Likya Maratonu sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Likya Maratonu sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2010 15:30

Fethiye Ölüdeniz'de başlayan Likya Yolu Ultra Maratonu, Antalya'daki Phaselis Antik Kenti'nde başarıyla tamamlandı.

Haberin Devamı

Argos Kültür Sanat tarafından Türkiye'de ilk kez düzenlenen Likya Yolu Ultra Maratonu'nda antik yollardaki 240 kilometrelik etap geçildi. 11 Ekimde Fethiye Ölüdeniz'den 11 sporcuyla başlayan maraton, bir sporcunun yarıştan çekilmesiyle 10 sporcuyla devam etti ve Phaselis Antik Kenti'ne ulaşan ilk sporcu toplam 31 saat 52 dakika 15 saniyelik derecesiyle Mustafa Kızıltaş oldu.

Birinci olan Mustafa Kızıltaş'ın ardından maratonda Hüseyin Polat, 33 saat 1 dakika 35 saniyelik dereceyle ikinciliği kazandı. Maratonun tek yabancı sporcusu Danimarkalı Sooren Kruse Lilleoere ise yarışı üçüncü sırada tamamladı.
Bazı sporcular farklı sosyal konulara dikkat çekmek amacıyla maratona katılırken, diyabet hastası Danimarkalı sporcu Lilleoere de diabet hastalarının da maraton koşabileceğini göstermek istediğini söyledi.

Dünyadaki birçok uzun maratona katıldığını, ilk kez antik yolda süren bir maratonda koştuğunu belirten Danimarkalı sporcu, “Maraton koşmaya başladığımda TİP1 diyabetim çıktı. Hastalık beni durduramadı. Tüm maraton çeşitlerini koştum. Likya yolundaki bu maraton ise 14. maratonum. Diyabet hastalarının da maraton yapabileceğini göstermek istedim” dedi.

Danimarkalı sporcunun yanı sıra maratona katılan ve sol kolu olmayan Deniz Harp Okulu Öğretim Üyesi Kemal Özdemir de etabı başarıyla tamamladı.

Etabı geçen sporcular arasındaki bankacı Amper Dalkılıç, maratona “6 Yerde 6 Sandalyeye Adım Adım” sloganıyla, Omurilik Felçlileri Derneği'nce başlatılan yardım kampanyasına dikkati çekmek amacıyla katıldığını belirterek, kampanyanın 6 gün süren maraton sırasında televizyon ve gazete haberleri ile internet üzerinden yayınlanarak halka duyurulduğunu söyledi.

Maraton sonunda gönüllülerin yardımıyla 4 tekerlekli sandalyenin alındığını, hedeflenen diğer 2 tekerlekli sandalyenin alınması için kampanyanın sürdürüldüğünü anlatan Dalkılıç, “Gönüllüler, Omurilik Felçlileri Derneği hesabına para yatırarak değeri tanesi 2 bin 400 TL olan tekerlekli sandalyelerin alınmasına katkı sağlayabilir” dedi.
Öte yandan maratonun tek kadın sporcusu da doktor Aylin Savacı Armador oldu.

TÜRKİYE'DE İLK

Yiyecek ve uyku tulumlarını sırtlarında taşıyarak günde ortalama 42 kilometre kateden sporcular, bankacı, öğretmen, doktor gibi farklı mesleklere sahip olma özelliğini taşırken, sporcular Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki çeşitli maratonlara da katılıyorlar.

Yarışmanın düzenleyicilerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Taner Damcı, kendisinin de çöl ve ultra maratonlarında koştuğunu ifade ederek, Türkiye'de de antik yollarda maratonu gerçekleştirme fikrinin ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye'de antik yollarda geçen ilk maratonu yaptıklarını anlatan Damcı, 10 sporcunun koşuğu 240 kilometrelik etapta olası kaybolma ihtimaline karşı arama kurtarma ekibi ile yaralanmalara karşı ambulans ekiplerinin görev yaptığını bildirdi.

Ölüdeniz'den Kemer'deki Phaselis Antik Kenti'ne kadar geçen sürede geceleri kamplar yapıldığını anlatan Damcı, sporcuların antik yollardaki koşularının da kullandıkları GPS'le takip edildiğini söyledi.

Zorlu maratonu tamamlayan sporcular Mustafa Kızıltaş, Hüseyin Polat, Soeren Kruse Lilleore, Aylin Savacı Armador, Hasan Onat, Ali Cem Aktaş, Kemal Özdemir, Alper Dalkılıç, Hasan Ayaz ve Emin Bayraktan, büyük mutluluk yaşarken, maratonun ödül töreni Kemer Kiriş'te düzenlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!