Maradona Sağlam'a selam gönderdi

Güncelleme Tarihi:

Maradona Sağlama selam gönderdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 09:20

Maradona'nın yakın arkadaşı olarak bilinen ve geçtiğimiz yıl Arjantin basınında efsane oyuncunun tangocuların başına geçmesi için yaptığı kulis çalışmaları ile adından söz ettiren Ermeni asıllı Türk işadamı Noray Nakis (Nurhayr Nakış) dünya kupası öncesi Maradona, Messi ve Türk futbolu üzerine konuştu.

Haberin Devamı

Maradona'nın Ertuğrul Sağlam'a hediye göndermesine aracı olan Nakis, "Ertuğrul Sağlam'ı Kayserispor'dayken tanıdım. Sağlam'ın çalışmalarını gözledim bir gün başarıya ulaşacağını biliyordum. Ben artık takım tutmuyorum. Çalışkan, dürüst ve futbol aleminin içindeki adamların takımındayım artık. Bu yaştan sonra herhangi bir rengi tutmak bana yakışmaz ama milli takım olarak Arjantin milli takımının yanındayım dedi.

Gaziantepspor, Bursaspor, Trabzonspor, Kasımpaşa ve İstanbul Belediyespor'a futbolcu tavsiyelerinde bulunduğunu da belirten Nakis, "Ama onlara saygımdan dolayı bunları size açıklayamam" şeklinde konuştu.

Ermeni asıllı Türk işadamı Noray Nakis ile yapılan röportajın soru ve cevapları şöyle:

"MARADONA'YI BEN TEKNİK DİREKTÖR SEÇTİRDİM"

*Bize Arjantin Futbol Federasyonu AFA'daki görevinizden bahseder misiniz? Bu göreve nasıl geldiniz, kaç senedir AFA'da çalışıyorsunuz?

AFA'da milli takımlar sorumlusuyum. Biz üç kişilik bir grubuz. Milli takımlar, gençler ve a milli takımın sorumluluğu var. Boca Juniors'ın ikinci başkanı, Argentino Juniors'ın birinci başkanı ve ben Noray Nakis bu ekibi oluşturuyoruz.. 35 yıldır AFA'da görev yapıyorum. Yılların verdiği tecrübeyle birlikte 1986 yılından bu yana da milli takımlar sorumlusu olarak çalışmaktayım.

*Arjantin milli takımı teknik direktörü Maradona ile nasıl tanıştınız ? Onun uyuşturuyucu bırakma sürecinde yardımlarınız oldu mu?

Maradona'yı 70'lı yıllardan 15 yaşından beri tanırım. Spor malzemeleri satan bir dükkanın kendisine sponsor olması için yardımcı olmuştum. Daha sonra da futbol hayatı boyunca arkadaşlığımız ilerledi. Hastalığı sürecinde de arkadaşlığımız daha ileri boyuta taşındı. Tabii ki herkes kendine bir pay biçmek istiyor bugünkü durumuyla. Ama tahmin ediyorum ki o zamanlardan kalan en eski arkadaşı benim. Bu arkadaşlığı layık olabilmeniz için kendisine önemli katkılar yapmış olmanız lazım ki sizi arkadaşlık listesinde bulundursun.

*Maradona'nın teknik direktör olması konusunda özel bir çabanız oldu mu? Benim okuduğum bir Arjantin gazetesinde sizin AFA başkanı Don Julio Grondona ile özel olarak görüştüğünüz yazıyordu..

Gayet tabi oldu. AFA içinde herkesin kendine göre adayları vardı. Ben Maradona ile yaptığım bir görüşme sonrası, neden o olmasın diye düşündüm. Şili maçı sonrası Coco Basile'nin istifası bu yönde benim önümü açtı. Maradona üzerine baskıyı artırmamı sağladı. Yapılan oylama sonucu kimsenin başaramadığını biz başardık ve Maradona'yı milli takımın başına getirdik.

"MESSİ YÜZDE YÜZ ARJANTİNLİ"

*Messi'nin uzaylı mı dünyalı mı tartışmalarının döndüğü bu günlerde sizin Messi'yle ilişkiniz ne boyutta ?

