‘Mareşal’a veda

Güncelleme Tarihi:

‘Mareşal’a veda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2012 10:34

Belçika’nın Gent şehrine göç eden Türklerin ilk sosyal tercümanlarından ve Türklerin ‘Mareşal’ adıyla tanıdığı Maurice Marechal emekliliğe ayrıldı.

Haberin Devamı

Gent Belediyesi ve Gent’te faaliyet gösteren Türk Sivil Toplum Kuruluşları, Türklere yaptığı hizmetlerden dolayı Maurice Marechal’a ‘veda günü’ düzenlediler.

Türklere karşı ırkçılık vardı

1974’ten bu yana Gent’te yaşayan Türklere danışmanlık yapan Maurice Marechal için Gent Kültür Merkezi De Centrale’de düzenlenen programa Türk vatandaşları da katıldı. “Türklere hizmet etmekten şeref duyuyorum” diyen Marechal, “Buradaki Türklerle akraba gibi olduk, emekliliğimde de onlara yardımcı olmaya devam edeceğim. Ben onlardan, onlar da benden ayrı kalamaz” dedi.

Zaman zaman duygulu anların yaşandığı programda, Gentli Türklerle hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmeyen Marechal, Türkiye’den bir ev satın alacaklarını ve eşiyle birlikte yılın 3 ayını Türkiye’de geçireceklerini söyledi. Maurice Marechal’a veda gününde, ayrıca 1970’li yıllarda Gent Türk Toplumu ve yaşanan sıkıntılar, panel havasında konuşuldu.

Gecede bir konuşma yapan Gent Belediye Başkanı Daniel Termont, 1970’li yıllarda Türklerin çok kötü koşullarda yaşamak zorunda kaldığını söyledi. Termont, “1977 yılında Gent Belediye Meclisi üyesiydim. Türklere karşı çok fazla ırkçılık vardı. Gent’te o zamanlar asimilasyona inanıyorduk, Maurice gibi insanların sayesinde entegrasyonun daha gerçekçi olduğunu gördük, yavaş yavaş hatalardan ders çıkarılarak daha doğru bir göç politikası izlendi. Gentli Türkleri uyuma örnek olarak gösteriyorum” diye konuştu. Programın sonunda verilen resepsiyonda, Gent Turkish Lady Derneği üyelerinin ikram ettiği mezeler büyük ilgi gördü.

Türkçe’yi Türkiye’de öğrendi

MAURICE Marechal, ilk defa 1968 yılında turistik bir seyahat için gittiği Türkiye’ye daha sonra arkeoloji eğitimi sırasında kazandığı bursla 1973 yılında tekrar gitti ve bir yıl Türkiye’de kalarak Türkçe öğrendi. 1974’te ülkesine geri döndükten sonra Gent şehrinde ‘misafir işçi’ olarak kalan Türklerin sosyal tercümanlığını yapmaya başladı. Gönüllü olarak başladığı Türkçe tercümanlığı, daha sonra Gent Belediyesi bünyesinde kurulan Uyum Merkezi’nde meslek olarak yapmaya başladı. 38 yıllık meslek hayatı 2012 yılında yaş haddinden dolayı sona eren Maurice Marechal, Belçikalı Türklere her konuda yardımda bulunmuştur. Türk dostu olması ve çocuklarına Türk isimleri vermesinden dolayı Türkler tarafından çok sevilen Maurice Marechal, Türkler tarafından soyadından türetilen ‘Mareşal’ adıyla tanınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!