Magna firması işçi çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Magna firması işçi çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2009 16:49

Almanya'nın Ludwigsburg kentine bağlı Markgröningen kasabasında bulunan Magna firması 78 işçiye kriz nedeniyle çıkış verdi.

Haberin Devamı

600 işçinin çalıştığı firmada iş yokluğu nedeniyle işten çıkarılan işçiler kendilerine sorulmadan ve sözde sosyal plana karşı haklarını aramaya koyuldular. Mecvut tüm araba firmalarına iç döşeme işi yapan Magna firmasının sosyal plan adı altında işçileri sokağa atması işçileri çileden çıkardı. Firma önünde toplanan işçiler firmanın çıkış verirken kendilerine adeletsiz davrandığını belirterek sendika görevlileriyle konuşmak istediler. İşyeri temsilcileriyle kısa bir konuşma yaparak sorunlarına sahip çıkılmasını isteyen işçiler temsilcinin “Sakın yürüyüş ya da bir eylem yapmayın yoksa haklarınızı kaybedersiniz” tehtidiyle karşılaşınca daha sonra başka bir yerde biraraya gelip ne yapacaklarını tartışmak üzere dağıldılar.

Bizi adeta kovdular

10 yıldır Magna firmasında çalışan 52 yaşındaki Elif Madran, “Bizi guruplar halinde firmanın bahçesine çıkardılar, çıkışımızın verildiğini ve eve gitmemizi istediler. Elimizdeki işyeri giriş kartı, anahtar ve kimliklerimize el koyan görevliler bizi adeta kovdular” diyerek yılardır emek verdikleri firmadan daha önce hiçbir şey söylemeden bu şekilde kapı dışarı edilmelerinin çok gücüne gittiğini ifade etti. Sendikalı olduğu IG-BCE'nin de (IG Bergbau.Gremıe) kendilerine sahip çıkmadığını belirten Elif Madran işçilerin tek tek Avukat tutarak haklarını mahkemede aramaya başladıklarını da dile getirdi.

Bu ne biçim yasal plan

Çoğu yabancı 100’e yakın Türk işçinin çalıştığı firmada 25 yıldır çalışan 45 yaşındaki Ömer Binici ise tek maaş ile 3 çocuğuna bakmak zorunda olmasına rağmen kendisine de çıkış verildiğini belirterek “Bu ne biçim sosyal plan? Bekar ve durumu benden daha iyi olanlar çalışmaya devam ederken bana çıkış verilmesi adeletmi?” diyerek bunun büyük haksızlık olduğunu ve hakını yasal yolardan aramaya devam edeceğini belirtti.

8 yıldır Magna firmasında çalışan 42 yaşındaki Türk vatandaşı Varol Erkösem ise yapılan sosyal palnın haksızlıklar içerdiğini belirterek firma içinde sendikanın kendilerine sahip çıkmadığını ve adeta kendilerinin satıldığını söyledi. Araba firmalarındaki krizin kendi firmalarınıda etkilemesinin normal olduğunu ancak sosyal plan adı altında çıkarılan işçilerin ve onlara verilen tazminatlarında çok komik olduğunu da söyleyen Erkösem kendisininde toplu olarak yada tek tek Avukat tutarak haklarını mahkemede arama taraftarı olduklarını sözlerine ekledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!