Meclis’te saygı duruşu

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te saygı duruşu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 16:59

Almanya’nın Bavyera Eyalet Meclisi seri cinayet kurbanları için dün saygı duruşunda bulundu. Meclis, cinayetlerin uzun yıllar niçin ve nasıl gizli kaldığı soruları üzerine ateşli tartışmalara sahne oldu.

Haberin Devamı

Almanya'da Federal Meclis’ten sonra dün de Bavyera Eyalet Meclisi, sekizi Türk, biri Yunan ve bir polis memurunun neonazi terör çetesi tarafından öldürüldüğü seri cinayetler üzerine açık oturum düzenledi. Oturum kurbanlar için saygı duruşuyla açıldı. Meclis Başkanı Barbara Stamm, neonazilerin yıllarca acımasız ve planlı bir biçimde seri cinayetleri işlemiş olması gerçeğinin kendilerini derinden sarstığını ve Almanya için utanç verici olduğunu söyledi. Stamm gelecekte bu tür olayların tekrar etmemesi için herkese görev düştüğünü vurguladı.

Kurbanlara borçluyuz
Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, seri cinayetlerle ilgili iki haftadır her gün yeni ortaya çıkan detayların dehşet verici olduğunu, her cinayetin en ince detaylarına kadar aydınlanmasını kurbanların ailelerine borçlu olduklarını kaydetti. “Biz, kim kimi ve niçin öldürdü? İşbirlikçileri ve yataklık yapanlar var mıydı, bilmek istiyoruz” diyen Herrmann, bütün bunların titizce ayrıntılarıyla ortaya çıkarılmasından sonra, yeni yasal düzenlemeler, polis ve Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın organizasyonu üzerine kararlar verilebileceğini söyledi. Aşırı sağın işlediği cinayetlerin çok yüksek olduğuna işaret eden Herrmann, neonazi gruplarla sıkı bağlantıları olan NPD’nin parti yapısının çökertilmesini, vatandaşların ödediği vergilerden para almasının sona erdirilmesini ve NPD’nin yasaklanmasını talep etti.

Nasıl açıklıyorsunuz
SPD grubu adına konuşan Grup Başkan Yardımcısı Natascha Kohnen, Berlin’deki Amadeo-Antonio Vakfı’nın istatistiklerine göre aşırı sağ cinayetlere 182 kişinin kurban gittiğini, ancak hükümetin istatistiklerine göre bunun 47 olduğunu belirterek, “Bu farkı nasıl açıklıyorsunuz? Seri cinayetler niçin tesadüfen aydınlandı? Niçin bu kadar aydınlanmamış soru var?” diye sordu. Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın raporlarında aşırı sağın ihmal edildiğini ve tehlikesiz gösterildiğini eleştiren Kohnen, bu raporları demokratların suratına indirilen birer yumruk olarak niteledi. Kohne’nin CSU Genel Başkanı ve Eyalet Başbakanı Seehofer’in “Bizim sosyal sistemimize göçü önlemek için son kurşuna kadar savunacağım” sözüne atıfta bulunması, CSU sıralarında tepkilere yol açtı.

Kaç V-Mann
Serbest Seçmenler Grubu (FW) adına konuşan Joachim hanisch, basından okuduğuna göre 100 kadar V-Mann denilen yardımcı istihbarat elemanının çalıştığını, bunun altıda birinin NPD yönetiminde olduğunu belirterek, bu bilgilerin doğru olup olmadığını sordu. Yeşiller grubu adına konuşan Sepp Dürr de İçişleri Bakanı Herrmann’ı seri cinayetlerle ilgili hiçbir soruya cevap verememekle eleştirdi. “Öldürülen bu insanlar Türk değil, Bavyera’da yaşayan vatandaşlarımız” diyen Dürr, cinayetler niçin Bavyera’da başladı? Niçin önce Nürnberg ve Münih? Çetenin Bavyera’daki aşırı sağla bağlantıları ne? Sorularını yöneltti?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!