Maçtaki olaylar Emniyet'e sıçradı

Güncelleme Tarihi:

Maçtaki olaylar Emniyete sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2012 12:28

Türkiye- Belçika maçı sonrası yaşanan olaylarda polis raporunu basına sızdırdığı iddiasıyla tecilli bir ay hapis ve 550 Euro para cezasına çarptırılan Gent Emniyet Teşkilatı Eski Sözcüsü Steven De Smet, temyize gidiyor.

Haberin Devamı

GEÇEN 2 Haziran 2011'de Brüksel'de oynanan Belçika - Türkiye futbol karşılaşmasının ardından çıkan olayların tartışmaları halen devam ediyor. Karşılaşma sırasında Belçika'lı holiganların Kouter Meydanı’nda Türk taraftarlara saldırmasıyla başlayan olaylar, Başkomiser Frederik Van Belle’nin yazdığı emniyet raporu ile yeni bir boyut kazandı. Van Belle raporunda, çıkan olaylarda polisin özensiz ve tedbirsiz davrandığını kaydettikten sonra sözkonusu raporu, o dönemde Gent Emniyet Teşkilatı Sözcüsü meslektaşı Steven De Smet’e, e- posta yoluyla göndermişti.

De Smet: "Gizli değildi"
Steven De Smet, Başkomiser Van Belle’nin yazdığı raporu ‘gizli değildi’ iddiasıyla Flaman Bölge Milletvekili Veli Yüksel’in isteği üzerine gönderdi. Veli Yüksel raporu, De Morgen Gazetesi ile kamuoyuna duyurdu.

Gizli bilgiyi paylaştı
Bunun üzerine ‘basına nasıl sızdığı/sızdırıldığı’ ile ilgili olarak bir araştırma başlatıldı ve Veli Yüksel’e raporun dönemin sözcüsü Steven De Smet tarafından gönderildiği tespit edildi. Mahkeme gerekçeli kararında, "Van Belle’nin onayı alınmadan ve ilgili amirden habersiz bir şekilde yapıldığı; Emniyet amirinin 17 Haziran 2011’de tüm belgeleri topladıktan sonra bir sonuç raporu yazma hazırlığı içindeydi. Sanık bundan gayet haberdardı" sonucuna vardı. De Smet kendi adına hareket etti ve ‘gizli’ bir dokümanı e- posta yoluyla başkalarıyla paylaşmıştı.

Gerekçeli karara Twitter’dan cevap verdi
Mahkemenin gerekçeli kararına sosyal paylaşım sitesi Twitter’de karşı çıkan Gent Emniyet Teşkilatı Eski Sözcüsü Steven De Smet raporun ‘gizli’ olmadığını savunarak, "Çok sevdiğim torunumun başı üzerine yemin ederim ki, bana gönderilen e- postadaki rapor gizli değildi" şeklinde yazdı. Gent Emniyet Amiri Rasschaert ise şimdilik konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.

Yanlış risk analizi
Gent Emniyet Teşkilatı, çıkan olayların ardından bir rapor hazırlamış ve risk faktörünün yanlış değerlendirildiği, ‘ihmal’in söz konusu olduğu tespit etmişti. Normal şartlarda benzer bir maçta 51 polis görev yaparken, Kouter Meydanı’nda 18 polis memuru görevlendirildiği; medyada polisin ‘düşük profil’ düzeyinde güvenlik tedbiri alacağının sızdırıldığı kaydedilmişti. Bunu fırsat bilen Belçikalı holiganların attığı kutu ve cam şişeler için herhangi bir tedbir alınmadığı da raporda yerini almıştı.

Yüksel: “Üzerime düşeni yaptım”
Hürriyet’e özel bir açıklama yapan Gent Milletvekili Veli Yüksel, De Smet’in yanlış hedef olduğunu hatırlatarak, "Gent halkının maç öncesi ve sırasında olup bitenleri bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben üzerime düşeni yaptım. Mahkemenin verdiği kararı üzüntüyle karşılıyorum. Gent belediyesi ve polis teşkilatı olaylardan sonra on maddelik önlem planı alacağını açıklamışlardı. Bu plan konusunda sessizlik devam ediyor. Hukuki süreci artık bir kenara bırakalım. Gent halkıyla birlikte alınması gereken önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesini sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!