Mayıstaki kurultayda aday olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Mayıstaki kurultayda aday olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2024 11:04

Berlin eyaletinde geçen yıl, tekrarlanan seçimlerde 21 yıllık iktidarı CDU’ya kaptıran SPD’de yönetim değişiyor. SPD Berlin Teşkilatı Başkanı ve Berlin Ekonomi Senatörü Franziska Giffey, parti içinde yeniden yapılanma yönünde bir talep olduğunu belirterek bahar aylarında yapılacak kurultayda aday olmayacağını açıkladı. Giffey, SPD içindeki sorumluluğu birkaç kişiye yaymanın daha iyi olacağını düşündüğünü de belirtti.

Haberin Devamı

GIFFEY, Berlin Eyalet Parlamentosu SPD Grubu Başkanı Raed Saleh ile birlikte Kasım 2020’den bu yana eş başkanlık görevini yürütüyordu. Neukölln Belediye Başkanlığı görevindeyken Federal Aile Bakanlığı’na atanan Giffey, hakkında çıkan doktora tezinde intihal yaptığı iddiaları üzerine istifa etti. Daha sonra SPD Berlin Teşkilatı Eş Başkanı seçildi ve 2021’de Berlin’de yapılan seçimlerde kıl payı birinci olarak başbakanlık yaptı. Ancak SPD, seçimlerdeki usulsüzlükler nedeniyle 2023’te tekrarlanan seçimlerde CDU’nun gerisinde kalınca Nisan 2023’ten bu yana Ekonomi Senatörü olarak görev almaya başladı. Giffey, bu görevinin yanı sıra belediye başkanlığı ve milletvekilliği de yapıyor.

KIZILTEPE’NİN İSMİ DE GEÇİYOR
SPD Berlin Teşkilatı, mayıs ayında yapılacak kurultayda yeni eyalet yönetimini belirleyecek. Sondan bir önceki parti kurultayda, iki eş başkanın da aynı anda tekrar eyalet başkanı olarak aday olmasına izin verilmeyeceğine karar verilmişti. Böylece Giffey ve Saleh’in çifte liderliğinin sürdürülemeyeceği açıklığa kavuşmuş oldu. Raed Saleh’in ise kurultayda yeniden aday olması bekleniyor. Ancak ikinci adayın kim olacağı henüz belli değil. Adaylar arasında Federal İmar Bakanlığı müsteşarlığını bırakarak Berlin’de yeni kurulan hükümette Çalışma ve Uyum Senatörü olan Cansel Kızıltepe’nin ismi de geçiyor.

 

BAKMADAN GEÇME!