Krizin etkilemediği sektör kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Krizin etkilemediği sektör kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2009 00:00

Almanya’da sektör dergiciliğinin duayeni Klaus Kottmeier, "Finans krizinin etkilemediği sektör kalmadı" diyor. Yılda 18 milyon tiraja sahip 90’u aşkın sektör dergisi yayınlayan Alman yayınevi Deutscher Fachverlag (dfv), denetleme kurulu başkanı Klaus Kottmeier "Dergilerdeki iş ilanlarının azalması krizin henüz geçmediğini gösteriyor" dedi.

Haberin Devamı

Önümde 10 Ekim 1946 tarihli Tekstil Sektörü (Textilwirtschaft) dergisinin ilk sayısı var. Yaprakları sararmış 12 sayfalık tabloid formattaki derginin manşetinde şunlar yazıyor:


“Alman halkının ve ekonomisinin tarihindeki en zor döneminde yayına başlıyoruz. Bu dönemde dahi gelişmenin işaretlerini görmek mümkün. Alman halkının geleceği ancak barışçıl bir çalışma ile mümkündür”


10 Eylül 1946
- Alman gazeteci Wilhelm Lorch Almanya’nın güneyinde Stuttgart kentinde Amerikan Askeri İşgal Kuvvetleri’nden aldığı izin ile sadece tekstil sektörü için Amerikan işgal bölgelerinde dergiler ve teknik kitaplar yayınlamak üzere yayınevi kurup işe başlar. 15 günde bir yayınlanacak ilk dergi tek bir ilan ile yayın hayatına atılır.
10 Ekim 2009
- Stuttgart’ta temeli atılan yayınevi bugün 90’ı aşkın sektör dergisi, 60 online sürekli yayın, branş kitapları, konferans, sempozyum ve seminerleri ile Avrupa’nın önde gelen sektör dergileri yayınevleri arasında yer alıyor. 1948’de merkezini Frankfurt’a nakleden Alman Sektör Yayınevi (dfv Deutscher Fachverlag) adlı yayınevi yaklaşık 865 çalışanıyla bugün kendi sektöründe bir holdinge ait olmayan Avrupa’daki en büyük aile şirketi.

* * *


Yayınevinin Frankfurt’taki merkezinde şirketin en tepesindeki yöneticisi Klaus Kottmeier (75) ile sektörü konuştum. Şirket 63 yıldır aralıksız Lorch Ailesi’ne ait. Bugün aileden iki kişi denetleme kurulu üyesi. Denetleme kurulunun basinda Kottmeier var. 1969’da adım attığı şirkette 40 yıldır yöneticilik yapıyor. Şirketin bugünlere gelmesinde onun büyük emeği olduğu biliniyor.


Onun adı şirket ile özdeşleşmiş. "Sektör dergiciliği duayeni" olarak kabul ediliyor. 2004’te görkemli bir törenle Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) tarafından "Altın İğne" ödülü verilmiş. 27 Ekim'de Alman Cumhurbaşkanı tarafından Birinci Liyakat Madalyası ile ödüllendirilecek.

* * *


Tekstilden gastronomiye, fırıncılıktan perakende ticarete kadar akla hayale gelecek her sektördeki dergilerinin yıllık toplam trajı 18 milyon olan şirketin en tepesindeki Kottmeier’e "Medya traj düşüşünden şikayetçi. Sizin yayınlarınız ne durumda… Kriz şirketinizi de etkiledi mi" diyorum.
2008’de ciromuz bir önceki yıla göre yüzde 2 arttı. Ancak 2009’da krizin etkilemediği sektör kalmadı’ diyen Kottmeier sözlerini şöyle sürdürdü.

"Bizim de özellikle reklam gelirlerimizde azalma sinyalleri aldık. Ancak bu gelişmeye rağmen dfv sektördeki yerini istikrarlı şekilde koruyor. Özellikle de orta ve küçük ölçekli şirketlerin krizi henüz atlatamadıkları iş ilanlarından anlaşılıyor. Dergilerimiz zaten sektörlerin bir göstergesi olarak kabul edilir. Bizim aile şirketi olmamız tabii hızlı kararlar almamızda büyük etken. Dolayısıyla gelişmelere göre geçmiş tecrübelerimize dayanan hızlı kararlar alarak önlemler alabiliyoruz. Bizi fazla etkilediğini söyleyemem"


* * *

Haberin Devamı

İtalya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Rusya, Polonya, Hindistan’da ortaklıkları, Macaristan ve Çin Halk Cumhuriyeti’nde işbirliği yaptığı şirketler olan dfv’nin denetleme kurulu başkanı Kottmeier, bu şirketlerin yönetiminde de söz sahibi. Klaus Kottmeier Alman Sektörel Yayıncılar Birliği’nin (Deutsche Fachpresse) kurulmasında önayak olmus ve yönetiminde yer almış. Ayrıca Alman Dergi Yayıncıları Birliği’nde (VDZ) yillarca yöneticilik yapmış.


Mesleki ilişkiler çerçevesinde İstanbul ve Ankara’da çeşitli yayıncılarla görüşen, kongrelere katılan Kottmeier, yoğun iş temposu dolayısıyla Almanya’daki Türklerle de doğrudan bir ilişkisi olmadığını ancak göçmenlerle ilgili konuları dikkatle takip ettiğini söylüyor.


* * *


Sektör dergileri dolayısıyla özellikle tekstil ve moda başta olmak üzere Türk firmalarıyla ilişki içinde olduklarını belirten Kottmeier, "Göçmenlerin büyük bölümü uyum sağlamış durumda. Var olan sorunlarında dile getiriliş biçimi çok önemli. Sorunların dile getirilmesi çözüme yönelik ve motivasyonu artırıcı yönde olmalı" diyor.

Hukukçu olan Klaus Kottmeier 16 Eylül 1933’te Endonezya’da doğmuş. Hukuk tahsilinden hemen sonra yedi yıl süreyle Bremen’de Weser Kurier Gazetesi’ni her türlü ve en geniş yetkilerle donatılmış olarak gazetenin sahipleri adına yönetmiş. Daha sonra da şu anki şirkete girmiş ve Viktor Hugo’nun ünlü Hernani adlı tiyatro eserinin dördüncü sahnesinde Hernani’nin "Dar yollardan geçip doruğa" şeklinde haykırdığı gibi zirveye çıkmış.

Haberin Devamı

Kottmeier ile uzun sohbetimizde ikinci dünya savaşı sırasında Hindistan’da geçirdiği çocukluğunu, misyoner okulunda ilk ve orta okulu okumasını, Hindistan’da bağımsızlık mücadelesi çıkınca ortada kalmalarını, Ingiliz askeri gemileriyle Hamburg limanına getirilmelerini, savaşta harap olan Almanya ile karşılaşıp İsviçre sınırındaki Lörrach kentine yerleşmelerini konuştuk. Bunları ilerde mutlaka yazacağım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!