Mannheim'da isim tartışması alevlendi

Güncelleme Tarihi:

Mannheimda isim tartışması alevlendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2012 11:09

Mannheim'da Türk işyerlerinin bulunduğu mahalle için "Türkisches Carree" isminin seçilmesi bazı çevrelerin tepkisini çekti. Yapılan eleştiride "Neden halk arasında 'Filsbach' olarak bilinen yere Türk ismi verildi" deniyor.

Haberin Devamı

Mannheim'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı ve işyerlerinin bulunduğu şehir merkezindeki mahalleye "Türkisches Carree" isminin verileceğinin açıklanmasından sonra tartışmalar alevlendi.

Mannheim Belediyesi'nin mahallenin cazibesinin arttırılması ve daha iyi tanıtılması için başlattığı marka isim arayışı için düzenlenen yarışmanın sonucu herkesi memnun etmedi. Bazı çevreler "Eskiden bu bölge 'Filsbach' diye anılıyordu. Şimdi neden başka bir isim seçildi" diye eleştiride bulundular.

Neden bu isim seçildi?

Mannheimer Zeitung gazetesi, Mannheim ve çevresindekilerin bu bölgeye yıllardan beri Küçük İstanbul veya Türk bölgesi dediğini de hatırlatırken, şimdi işin resmiyete taşınmasının yanlış bir karar olduğu vurguladı. Haberde şu cümlelere yer verildi:

"Bir Mannheimli, bu canlı ve renkli bölgeyi ilginç bir alışveriş yeri olarak değerlendirirken aynı zamanda süpermarketlerin can sıkıcı alışveriş ruhuna da bir alternatif olarak görüyor. Veya bu bölgeyi Türk kökenlilerin oturduğu yer olarak görüp, buradan uzak duruyor ve böylelikle bilinçli olarak bir dışlama yapmış oluyor. Bölge için 'Türkisches Carre' isminin seçilmesiyle ne amaçlanıyor? Zaten halk arasında var olan bir ismi resmileştirerek bu bölgeden uzak duran Almanların veya diğer göçmenlerin buraya gelmesi mi sağlanmak isteniyor? Amaçlananın tam tersi de ortaya çıkabilir, yani daha fazla dışlama veya karşı gelme. Bir çok Mannheimli bu bölgeyi "die Filsbach" olarak da adlandırıyor. Bu isim seçilseydi gelenekler yaşatılır ve uyum sağlanmış olunurdu."

Jüri belirledi

70'in üzerinde başvurunun yapıldığı isim yarışması için Mannheim Belediyesi'nin belirlediği Türk İşverenler Derneği Başkanı Gületin Demir, Başkan Yardımcısı ve isim arayışı platformu sözcüsü Özgür Baklan, Aktif İşadamları Derneği'nden bir temsilciden oluşan jürinin finale kalan üç isim arasından "Türkisches Carree - Im Herzen Mannheims“ ismini seçmişti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!