MARCO DAVASI

Güncelleme Tarihi:

MARCO DAVASI
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2007 09:34

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 13 yaşındaki İngiliz kıza cinsel tacizden yargılandığı davada tahliyesine karar verilen Alman Marco Weiss, tahliye işlemlerinin tamamlanmasının ardından Almanya'nın Nürnberg kentine geldi.

Haberin Devamı

Güvenlik gerekçesiyle basına gösterilmeyen Marco'un erkek kardeşi Sascha basına demeç verdi. Sascha kardeşinin Noel'den önce ülkesine dönmüş olmasının kendisini ve ailesini çok sevindirdiğini belirtti.


İngiliz Charlotte'un avukatı davanın bundan sonra da devam edeceğini fakat Marco artık gözaltında olmayacağını dile getirdi. Bir sonraki celsenin ise 1 Nisan 2008 tarihende yapılacağı açıklandı.

Almanya'da sevinç

İngiliz kıza cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklu bulunan Alman genci B.M.W’nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması Almanya’da büyük sevinç yarattı.

Haberlerde ayrıca, Türkiye’deki turizme olumsuz etki yapacağı yönündeki haberlerden dolayı bu kararla birlikte Türkiye’nin üzerinden bir yükün kalktığı yorumu yapıldı. Antalya’da 246 gün tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere bugün serbest bırakılan Alman gencinin yaşadığı Uelzen kentinde de haber coşkuyla kutlandı. Uelzen halkı, gencin evinin önünde arabalarının kornalarını çalarak geçti.

Bugünkü duruşmaya katılmayan Alman gencinin annesinin bu kararı sürpriz olarak karşıladığı ve büyük memnunluk duyduğu da belirtildi. Alman gazetelerinin internet siteleri ve radyoları da haberi 'Marco 246 gün sonra serbest' başlığıyla birinci haber olarak verdi.

Avrupa Parlamentosu milletvekili Vural Öger, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek, 'Türk adaletini kutluyorum' dedi. Öger, Türk yargısının davayı çok dikkatli takip ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:

'Karşı tarafın savunmasını ve raporlarını bekledi. Bugüne kadar Alman parlamenterlerin, siyasetçilerin davaya karışmaları yanlıştı. Türk yargısını baskı altına almaya çalıştılar. Kimi zaman yargıyı zora soktular. Türk adaleti, bağımsız olduğunu göstermiş oldu. Hukuki bir karar verildi. Türk adaletini kutluyorum.'


NELER OLMUŞTU

11 NİSAN: Side'de ailesiyle tatildeyken disko'da Charlotte'la tanışan Marco daha sonra, ingiliz kızın ve kız kardeşinin kaldığı odaya gittiler.

12 NİSAN: Aynı gecenin sabahı Marco Emniyet yetkilileri tarafından tutuklandı. Nedeni ise Charlotte'un annesinin suç duyurusunda bulunmasıydı.

26 HAZİRAN: Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier (SPD) Abdullah Gül'le temasa geçerek Morco'nun serbest kalması için ricada bulundu.

28 HAZİRAN: Türk Büyükelçiliği yoluyla Almanya uyarıldı. Türk yargısının bağımsızlığının altı çizilerek, egemen bir devlete böyle bir baskını yapılamayacağı anlatıldı.

6 TEMMUZ: ilk dava bir buçuk saat sürdü. Marco'nun tutukluluk haline devam kararı çıktı.

8 AÐUSTOS: Bilirkişi Marco'nun tecavüz eyleminde bulunmadığı kararına vardı.


28 EYLÜL: Mahkeme Charlotte'un yazılı ifadesi olmadığı için Marco'nun serbest bırakılma talebini reddetti.

26 EKİM: İngiliz kızın ifadesi alınamadığı nedeniyle, Alman gencin avukatları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gitmekle Türkiye'yi tehdit ettiler.

27 KASIM: Charlotte'nin ifadesi alındı. Fakat bu seferde resim tercümesi beklendi.

13 ARALIK: Charlotte'nin avukatı 10 yıl hapis isteminde bulundu.

14 ARALIK: Mahkeme Marco'yu serbest bıraktı. Fakat dava süreci devam edecek....
AP Parlamenkosu ve turizmci Vural Öger'de davayı yakından takip etti. Hatta Morco'yu ziyaret etti.

Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz Nisan ayında Antalya'da tatil yaptığı sırada 14 yaşındaki bir İngiliz kızana tecavüz ettiği gerekçesiyle 17 yaşındaki Marco W adlı Alman genci tutuklanmıştı. İngiliz kızın ifadesinin mahkemeye ulaşmaması üzerine de Alman gencin tutuklu yargılandığı dava sonuçlanamadı. Hala Antalya cezaevinde bulunan Marco W'nin tutuklanmasına başta Bild Gazetesi olmak üzere Alman medyası büyük ilgi göstermişti. Marco'nun serbest kalması için Bild gazetesi Antalya'ya tam 18 bin mektup göndermişti.

Alman Yargıçlar Birliği Başkanı Christoph Frank, 13 yaşındaki bir İngiliz kızına cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle Türkiye’de yargılanan Alman genci B.M.W’nin olayıyla ilgili açıklamasında, tecavüze teşebbüsün ve cinsel tacizin Almanya’da da suç teşkil ettiğine dikkati çekti.

Frank, Frankfurter Rundschau gazetesine yaptığı açıklamada, B.M.W’nin tecavüze teşebbüs ve cinsel tacizle suçlandığını belirterek, 'Tecavüze teşebbüs bizde de suç teşkil eder, yani özellikle ağır bir suç olayıdır. Alman adaleti de, böyle bir durumda zanlının asıl duruşmada bulunmasını sağlamak ister. Buna göz altı hapsi de dahildir. Burada önemli olan, bu sürenin ne kadar olması gerektiği' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!