Laleleri ile Türk kültürünü tanıtıyor

Güncelleme Tarihi:

Laleleri ile Türk kültürünü tanıtıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2011 20:50

Wiesbaden'de yaşayan fotoğraf ve grafik sanatçısı Galip Yılmabaşar ve eşi Baerbel Mietzschke bahçelerinde yetiştirdikleri laleri tuvale taşıyarak Avrupa'nın önemli sanat merkezlerinde sergiler açıyor. Çift şimdi de lalelerin yer aldığı tuvallerine Mevlana'nın hoşgörü ve aşk dizeleri ile sergi açacak.

Haberin Devamı

Wiesbaden'de yaşayan grafiker ve fotoğraf sanatçısı Galip Yılmabaşar Türk kültürünün simgelerinden olan lale ile yaptığı fotoğraf çalışmalarını İtalya'nın Roma, Almanya'da Berlin ve Belçika'da Brüksel'den sonra 8 Mayıs tarihinde İtalya'nın Riccione kentinde sergileyecek. Eserlerinin Riccione'den sonra Trieste'de de sergileneceğini belirten sanatçı Yılmabaşar, "Bu iki serginin yeni bir özelliği olacak. Biri bir metre ebadındaki eserler üzerlerinde Mevlana'nın hoşgörü ve sevgi sözleri ile süslendi. Bu sözler İtalyanca ve Fransızca yer alacak. Önümüzdeki aylarda Paris'te de eserler sergilenecek. Sergiler 'Işık ile resim yapıyorum' adı altında gerçekleşecek" dedi.

İKİSİ DE KÜLTÜR SİMGEMİZ
Lale ve güle küçüklüğünden bu yana düşkün olduğunun altını çizen sanatçı Galip Yılmabaşar, "10 yıldır ev ve bahçemde yetiştirdiğim lalelerin fotoğraflarını çekiyor, değişik methotlarla tuvale yansıtıyorum. Laleyi soğandan gün ışığına çıktığı ve iki hafta boyunca açtığı döneme kadar izlediğim gibi, kuruyuncaya kadar ve kuruduktan sonrada yapraklarında olan renk cümbüşünü tuvale yansıtıyorum. Lale her anı güzel bir bitki. Türk kültürünün önemli simgelerinden de biri. Laleye bakmak, onu koklamak, lalenin bulunduğu mekanda bulunmak insana huzur veriyor. Lale verdiği güzellikle ve huzurla çok önemli bir bitki. Ona bakmak insanın öfkesini yatıştırdığı gibi, huzur veriyor. Bu yüzden on yıldır lale ile çalışıyorum. Evim taze ve kurutulmuş lalelerle dolu" diyor. Türkiye kültürünün dünya çapında tanınan en önemli şahsiyetleri arasında Mevlana'nın bulunduğunu hatırlatan Yılmabaşar, Mevlana'nın yüzyıllar önce öğretisinde bulunan insan, doğa sevgisi, tanrı aşkı ve hoşgörüyü de tuvaline yansıtmaya başladığını belirterek bu konu hakkında şu bilgiyi verdi:

Haberin Devamı

"Laledeki sade güzellik ile Mevlana'nın her şeyi kapsayan öğretisi bir bütün oldu. Riccione'de bu iki unsurun yer aldığı tablolar sergilenecek. Trieste'de ise bire bir metre ebadında olan eserleri ikiye iki metre ebadında sergilemeyi düşünüyoruz" dedi. Laleli tablolar Viyolet ışığı, Birinci adım, Mavi aşk, Seni seviyorum, Işığa bakış gibi isimlerle sergileniyor.

Haberin Devamı

ATÖLYESİ ÇİÇEK BAHÇESİ
Sanatçı çiftin evleri adeta bir çiçek bahçesi. Özenle seçilen soğanlar laleye dönüştüğünde ve kurutulduğunda görüntülendiği gibi, aylar sonra süslemeye devam ediyor. Çift, 'Lalenin ölümsüz güzelliği var' diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!