Lastiklerdeki harfleri biliyor musunuz?

Güncelleme Tarihi:

Lastiklerdeki harfleri biliyor musunuz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2004 00:00

Otomobil lastiklerinde, herkesin dikkatini çektiği, ancak genelde anlamını pek bilmediği harfler ve rakamlar yer alıyor. Sürücüler genelde, hangi boyda bir lastik almaları gerektiğini bilirken, örneğin M+S´nin ne anlama geldiğini bilmiyorlar.

Haberin Devamı

Halbuki tekerleklerin üzerinde, hangi tarihte üretildiğinden, saatte kaç kilometre hız yapılabileceğine kadar tüm bilgiler yer alıyor. Hangi otomobil lastiğiyle saatte kaç kilometreye kadar hız yapılabileceği, harflerde gizli:

Q: 160 km
S: 180 km
T: 190 km
H: 210 km
V: 240 km
W: 270 km
ZR: 270 km üzeri

İşte, otomobil lastikleri üzerindeki harfler ve anlamları:

1- 245 / 40 / R / 18 97 V EXTRA LOAD

Bu rakamlar, lastiğin büyüklüğünü gösterir. 245, lastiğin 245 milimetre kalınlığında olduğunu, 40 da, lastiğin yüksekliğinin kalınlığının yüzde 40 oranında olduğu anlamında. ``R\'\', ``radyal\'\', 18 ise jant büyüklüğünü gösterir. 97 taşınabilecek maksimum yükü belirtir. Bu durumda, en fazla 730 kilo yük taşınabilir. V ise, bu lastikle yapılabilecek azami hızı gösterir. V tipi lastikler ile yapılacabilecek maksimum hız, saatte 240 kilometredir.

2- M+S

M+S, kısaltmalar olup ``Matsch\'\' ve ``Schnee\'\', yani ``Çamur\'\' ve ``Kar\'\' anlamına geliyor. Bu tip lastikl r, genelde bütün yıl içinde kullanılabilecek lastiklerdir.

3- Kar tanesi işareti

Üzerinde bu işaret bulunan lastikler, kış dönemindeki hava şartlarına uygundur. Bu işaret, lastiğin, devletin öngördüğü test kriterlerini yerine getirdiğini ve kışa uygun olduğunu gösterir.

4- DOT

DOT, Amerikan Trafik Dairesi olup, İngilizce ``Department of Transportation\'\'un kısaltmasıdır.

5- 4603

Dört haneli rakamlar, lastiğin üretildiği tarihi gösterir. Örnekteki 46 haftayı, 03 de yılı gösterir. Örnekteki lastik, 2003 yılının 46. haftasında üretilmiş.

6- Outside

``Outside\'\', ``dış taraf\'\' anlamına geliyor ve lastiğin dışa gelmesi gereken yönünü gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!