Kum davasında 13 tutuklu sanığa tahliye

Güncelleme Tarihi:

Kum davasında 13 tutuklu sanığa tahliye
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2010 16:39

BURSA’nın Karacabey İlçesi’nde denizden kaçak kum çıkartılarak satılması ile ilgili jandarma tarafından yürütülen ‘Karacabey Operasyonu'nun ardından haklarında dava açılan 13'ü tütüklü 33 sanığın yangılanmasına Bursa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

Haberin Devamı

Sanıklardan hakkında yakalama kararı kaldırılan Yeni Şafak Gazetesi’nin sahibi olan Ahmet Albayrak’ın gelmediği duruşmada tutuklu sanıkların tamamı tahliye edilirken, sevinen yakınları mahkeme heyetini alkışladı.
Bursa İl Jandarma Alay Komutanlığı, 6 aylık teknik takip sonucu Bursa İl Özel İdaresi Gelir Müdürü Fahriye Akdamar ile birlikte hareket eden bazı görevlilerin rüşvet karşılığında sahte maden ruhsatı verdikleri, ruhsat alması mümkün olmayan yerlerde kurulan maden ocaklarının faaliyetlerine izin vererek görevlerini kötüye kullandıklarını tespit etti. Jandarma, Karacabey Boğazı’nda bulunan tabiat varlığı açısından büyük önem taşıyan ve yılan balıklarının üreme alanı olarak bilinen tatlı su ile deniz suyunun birleştiği özel alanda, usulsüz şekilde kosterlerle kum çekilmesi üzerine geçen haziran ayında operasyon başlattı.

‘Karacabey’ adı verilen operasyonda İl Özel İdaresi Gelir Müdürü Fahriye Akdamar, Genel Sekreter Yardımcısı olan Devlet Bakanı Faruk Çelik’in teyzesinin kızı Ayla Yenidünya, Şef Seniha Balcı, mühendisler Yusuf Pervan ve Mehmet Ali Küllü, sigorta acentesi yetkilisi Hatice Aman gözaltına alındı. Yeni Şafak Gazetesi’nin sahibi Ahmet Albayrak’ın ortağı olduğu iddia edilen maden ocağı işletmecisi müteahhit Rafi Altınok da İstanbul’da gözaltına alındı.
Mahkemeye çıkartılan şüphelilerden Rafi Altınok ve İl Özel İdaresi Gelir Müdürü Fahriye Akdamar tutuklanırken, diğerleri tutuksuz olarak yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Cezaevine konan Fahriye Akdamar daha sonra kefaletle serbest bırakıldı.

OPERASYONUN İKİNCİ AŞAMASI

Soruşturmayı sürdüren jandarma kasım ayında operasyonun ikinci aşamasını gerçekleştirdi. Bu kez de Bursa ve İstanbul’da aralarında il özel idare çalışanları ve avukatların da bulunduğu 21 kişiyi gözaltına aldı.

Mahkemeye çıkartılan zanlılardan, Bursa Özel İdare Genel Sekreteri Kemal Demirel, İl Özel İdaresi Çevre Sağlığı Daire Başkanı Yaşar Dursunay, İl Özel Ruhsat Şube Müdürü Aslan Sevi, Mehmet Taş ve Yaşar Rıza ile Ali Kartal, Mehmet Hantal, Ahmet Yürekci, Yusuf Çelik, Sedat Özkaya, Erdal Cansever ve Necmi Eser tutuklanırken diğer zanlılar ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

TUTUKLULARA TAHLİYE

Haklarında Bursa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce ihaleye fesat karışqtırmak, rüşvet, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, şantaj ve hırsızlık suçlamalarıyla dava açılan 13'ü tutukla 33 sanığın yargılanmasına bugün başlandı. Hakkındaki gıyabi tutuklama kararı mahkeme tarafından kaldırılan Ahmet Albayrak’ın katılmadığı duruşmada tutuklu ve diğer tutuksuz sanıkların büyük bölümü hazır bulundu.

Sanıkların hiç birinin yöneltilen suçlamaları kabul etmediği duruşmada ifade veren Rafi Altınok, Marmara Denizi’nde kum arama, çıkarma ve işletme olmak üzere üç ayrı ruhsatı olduğunu belirterek, “Ben 30 sene uğraştım. Kumu maden yaptım. Devlete para kazandırdım. Savcılık beni yakalayıp ‘Sana dalyanı yok ettirmeyiz’ diyerek tutukladı. Jandarma ifademi bile almadı. Bir yalancı şahidin ifadeleriyle şu anda huzurunuzda bulunuyorum. Suçsuzum” dedi.

Yaklaşık 6 saat süren duruşma ertelenirken, tutuklu sanıkların tümünün tahliyesine karar verildi. Duruşmayı izleyen sanık yakınları tahliye kararını duyunca sevinçten mahkeme heyetini alkışladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!