin desteği değerlendirilecek.

Haberin Devamı

SABIRLI OLMALIYIZ
Başbakan Merkel 10 gün içinde korona vakalarındaki yükseliş durdurulamazsa, daha geniş önlemlere gideceklerini vurguladı. Merkel bulaş zincirini takibin mutlaka sağlanması gerektiğini, aksi takdirde virüsün kontrolsüz yayılacağını söyledi ve “Almanya’nın böyle bir gelişme yaşamasını istemiyorum” dedi. Merkel özellikle gençlere seslendi ve şöyle dedi: “Ailenizin, büyükanne ve babalarınızın sağlığı sizin için önemli değil mi? Gelecek yıllarda daha iyi eğitim ve iş imkânı önemli değil mi? Bunlar için eğlencelerde kısıtlamalara katlanarak biraz sabırlı davranmaya değmez mi? Tüm önlemler bir gün sona erecek. Şimdi temkinli olma ve beraberlik zamanı.”

BÜYÜK KENTLERİN SORUNU
Belediyeler Birliği Başkanı Burkhard Jung de koronavirüsün büyük kentlerin sorunu olmaya başladığını ve salgının yayılmasını frenlemeye büyük kentlerin karar vereceğini söyledi. Jung, huzurevleri ziyaretlerinde kısıtlamalar gibi kademeli önlemlerin etkili olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

SAĞLIK ELEMANI AÇIĞI
Hasta sayısının 100 bin nüfus başına 50’yi aştığı riskli kentler sayısı da giderek artıyor. Offenbach, Hagen, Wuppertal kentlerine Berlin’in tamamı ve Frankfurt da eklendi. Köln ve Essen ise sınırda. Köln’de 49.8, Essen’de 48.4. Berlin Eyalet Başbakanı Michael Müller başkentte sağlık idarelerinde 200 eleman açığı bulunduğunu ve bu açığı uzun zamandır kapatamadıklarını söyledi. Müller korona salgınının yayılmasını önlemenin gençlere bağlı olduğunu belirtti ve 20-40 yaş arasındakilere acilen “Şimdi eğlence ve parti zamanı değil. Hepimiz yeniden bir kapanmayı önlemeliyiz” çağrısında bulundu.

EYALETLERE GÖRE CEZALAR
Eyaletlerde korona kurallarına uymama cezaları da farklı. Cezalar şöyle:
Baden Württemberg: Kapalı yerlere girişte maske takmama cezası 50 euro. Metro ve otobüslerde maskesiz yolculuk 100 euro. Restoran veya kafelerde yanlış bilgi ve telefon numarası 50-250 euro arasında değişiyor.
Bavyera: Maske takmama cezası 250 euro. Tekrarı 500 Euro. Yanlış bilgi ve telefon numarası 250 euro.
Berlin: Metro ve otobüslerde maske takmama cezası 50-500 euro arasında değişiyor. Lokallerde yanlış bilgi veya form doldurmama cezası 5000 euro.
Bremen: Maskeye itiraz 50 euro. Yanlış bilgi cezası ise belirlenmedi.
Hamburg: Market ve kamusal mekanlarda maske takmamak 80 euro. Metro ve otobüste 40 euro. Lokallerde yanlış bilgi 150 euro.
Hessen: Maske takmamak 50 euro.
Aşağı Saksonya: Maske kuralını ihlal 150 eurodan 25 bin euroya kadar çıkabilir.
Kuzey Ren Vestfalya: Süpermarketlerde maske ihlali 50 euro. Metro ve otobüslerde 150 euro. Lokallerde yanlış bilgi 250 euro.
Rheinland Pfalz: Maske ihlali 50 euro, lokallerde yanlış bilgi 150 euro.
Saarland: Maske ihlali 100 euro. Lokallerde yanlış bilgi 50 euro.
Schleswig Holstein: Maske ihlali 150 euro. Lokallerde yanlış bilgi 1000 euro.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!