Medyada göçmen kotası

Güncelleme Tarihi:

Medyada göçmen kotası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2010 12:13

Hannover'de düzenlenen etkinlikte kamu televizyon ve radyolarında göçmen kökenli eleman sayısının artırılması için “göçmen kotası” uygulanması talep edildi.


ALMAN
medyasında çalışan göçmen kökenlilerin artırılması için kota uygulanması talep edildi. Aşağı Saksonya Göçmenler ve Mülteciler Çalışma Birliği (amfn) tarafından Hannover'de “Alman medyası ve göç toplumu” adı altında düzenlenen etkinlikte, özellikle son dönemlerde göçmenlerle ilgili olumsuz yayınların artması eleştirildi. Uyum sürecinin başarıyla sonuçlandırılmasında meydanın etkin bir rol oynadığının altı çizilirken, sözde bilimadamları ve bazı politikacıların göçmenlere dönük popülist yaklaşımlarının medyadaki yansımalarının uyumu zorlaştırdığına dikkat çektiler.

Tam gün süren etkinlik çerçevesinde düzenlenen açık oturama katılan Hürriyet Gazetesi Avrupa Yayın Danışmanı Ahmet Külahçı, Alman medyasının önemli bir bölümünün göçmenlere dönük olumsuz haber ve yorumların yıllardır var olduğunu belirtirken, son dönemlerde bunun belirgin bir biçimde arttığını hatırlattı. Külahçı, özellikle bölgelerüstü bazı gazete ve dergilerin İslam ve Müslüman unsurunu önplana çıkararak yaptıkları haberciliğin barış içinde birlikte yaşamı olumsuz yönde etkilediğine de dikkat çekti.

KOTA ŞART
Katılımcıların yanı sıra konuşmacıların büyük bir bölümü de Almanya'daki göçmen kökenlilerin oranı toplam nüfusta yüzde 20'yi aşarken kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi medyada da bu oranın çok düşük olduğunu dile getirdiler. Son dönemlerde kamu televizyon ve radyo kurumlarında bu yönde olumlu adımlar atılmasına rağmen, gönüllülük prensibi çerçevesinde bu göçmen kökenli eleman sayısının artırılmasının mümkün olmayacağını da belirttiler. Almanya'da çeşitli alanlarda olduğu gibi partilerdeki kadın yönetici sayısının ancak kota yoluyla mümkün olduğunu belirten konuşmacılar, medyada da bunun ancak kota sayesinde gerçekleşebileceğini söylediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!