Küçük Muhammet'in babası konuştu

Güncelleme Tarihi:

Küçük Muhammetin babası konuştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2014 09:22

ALMANYA’nın Almanya’nın Giessen Üniversitesi Hastanesi’nde kalp nakli beklerken 7,5 ay önce kalp krizi geçiren ve beyni ağır hasar gören 2 yaşındaki Muhammet Eren Dönmez’in babası Yavuz Dönmez gazetecilere hastane önünde açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Minik Muhammet Eren’i Çapa’daki İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’ne yatırdıktan sonra gazetecilere konuşan baba Yavuz Dönmez, "Bizim buraya geliş amacımız tedavide herhangi bir beklenti değil, tamamen çocuğumuzun organlarını bağışlamak ve organ bağışı konusunda çok büyük dikkat çekebilmek. Çocuğum medya önünde olan ve acı çeken çocuklardan sadece bir tanesi. Çocuğumun dışında, böbrek nakli bekleyen, kalp nakli bekleyen ve diğer organların nakillerini bekleyen yüzlerce, binlerce sadece çocuk değil, bir sürü insan var. Organ bağışı konusunda bir şekilde bilinçli olmamız gerekiyor" dedi.

"TÜRKİYE’DE GEÇEN YIL SADECE 3 ÇOCUĞA KALP NAKLİ YAPILMIŞ"

Yavuz Dönmez şöyle devam etti:

"Bizim Almanya’da bulunmamızın tek gerekçesi, organ olması. Yoksa Türkiye’de başarılı bir şekilde kalp nakli yapan yerler var, binalar var. Teknolojik açıdan herhangi bir problem yok. Buradaki tek problem, organ bağışlayanların sıfıra yakın olması. Muhammed Eren’i Almanya’ya götürmeden önce, Organ Nakilleri Genel Müdürlüğü’nden geçen sene yapılan çocuk kalp nakline dair bilgi aldık. Türkiye’de kalp nakli yapılan çocuk sayısı 3... Binlerce çocuk kalp nakli bekliyor. Ama yapılan nakil sayısı 3... Binlerce de ölen çocuk var. Hepsi toprak olup gidiyor. Almanya’daki problemimiz şu oldu: Maalesef Muhammed Eren’in gitmeden bir gün önce kalbi durdu. Kalp durmasına bağlı beyinde hasarlar oluştu. Gitmeden önce bilmiyorduk, Almanya’da nakil konusunda katı kurallar varmış. İlk gittiğimizde yapılan tetkiklerde beyninde herhangi bir hasar olmadığı söylenip yapay kalbe bağlandı. Bir çocuk organ nakline gideceği için yapay kalbe bağlanabiliyor. Başka türlü bağlanmıyor. Almanya’da çok büyük hatalar yapıldı. Çocuğumuzun beynindeki hasarı görüp karşımızda dimdik durabilirlerdi. ’Çocuğunuzun beyninde bir hasar olması dolayısıyla yasal olarak organ nakline alamıyoruz. Dolayısıyla yapay kalbe bağlamayacağız’ diyebilirlerdi. Biz de ona göre farklı tedavi yöntemleri deneyebilirdik. Ama biz 1 aya yakın bir süre bekledikten sonra, çocuğun beyninde bir hasar oluştuğu için Almanya organ nakil yasaları gereği kalp nakli yapamayacaklarını söylediler. Engelli olacağı için bu nakli yapmadılar. Türkiye’de olsaydı da nakil yapılmayacaktı. Maalesef bu sadece Almanya’ya has bir özellik değil. Bu, engellilerin ikinci sınıf sayılmasından başka hiçbir şey değil. Biz aklınıza gelen her ülkeye yazdık. Hiç kimse beyninde hasar olan bir çocuğa kalp nakli yapmak istemiyor. Bunun nedeni, iki çocuk varsa ve nakil hakkının daha sağlıklı olandan yana kullanılmasındandır. Bunun nedeni de, organ bağışının az olmasıdır. Kalp de daha az bulunan bir organ olduğu için, daha sağlıklılara takmayı uygun buluyorlar. Bu benim gözümde asla insan? değil. Benim çocuğumun çektiği acılar da aynı. Başkasının çocuğunun çektiği acılar da aynı. Burada eşitlik ilkesi ve yaşam hakkı kesinlikle göz ardı ediliyor."

"ARTIK UYANAMAYACAK"

Muhammed Eren’in son durumuyla ilgili soruya ise baba Dönmez, "Beyninde çok ciddi kanamalar oluştu. İki gün önce oldu. Doktorların söylediğine göre artık uyanamayacak. Birçok ilacını da zaten kestiler. Şu anda yapay kalbe bağlı olarak kalp atışları devam ediyor. Onun haricinde solunumu da yapay bir şekilde devam ediyor. Beyin ölümünün gerçekleşip gerçekleşmediği ile ilgili bir bilgimiz yok. Buradaki doktorların hazırlayacağı rapor doğrultusunda göreceğiz. Biz oraya bir umut için gittik. Sonuç olarak, bizim çocuğumuz belki başka çocuklar için umut olacaktır. Bilim eğer ’Beyin ölümü gerçekleşmiştir’ diyorsa, bu vakitten sonra beklemenin bir alemi yok. Bilime güvenmek lazım" diye yanıt verdi.

Dönmez, basın mensuplarından, organ nakli konusunda bilinçlendirici yayın yapmalarını da istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!