Mavi Kartlı'ya yine borçlanma hakkı yok

Güncelleme Tarihi:

Mavi Kartlıya yine borçlanma hakkı yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2012 17:14

Mavi Kart Yasası ile ilgili TBMM’de geçen çarşamba günü kabuledilen yasa değişikliğinin, borçlanarak emekli olmak isteyenMavi Kart sahiplerini hayal kırıklığına uğrattı. Sosyal güvenlikkonusunda uzman avukat Alpaslan Küçükdağ, “Mavi Kartlılaraborçlanarak emeklilik yolu yine açılmadı” diyerek, yenidüzenlemenin bu yöndeki beklentileri boşa çıkardığını söyledi.

Haberin Devamı

BAŞKA bir uyruğa geçmek için kendi isteğiyle Türk vatandaşlığından çıkan Mavi Kart sahiplerine kolaylık sağlaması için yapılan yasal değişikliğin hem sevinç hem de hüzün yarattı.

Yurtdışı seçmen ve nüfus kütüklerinin oluşturulmasıyla, yurtdışında da oy kullanması ve Medeni Kanunla ilgili işlemlerdeki sorunların giderilmesi bakımında büyük kolaylıklar getiren yasa değişikliğinin, Mavi Kart sahiplerinin yurtdışı borçlanma yapma konusundaki beklentilerini boşa çıkardı.

Sosyal güvenlik uzmanı avukat Alpaslan Küçükdağ, Mavi Kart Yasası’na ilişkin değişikliği Hürriyet’e değerlendirirken, “Son düzenleme, borçlanarak emekli olmak isteyen Mavi Kart sahipleri için hiçbir yenilik getirmiyor. Mavi Kartlılar, daha önce olduğu, son düzenlemeden sonra da ancak mahkeme yoluyla yurtdışı borçlanma yapabilecekler. Zira, Mavi Kart Yasası’nda değişiklik yapılan 28’inci maddesinde yer alan ‘Sosyal güvenliği ilişkin kazanılmış hakları saklı olup, bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olacaklar’ ifadesi aynen korundu. Üstüne üstlük, aynı ifade 12 Haziran 2009’dan önce yürürlükte olan eski 403 ve bu tarihten sonra yürürlüğe giren yeni 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda da yer alıyor” dedi.

Raporlara girdi
Hükümetin, yurtdışı borçlanma kapsamını genişletme niyetinde olmadığını söz konusu yasa tasarısının görüşüldüğü TBMM İçişleri Komisyonu toplantısına hükümeti temsilen katılan Yurtdışı Türk Araba Toplulukları Başkanlığı yetkilisinin yaptığı açıklamaların net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten avukat Küçükdağ, şunları söyledi:

“TBMM’deki komisyon toplantılarında Mavi Kart Yasası değişikliği ile ilgili yapılan tartışmalarda sosyal güvenlik konusu da gündeme gelmiş ve bu tartışmalar İçişleri ve Anayasa Komisyonu raporlarına da girmiş. Raporun 12’nci sayfasında Mavi Kart konusu gündeme geldiği anlaşılıyor. Buna göre muhalefet parti mensubu komisyon üyesi, Mavi Kart sahiplerinin sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanamadığını, bu konuyla ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini ifade etmiş.

Tek satır yer almadı
Komisyon toplantısına hükümeti temsilen katılan Yurtdışı Türkler Akraba Topluluğu Başkanlığı yetkilisi, yaptığı tamamlayıcı açıklamada, Mavi Kartlıların sosyal güvenlik hakları ile ilgili olarak dış ülkelerle ikili sosyal güvenlik anlaşması yapıldığı, Mavi Kartlıların borçlanma yoluyla emeklilik hakkından yararlanabilmeleri doğrultusunda bir düzenlemenin, hazırlanan İntibak Yasa Tasarısı’na ekleneceğini söylüyor. Yani Hükümet adına temsilci bunu söylüyor. İçişleri Komisyonu toplantısı 15 Şubat 2012’de yapıldı. Bundan iki hafta sonra, yani 1 Mart 2012’de çıkan İntibak Yasası’nda ise Mavi Kartla ilgili bırakın bir cümleyi, bir satır bir virgül dahi yok. Bu da hükümetin bu konudaki yaklaşımını net bir şekilde ortaya koyuyor. Oysa Mavi Kartlılara borçlanma hakkı getirilmek istenseydi, Aralık 2011’de TBMM’ye sunulan İntibak Yasa tasarısına bir hüküm konulabilirdi. Ama bunun yapılmadığı açıkça ortaya çıktı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!