Locarno'da iki filmle yarışıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Locarnoda iki filmle yarışıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2008 10:05

Ünlü yönetmen Fatih Akın'ın 1998'de ilk büyük ödülünü kazandığı Locarno'daki film festivalinde Özcan Alper'in Adana Altın Koza ödüllü "Sonbahar" ve Almanya'da yaşayan İngiliz Ben Hopkins'in "Pazar- Bir Ticaret Masalı" filmi Altın Leopar için yarışıyor.

Haberin Devamı

Önceki gün başlayan İsviçre'nin Locarno kentindeki film festivalinde Özcan Alper'in Adana Altın Koza Ödüllü „Sonbahar' filminin yanı sıra Almanya'da yaşayan İngiliz yönetmen Ben Hopkins'in Türkiye'de çevirdiği „Pazar Bir Ticaret Masalı' filmi Altın Leopar için yarışıyor.

TÜRK YÖNETMENLERİN BAŞARILI OLDUÐU FESTİVAL

Ünlü Hamburglu yönetmen Fatih Akın'ın 1998'de „Kısa ve Acısız' filmi için Bronz Leopar ve En İyi Oyuncu ödüllerini aldığı, 2004'de ise yine Hamburglu Ayşe Polat'ın „En Garde' için Gümüş Leopar'ı kazandığı festivalde, bu yıl Alper ve Hopkins'in filmleri favori filmler arasında gösteriliyor.

ÖZCAN ALPER'İN FİLMİ

Özcan Alper'in başrolleri Onur Saylak, Megi Koboladze, R. Gulefer Yenigul, Serkan Keskin ve Nino Lejava'nın paylaştığı „Sonbahar' filminde sol görüşleri nedeniyle 10 yıl cezaevinde kaldıktan sonra sağlık durumu nedeniyle serbest bırakılan Yusuf (Onur Saylak) isimli gencin öyküsü anlatılıyor.

Siyasi bir görüşe sahip olmasına karşın, bir ideolojinin propagandasını yapmaktan ziyade çöken Sovyetler Birliğine rağmen sosyalizme inanan gencin portresinin çizildiği film Locarno'da ilk gösteriminde eleştirmenlerden büyük ilgi gördü.

Artvin Hopa'da çekilen filmde sosyalizm arzusuyla yaşayan ve bunun için 10 yıl cezaevinde kalan Yusuf ile sosyalizmin anavatanı Sovyetler Birliğinin çökmesinden sonra Türkiye'ye gelip fahişelik yapan Eka'nın (Megi Koboladze) aşkı fonunda bir ideolojiye kendini adamış insanın psikolojisi irdeleniyor.

TİCARETİN AHLAKI

Almanya'da yaşayan genç İngiliz yönetmen Ben Hopkins'in Türkiye'de çektiği ve başrollerde Genco Erkal, Tayanç Ayaydın, Şenay Aydın, Hakan Sahin ve Rojin'in oynadığı „Pazar Bir Ticaret Masalı' filminde ticaret-etik ikilemi inceleniyor. Büyük hayali olan bir cep telefonu dükkanı açmak için uğraşan ve yaptığı işlerde insanları dolandırmaktan da kaçınmayan Mihram'ın hikayesi anlatılıyor.

Filmi önce kapitalizmin çelişkilerini üzerine tasarladığını söyleyen Ben Hopkins, „Ancak insanları ve onların ticaret öykülerini öğrenince kurguyu biraz değiştirdim. Film bir nevi ticaretin ahlakının olup, olmadığının bir incelemesi' dedi. 16 Ağustosa kadar sürecek festivalde Hopkins'in filmi 13 Ağustosta gösterilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!