Kurban Bayramı Avrupa'da da törenlerle kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Kurban Bayramı Avrupada da törenlerle kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2007 21:57

Yurtta ve İslam dünyasında kıvançla kutlanan Kurban Bayramı, Avrupa'da da sevinç ve dualarla karşılandı.

Haberin Devamı

HOLLANDA’da Kurban Bayramının ilk gününde camiler doldu taştı. 4 gün boyunca sürecek olan Kurban bayramında, bayram namazı Kuzey Hollanda’nın Zaandam kentinde bugün saat 09:50’de kılındı.

Hollanda’da kurban bayramı heyecanı sabahın erken saatlerinde kılınan namaz ile birlikte başladı. Erken saatlerde camilere akın eden vatandaşların kalbi aynı duygularla çarptı. Kuzey Hollanda Zaandam Sultan Ahmet Camisinde 2 bin kişi ise aynı anda bayram namazını kıldı. Bayramın manevi atmosferini yaşamak için camilere akın eden vatandaşlar, kılınan namazın ardından dualar edip, ‘iyi bayramlar’ dilekleriyle birbirleriyle kucaklaşıp tokalaştılar.

Hollanda’da Cami çıkışları ise görülmeye değerdi. Zaandam Sultan Ahmet Camisinde kılınan bayram namazı sonrası cami avlusunda bir araya gelen vatandaşlarımız, tavır ve davranışlarıyla bayrama mahsus güzelliklerden örnekler sergilendiler. Coşku ve sevgiyle birbirleriyle kucaklaşıp tokalaşan vatandaşlarımız birbirlerine ‘iyi bayram’ dilekleri dilediler.
Büyüklerin elleri öpüldü. Küçüklerin gözleri... Küsler dargınlar tek tek barıştı. Kısacası sevgiyle kucaklaşan gönüller, bayram sevincini paylaştı.

Birlikte dua edip bayramlaştılar

Belçika’da kurban bayramı tarihi konusunda ayrıcalık yaşanırken, Türkler ve diğer ülke vatandaşları ‘Kurban Bayramı’nı birlikte idrak ederek, dua ettiler ve sonra topluca bayramlaştılar.

Başkent Brüksel’in en büyük camilerinden biri olan Ulu Camii’nde vatandaşlara seslenen Din Görevlisi Şefik Bağcıvan;’ Nerede olursa, olsun birlik ve beraberlikten ayrılmayınız. Ülke geleneklerini yaşatma da beraber hareket ediniz. Ülkenizi, insanınızı seviniz, düşkünleri unutmayınız. Yaşadığımız ülkedeki güçlükler karşısında sağduyudan ayrılmayınız.. Kurbanınızı keserken hayvanları incitmeyiniz, çevre temizliğine önem veriniz. Şimdi herkesin gözü bizlerde, istenmeyen olaylara alet olmayalım. Kurban etinizden, komşularınıza da ikram ediniz. Güler yüzlü olunuz. Hastaları ziyaret ediniz, düşkünlere yardım ediniz’ diyerek, vatandaşların bayramlarını kutladı.

KURBAN BAYRAMI MAHKEMELİK OLDU

Öte yandan bayram namazı öncesi Anderlehcht Merkez Camii’nde vatandaşlara seslenen Belçika Müslüman Temsil Kurumu Başkanı Coşkun Beyazgül;’ Belçika’da Müslümanlar’ın birlik ve beraberliği için büyük çaba sarf etmemize rağmen, Brüksel Merkez ve Anderlecht belediyesi bayram tarihi olarak açıkladığımız; 20 Aralık tarihine değil, 19 Aralık tarihine itabar ederek, fetva kurulumuzun verdiği karara karşı hareket etti.

Bu yüzden birçok Müslüman vatandaşımız mağdur duruma düştü. Belçika Devleti bir yandan bizi muhatap alıyor. Ama devletin bazı kesimi bizi muhatap olarak almıyor. Bu durumu mahkemeye intikal ettirdik’ dedi.
Belçika’da bayram dolayısıyla kendilerine tahsis edilen yerlerde kurbanlarını kesen vatandaşlar,belediyelerin kendilerin yüksek kayıt parası aldığına işaret ederek, bu kayıt parasının her yıl yükseltilmesinden şikayet ettiler.

