Merkel: Ciddi bir durum

Güncelleme Tarihi:

Merkel: Ciddi bir durum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2014 11:49

Başbakan Merkel, ABD'nin Almanya'da casusluk skandalına Pekin'den yanıt verdi. Merkel, “İddialar doğru çıkarsa, çok ciddi bir durum” dedi.

Haberin Devamı

ABD'nin Alman gizli servisi BND'ye köstebek yerleştirdiği skandalında Başbakan Merkel, sessizliğini bozdu. Çin'de resmi temaslarda bulunan Başbakan Merkel, casusluk skandalına Pekin'den yanıt verdi. Merkel, basın toplantısında gelen sorular üzerine “İddialar doğru çıkarsa, bu, çok ciddi bir durum” dedi.

Başbakan Merkel, “İddialar doğruysa, bu, benim, gizli servislerin ve ortakların güven temeline dayalı işbirliği anlayışıma tamamen zıt” dedi.

ORTAM GERİLDİ

Yeni casusluk skandalı, ABD'nin milyonlarca Alman vatandaşını ve Başbakan Merkel'in cep telefonunu bile dinlediği NSA skandalı üzerine iki ülke arasında yaşanan türbülansa tuz biber ekti. Başbakan Merkel'in bu olaya yurtdışından cevap vermesi olaya çok büyük bir boyut kazandırdı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de olayın doğrulanması halinde, bunun ciddi bir siyasi vaka olacağını söyledi. Hafta sonu Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Cumhurbaşkanı Gauck da ABD'ye sert tepki gösterdi.

Çarşamba günü 31 yaşındaki bir Alman istihbarat elemanı yabancı istihbarat adına casusluk yapmaktan gözaltına alındı. Bunun sonucu ABD istihbaratının Alman istihbaratı BND'ye köstebek yerleştirdiği olayı ortaya çıktı. Köstebek istihbarat elemanı 2 yıl içinde 25 bin Euro karşılığında 218 gizli belgeyi ABD istihbaratına sızdırmakla suçlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!