Kredi borcunu erken bitirene ceza, haksız

Güncelleme Tarihi:

Kredi borcunu erken bitirene ceza, haksız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2012 17:19

Bankalardan çektikleri kredileri,kredi anlaşmasında belirlenen sürezarfından önce ödeyen tüketicilerden‘hizmet bedeli’ adı altında ekstraücret alınamayacağına hükmedildi.Tüketici hakları uzmanları, herkesiçin henüz emsal teşkil etmeyenkararı üst mahkemelere taşıyarakherkes için geçerli hale getirecek.

Haberin Devamı

FRANKFURT Eyalet Mahkemesi’nde görülen davada, bankalardan belirli süre zarfında geri ödemek şartıyla çekilen emlak kredilerini, bankalarla yapılan geri ödeme sürelerinden önce ödeyen tüketicilerden kredi anlaşmasını erken bitirdiği için ekstra ücret alınamayacağına hükmedildi (Karar numarası: Az 2-21 O 324/11).

Söz konusu davada Commerzbank AG, kredi borcunu erken bitiren müşterisinden 300 Euro talep etmiş, Baden-Württemberg Eyaleti Tüketicileri Koruma Merkezi de bankanın bu talebini haksız olduğunu vurgulayarak konuyu mahkemeye taşımıştı. Bankaların hepsinin olmasa da birçoğunun genel satış sözleşmeleri içinde, kredi borcunu erken bitirdiği ya da kredi başvurusunda bulunup kredi işlemleri tamamlandığı halde krediyi çekmeyen müşterilerinden hizmet bedeli adı altında ekstra bir ücret alınabileceği maddesi var.

Emsal teşkil etmiyor

Bankaların böyle bir ücret alma haklarının olmadığını savunan Baden-Württemberg Tüketici Koruma Merkezi’nin Finans Sorumlusu Niels Nauhauser, Frankfurt Eyalet Mahkemesi’nin aldığı kararın henüz tüm tüketiciler emsal teşkil etmediğini ifade ederek, “Commerzbank aynı durumda ekstra ücret aldığı tüketicilere paralarını iade etmeli” diye konuştu.

Bankalardan kredi çeken tüketicilerin zaten faiz ödediklerini ve kredi borcunu erken bitiren müşterilerden bankaların ekstra ücret almasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Nauhauser, Frankfurt Eyalet Mahkemesi’nin aldığı kararın tüketiciler için önemli bir zafer olduğuna işaret ederek, “Kararın emsal teşkil etmesi için gerekli girişimleri yapacağız” diye konuştu.

Bu konuda kendilerine ulaşan 116 şikayeti inceleyen Baden-Württemberg Tüketici Koruma Merkezi, bankaların aynı durumda müşterilerinden 150-350 Euro arasında hizmet bedeli aldığını saptadı. Bazı bankalar müşterilerinden bu konuda hizmet bedeli almıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!