Kötü hava ve tatil sezonu pazarı vurdu

Güncelleme Tarihi:

Kötü hava ve tatil sezonu pazarı vurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2012 10:29

Almanya’da izin sezonunun başladığı son günlerde havaların da kötü gitmesi pazarda tezgah açan esnafıvurdu. İşlerinde yarıdan fazla azalma olduğunu belirten Türk pazarcılar, “Herkes izine gitti. Müşterikalmadı. Havalarda kötü olunca kimse dışarı çıkmıyor. Masrafı zor çıkarıyoruz” diye dert yandılar.

Haberin Devamı

Almanya’da izin sezonunun başlamasıyla birlikte esnafın işleri durma noktasına geldi. Vatandaşların tatile gitmesinin yanında son günlerde havaların da kötüye gitmesi, özellikle pazarlardaki esnafı olumsuz yönde etkiledi. Haftanın 6 günü hizmet veren Köln’ün en tanınmış pazar yerlerinden biri olan “Nippes Pazarı”nda pazarcılar bir yandan kötü hava şartları bir yandan Türk izincilerin anavatana gitmesi nedeniyle ürünlerini satacak müşteri bulamamaktan yakındılar. Normal zamanda 150 tezgah açılan pazar yerinde, şu anda sadece 50 pazarcının hizmet verdiğini belirten Türk Pazarcılar, “Müşteri yok. Masrafı zor çıkarıyoruz. İzin döneminin bitip satışların artacağı günü dört gözle bekliyoruz” diye dert yandılar.

Ramazanda azalacak

Pazar sorumlusu ve kumaş tezgahı sahibi Mustafa Özcan, pazarın son durumu hakkında şu bilgileri verdi: “Bu yıl izin döneminde havaların kötü gitmesi, arkasından Ramazan’ın gelmesi işlerin daha da durgun olmasına yol açacak. Tüm bunlar nedeniyle bazı arkadaşlar bu dönemde tezgah açmıyor. Şu anda beklemekten başka çaremiz yok. Ne gelirse bereket versin, diyeceğiz. Ya da biz de izine gideceğiz. