'Mavi Kart sahiplerine emeklilik hakkı verilmeli'

Güncelleme Tarihi:

Mavi Kart sahiplerine emeklilik hakkı verilmeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2012 14:10

ALMANYA Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat, Türk vatandaşlığından bakanlar kurulunun izni ile çıkıp başka ülke vatandaşlığını alan Türk kökenlilere verilen Mavi Kart uygulamasında yapılan değişiklikleri eksik bularak eleştirirken vatandaşlar da aynı tepkiyi gösterdi.

Haberin Devamı

Küçük bir değişiklik yeterli
Kolat, Mavi Kart sahiplerinin tümümün aynı haklardan yararlanamamasını haksızlık olarak gösterirken “Yeni yapılan düzenleme her Mavi Kart sahibine eşit haklar getirmiyor. Örneğin her Mavi Kart sahibi Türkiye'de borçlanarak emeklilik hakkından yararlanamıyor. Bu haksız bir durum yaratıyor. Oysa yasaya 'Mavi Kart sahibi olanlar ilgili yasadan yararlanarak emekli olabilir' ibaresi konursa mağduriyet önlenir” dedi.

Vatandaşlığı geri verdim
Yapılan yeni düzenlemeyi Mavi Kart sahibi Türkler de eleştirdi. Berlin'de yaşayan Halil Coş, Alman vatandaşlığına geçtikten sonra Mavi Kart aldığını ve borçlanarak emeklilik için başvuru yaptığını fakat başvurusunun ret edildiğini söyledi.

Coş, “Emeklilik hakkından yararlanamadığım için Alman vatandaşlığını geri verip tekrar Türk vatandaşlığına geçmeyi planlıyorum” derken, İsmet Çarkçı ise “Emekli olabilmek için 2004 yılında Alman vatandaşlığımı sırf Türkiye'den borçlanarak emekli olabilmek için iade ettim ve Türk vatandaşlığına geri döndüm. Yapılacak değişiklikten Mavi Kart sahiplerine emeklilik hakkı tanıyacaklar diye umut ettim. Eğer o hakkı verseler tekrar alman vatandaşlığına geçmek istiyorum. Çünkü Alman vatandaşlığını almak büyük avantajlar yaratıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!