Bana göre, çocukluğunda ve gençliğinde koltuğumun altında büyüyen Maradona uzaylıydı. Ama Messi'yi bundan uzakta tutmuyorum. Messi harika bir oyuncu ama Maradona'yla da bir tutmuyorum. Maradona gençken etrafında çok şeytanlar vardı ama çok şükür ki Messi iyi insanların elinde. Kendisi de bu ayrımı çok iyi biliyor. Onun için belki dünya kupasından sonra uzaydan gelmiş futbolculardan birisi olabilir.

*Messi için çok fazla Arjantin göğsü (ruhu) taşımadığı söyleniyor. Siz de katılıyor musunuz bu düşünceye?

Hayır, Messi'nin Arjantinli olduğunu, Arjantin sevgisini içinde taşıdığını biliyorum. İnsan nerede yaşarsa yaşasın özü aynıdır. aynı benim gibi mesela ben 38 senedir Arjantin'de yaşıyorum kimse bana Arjantinli demez herkes bana "el turco" der. Messi de öyle.

*Arjantin'in dünya kupasını kazanacağına inanıyor musunuz?

İlk dörtün içinde olabileceğimize inanıyorum. Çünkü takım içinde o kadar iyi bir arkadaşlık ve dostluk ortamı var ki bunun yeşil sahalara yansıması kaçınılmaz.

"LEO IGLESIAS'I BEN TAVSİYE ETTİM"

*Bursaspor oyucularından Leo Iglesias ve Pablo Batalla'yı siz mi tavsiye ettiniz?

Bana hocalar ve kulüp başkanları telefon edip akıl danışıyorlar. Ben de burada tanıdığım futbolcular hakkında tavsiyelerde bulunuyorum. Telefonum hiç susmaz beni sürekli Türkiye'den ararlar. Ben harcayacakları parayı sokağa atmamalarını sağlamaya çalışıyorum. Türk futbolunun gelişmesine katkıda bulunacak oyuncuları tavsiye etmeye gayret ediyorum.

*Leo Iglesias'ı nasıl keşfettiniz?

Leo'yu uzun zamandır tanıyorum. Ertuğrul Sağlam onu Kayserispor'a aldığı zaman ikinci ligde oynuyordu. Atletico Rafaela'da oynuyordu. Benim tavsiyem üzerine beğendiler alıp götürdüler. Çok büyük paralar harcamadılar onun için. Ben her gün maç seyrediyorum. Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Brezilya liglerini sürekli takip ediyorum. Bu benim için artık bir sanat oldu. Çünkü her ülkede futbolcularım var. Onları sürekli izliyorum, böylece doğru tavsiyelerde bulunabiliyorum.

*Tavsiye etmeyi düşündüğünüz yeni futbolcular var mı?

Gaziantepspor, Bursaspor, Trabzonspor, Kasımpaşa İstanbul Belediyespor'a futbolcu tavsiyelerinde bulunuyorum. Ama onlara saygımdan dolayı bunları size açıklayamam.

*O zaman şöyle soralım. Arjantin'de hangi oyuncuları beğeniyorsunuz?

Tigre'den Luna'yı çok beğeniyorum. Jorazo sevdiklerim arasında. Federico, Nieto...

*Tavsiye etmeyi düşünüyor musunuz bu sevdiğiniz oyuncuları?

Tabi, elbette düşünüyorum.

"MARADONA: ERTUĞRUL SAĞLAM'IN YÜZÜNDE ŞAMPİYONLUK VAR"

*Siz Maradona'yı yakından tanıyan bir insansınız. Maradona Türk futbolu hakkında ne biliyor ?

Maradona dünya futbolunu çok iyi bilir. Ama Türk futbolunu arkadaşlığımızın da etkisiyle her zaman konuştuğumuz için oldukça iyi tanır. Beşiktaş- Bursaspor, Fenerbahçe-Trabzonspor maçından önce Ertuğrul Sağlam benim üzerimden kendisine hediye göndermişti. Hediyeleri ona verdiğim gün Sağlam'ın mesajını okuyup resmine bakınca şu yorumda bulundu: "Bu hocanın yüzü bir şampiyonun yüzüne benziyor." Daha sonra internete maçı dinlemiş arkasından bana tebrik telefonu açtı. Ertuğrul Sağlam'a selamlarını iletmemi söyledi. Kendisi Türkçe bilmediği için Ertuğrul Sağlam ben Maradona'nın selamlarını ve iyi dileklerini bildirdim. İnşallah Maradona da Ertuğrul Sağlam'ın elde ettiği başarıya ulaşır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!