Belçika’da toplu bayramlaşma Büyükelçi Fuat Tanlay’ın katılımı ile bugün( 21 Aralık) Brüksel’deki Belçika Türk İslam Diyanet Vakfı Merkezi’nde saat 15.00 de gerçekleştirileceği belirtildi.

Londra’da buruk bayram sevinci

İngiltere’de yaşayan vatandaşlarımız Türkiye’den binlerce kilometre uzakta bir bayrama daha buruk girdiler. Anavatana şu veya bu nedenlerle gidemeyen Londra ve civarında yaşayan binlerce Türk, bayram namazı için sabahın erken saatinde camilerde biraraya geldi. Bayram namazı sırasında, çevre yolundaki araç trafiğinde sıkışıklık meydana geldi.

Bayram namazı münaasebetiyle Londra’daki Süleymaniye Camii, Aziziye Camii, Valide Sultan Camii, Fatih Camii, Greenwich Camii, Shacklewell Camii ile Londra dışındaki, Selimiye Camii (Manchester), Hamidiye Camii (Leicester), Osmaniye Camii (Stoke of Trent) ve Luton Camii tıka basa doldu. Soğuğa rağmen camilerde yer bulamayan müslümanlar dışarıda da olsa, namazını kıldı ve hep bir ağızdan tekbir getirdi. Süleymaniye Camii ve Aziziye Camii’de 'ikinci cemaat' için bayram namazı kılındı.

İbadet yapılırken günah işlenmez

Bayram namazı öncesi din görevlileri verdikleri vaazlerde, 'Kurban ve Kurban Bayramı’nın önemine' değinerek şöyle konuştular; 'Kurban, İslam'daki sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın bir başka örneğidir. Her gün dünyada sayısız hayvan kesilir ve bundan çoğunlukla varlıklı kimseler yararlanır. Halbuki kurban bayramında kesilen kurbanlardan daha çok yoksullar ve hayır kurumları istifade eder. Ancak hayvan kesmede ehil olmayan yani bunu beceremeyen kimseler, hayvana eziyet ederler ki, bu haramdır, günahtır. Bir ibadet yapılırken günah işlenmez. Hemen her yıl kurban bayramı günlerinde televizyon ekranlarına yansıyan görüntüler, seyredenlere büyük rahatsızlık vermektedir. Bu görüntülerin ortadan kalkması, kurbanların ehil olan kimseler tarafından kesilmesine bağlıdır. Yurtdışında bulunanlardan kurbanlarını memleketlerinde kestirmek isteyenler, bir tanıdıklarına vekalet vermek suretiyle kurbanlarını kestirebilirler. Böyle yaptıkları takdirde hem kurbanları kesilmiş, hem de daha iyi değerlendirilmiş olur.

Birlikte ilahiler ve dualar okundu

Bayramların en güzel şekli tanısın- tanımasın mü'minlerin tokalaşarak, kucaklaşarak birbirleriyle bayramlaşması, bayramlarını kutlaması ve tebrikleşmesidir. En güzeli yurdumuzda aile büyüklerimiz, konu- komşu arasında bayramı beraber geçirmek olsa da, imkanı olmayanlar için telefon açıp kutlamak da güzeldir. Kurban Bayramı tüm İslam alemine sağlık, huzur, mutluluk, bolluk ve bereket getirsin. Hayırlı bayramlar dileğiyle.'

Ardından, binlerce vatandaş, huşu içinde bayram namazını eda etti. Bayram namazı sonrası ilahiler ve dualar okundu. Cami çıkışında ise, gurbette bir bayram namazı daha kılmanın huzurunu birlikte paylaşan vatandaşlar, birbirlerine sarılarak bayram kutlamasında bulundular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!