Küçük İstanbul’da tazminat çatlağı

Güncelleme Tarihi:

Küçük İstanbul’da tazminat çatlağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2012 16:30

Neonazi teör örgütü NSU tarafından bombalanan ‘Küçük İstanbul’Keup Caddesi esnafından 21 kişinin hükümetin verdiği 5 bin Eurotazminatı aldıkları ortaya çıktı. Ancak tazminat, esnafı böldü.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Köln’ün Mülheim semtinde Türkler arasında ‘Küçük İstanbul’ olarak tanınan Keup Caddesi’nde 2004 yılında aşırı sağcı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) tarafından düzenlenen bombalı saldırıda zarar gören esnafa 5 bin Euro tazminat verildiği ortaya çıktı. Federal Adalet Bakanlığı, 21 kişiye tazminat verildiğini açıkladı. Ancak Alman Hükümeti tarafından gönderilen 5’er bin Euro’luk tazminatı cadde esnafından bazıları kabul etmiyor. Esnaf, tazminatın yeterli olmayacağını, caddenin ciddi imaj kaybını telafi edecek daha büyük adımlar atılmasını istiyor. Caddedeki Türk esnaf, kendileri üzerinden artık politika yapılmasını istemediklerini söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen esnaf, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Olayın neonazi örgütü tarafından yapıldığı ortaya çıktıktan sonra daha da korkar olduk. Hepimizin çoluğu çocuğu var. Ailemiz adına çekindiğimiz için basına da çıkmak istemiyoruz. Olay avukatta. Onların kanalıyla yasal haklarını almak için uğraşacağız. 5 bin Euro’yu alıp susarsak, imajımız ne olacak. Bu cadde ekmek kapımız. Hep bombalı cadde olarak anılmak istemiyoruz. Buna çare arasınlar.” 5 bin Euro’yu alan esnaftan bazıları ise “Bu ilk etapta ödenen paraydı. Daha sonra da ödeme yapılacağını tahmin ediyoruz” diye açıklama yaptı.

Avukat tutuldu

2004 yılında meydana gelen çivili bombalı saldırı sonucunda caddede 22 kişinin yaralandığını ve birçok işyerinin maddi hasar gördüğünü belirten Keup Caddesi İnisiyatifi Başkanı Mitat Özdemir ise cadde esnafının hakkının savunulması için Solingen davasına bakan ünlü avukat Rainer Brüssow’u tuttuklarını söyledi. Cadde esnafının hala korku ve kaygıları olduğunu dile getiren Özdemir, şunları söyledi:

“Olayın neonaziler tarafından yapıldığının ortaya çıkmasından sonra Keup Caddesi esnafından bazıları Berlin’e davet edilmişti. Bu davet sırasında maddi ve manevi zarara uğrayanlara tazminat verileceği de söylenmiş. Daha sonra belgeler gönderilerek bazılarına 5 bin Euro ödenmiş. Ancak avukatımız esnafa bu parayı kabul etmemelerini, yoksa Alman devletine karşı açılacak davada hakkımızı savunamayacağımız tavsiyesinde bulundu.Buna rağmen paraları kabul etti. Böylece ileride doğacak haklarını kaybettiklerinin farkında bile değiller.”

Çözüm bekliyoruz

Kağıtlar imzalatılarak davanın üzerinin kapatılmak istendiğini belirten Meral Şahin ise şunları söyledi: “Arka planda yer alan esas suçluların ortaya çıkarılıp yakalanmasını istiyoruz. Bu insanların 600-700 kilometre uzaktan kalkıp Keup Caddesi’ni neden seçtiklerinin cevabını bilmek istiyoruz. Patlama zamanı daha geç olsaydı bu olay zarar ve ziyan daha ağır olurdu. Olay sonrası sadece bir dükkandan 173 adet çivi çıktı. Çivili bombanın içine konulan çivi sayısını siz düşünün. Yedi yıl boyunca tüm cadde esnafı olarak bizleri zan altında tuttular. Birlik beraberliğimizi bozdular. Herkes birbirinden şüphe duyar oldu. Bazı esnaf iflas edip dükkanını kapadı. İnsanları suçlamak çok kolay. Kırılan imajın tamiri o kadar basit değil. Özür dileyip gitmekle her şey yoluna girmiyor. Biz somut çözüm bekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!