Makedonya'ya akın yaşanacak

Güncelleme Tarihi:

Makedonyaya akın yaşanacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2008 10:27

Kapıkule'deki inşaat çalışmaları nedeniyle Avrupa'lı Türkler'in bu yıl Bulgaristan yerine Makedonya-Yunanistan güzergahına akın etmesi bekleniyor. Bu nedenle Makedon gümrük kapısında uzun kuyruklar oluşabilir.

Haberin Devamı

Geçen yıl 10 Mayıs’ta Bulgaristan’ın Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırması üzerine çok büyük transit yolcu kaybına uğrayan Makedonya, bu yıl Kapıkule’deki inşaat nedeniyle tekrar yoğunluk bekliyor. Geçen yıl gidiş geliş sadece 97 bin 763 Türk vatandaşı Makedonya güzergahını kullandı. Bu yüzden Makedon yetkililer bu yıl Türklerin Makedonya’dan artan oranda geçeceği haberine seviniyor. Makedon yetkililer Türk vatandaşlarının Makedonya’da sorun yaşamamaları için bizi başkent Üsküp’te İçişleri Bakanlığı’nda kabul ederek önemli bilgiler verdi. İçişleri Bakanlığı’nda görüştüğümüz Makedonya sınır polis müfettişi Timov Bore ve sınır polisi sözcüsü Elizabeta Petkovska, Makedonya’ya giriş yapmak için geçerli pasaportun şart olduğu, AB vatandaşlarının kimlik kartlarıyla Makedonya’ya giremeyeceği uyarısında bulundu. İki yetkili ayrıca anne babanın vekaleti olmadan başkasının çocuklarını yanında getirenler olduğunu, vekaletsiz geçiş izni vermediklerini anlattı. Üsküp Büyükelçiliğimiz de özellikle geri dönüşte Sırbistan’ın tahrip olmuş pasaportla seyahat edenleri sınırdan geri çevirdiğini, geçen sezon bu konuda büyük sorunlar yaşandığını, bazı vatandaşların yaşadıkları Avrupa ülkelerine Üsküp’ten uçakla gitmek zorunda kaldığını anlattı.

Memurlar Türkçe konuşuyor

Makedonya’nın Sırbistan sınırındaki Tabanovce sınır kapısı oldukça geniş, 8 giriş, 6 çıkış gişesi var. Makedonya sınır polisi pasaportları, arabanın ruhsatı, yeşil sigorta kartı ve vekaleti kontrol ediyor. Biraz Türkçe bilen kadın sınır polisi bize iyi yolculuklar dileyerek, evraklarımızı geri veriyor. Sınırda görevli Makedon Türkler de var. Onlar çok iyi Türkçe biliyor. Kontrolden geçtikten sonra sınırdaki bankada para bozduruyoruz. Makedonya para birimi Denar (MKD). 1 Euro yaklaşık 60 Denar. Sınırdaki derme çatma dükkanların önünde çok sayıda dilenci çocuk var ve yolculardan para istiyor. Gerçi zararsızlar ama, aracınızın cam ve kapılarını açık bırakmayın. Araç camının önüne çanta ya da cüzdan koyarak, hırsızlığa davet çıkarmayın.

Yol 3 saat uzuyor

Makedonya-Yunanistan güzergahı sıla yolunu 272 km, yani yaklaşık 3 saat uzatıyor. Makedonya’nın Sırbistan sınırındaki Tabanovce sınır kapısından Yunanistan sınırındaki Bogorodica sınır kapısına kadar yol 220 km. Bunun 150 km’si otoban, 70 km’si ise tek şeritli yol. Geçen yıl başlayan otoban onarım ve bakım çalışmaları bitmiş, ancak şimdi köprü güçlendirme çalışmaları var. Bu nedenle tek şeritli yolda inşaat nedeniyle iki kez trafik lambasına rastladık. Burada yol gidiş ve geliş tek şerite düşüyor.

Otoban ücretleri ucuz

Otobanlar ücretli ve çok ucuz. Ancak otobanlar belediyeye ait olduğu için her belediye kendi otoban ücretini kendisi alıyor. Otoban ücretini Denar ile ödemek daha karlı. Otoban üzerindeki geçiş ücretleri şöyle: Kumanova-Mladinovci otomobiller için 50 denar (yaklaşık 90 Cent) minibüsler için 75 denar (yaklaşık 1.25 Euro). Veles Gradsko: Otomobiller için 60 denar (1 Euro), minibüs için 90 denar (1.50 Euro). Sekiz yerde otoban ücreti ödeniyor, toplam otoban ücreti 350 denar (yaklaşık 6 Euro) tutuyor.


POLİSE DİKKAT

Makedonya’da geçen yıl otoyol gişelerindeki yolsuzluklara ve rüşvete karşı polis operasyon düzenledi. 70 kişi gözaltına alındı. Yolda trafik kontrolleri çok sıkı. Trafik polisinin rüşvet tuzağına düşmemeniz için Başkent Üsküp’te Trafik Şubesi Genel Müdürü Yardımcısı Cane Kostovski ile görüşüyor ve şu bilgileri alıyoruz: 'Makedonya’ya girer girmez farlarınızı yakın. Farlar gündüz de yanmak zorunda. Aksi takdirde cezası 35 Euro. Güvenlik kemeri takmamanın cezası 20 Euro, direksiyonda cep telefonuyla konuşmanın cezası 45 Euro, otobanda 120 km olan hız sınırını 30 ile 50 km arasında aşmanın cezası 45 Euro, bunun üzerinde aşmanın cezası ise 300 Euro. Polis para tahsil edemez. Cezayı sürücü denar olarak banka veya postaneye yatırıp makbuzunu polise göstermek zorunda. Sürücü trafik kazası durumunda mahkemeye çıkarılıyor. Ölümlü kazalarda cezalar en az 3 yıldan başlıyor.'

Yeni pasaport veremiyoruz

ÜSKÜP Büyükelçisi Taner Karakaş, müsteşar Hidayet Bayraktar ve konsolosluk işlerine bakan 3. katip Sülün Aykurt yolculara şu bilgileri verdi: 'Tahrip olmuş pasaport sahiplerini, Sırbistan’ın girişte bırakmayıp geri çevirdiği durumlar oldu. Bizim burda yeni pasaport düzenlememiz için kişinin burada oturuyor olması gerekir. Ayrıca yeni pasaport düzenlenince, eski pasaport iptal ediliyor. Bu sefer de oturma izinleri yeni pasaportta olmayacağı için yine seyahat edemezler. En iyisi vatandaşların eskimiş, yıpranmış pasaportları yeniletmeleri.
Makedonya’ya girerken yolcuların yanlarında 2 bin Euro’yu aşan nakit para veya çeki sınırda beyan etmeleri gerekiyor.'

VARDAR OVASI

Makedonya Balkanlar’da Osmanlı mirasının en çok göründüğü ülke. Vardar Ovası üzerinde kurulu başkent Üsküp Osmanlı mirasının en güzel örnekleri olan tarihi camiler, hanlar ve mimari eserlerle dolu. Vali konağı, eski telfgrafhanesi Osmanlı eseri. Zaten Üsküp’e girince her tarafta yükselen minareler Türkiye’desiniz izlenimi veriyor. Makedonya çok kültürlü ve etnik bir ülke. Halkın yüzde 65’i Hıristiyan Ortodoks, geri kalanı Müslüman. Türk şirketleri de burada aktif. Ulaştırma, bankacılık, ticaret ve inşaat sektöründe Türk şirketleri mevcut. Ayrıca Üsküp’te Türk kolejleri ve üniversitesi var.


Önemli Telefonlar

T.C. Üsküp Büyükelçiliği
Slavey Planina-B
1000 Üsküp
Telefon: 00389 2 311 32 70
Polis: 192
İlkyardım: 194
Gümrük şikayet: 197
Makedonya Otomobil Kulübü (AMCM): 00389 23 181 181
Çekici: 196
Yol şikayet: 199

Makedonca sözlük
Türkçe okunuşuyla

Dobar den: İyi günler
Dogledanye: Hoşçakalın
Blagodaram: Teşekkürler
Somun: Ekmek
Pomagay: İmdat
İma povreden: yaralı var
Voda: Su
Kafe: Kahve
Kolku pari: Ne kadar?
Meso: Et
Govedsko meso: sığır eti
Yağneşko meso: Kuzu eti
Pleşko meso: Piliç eti



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!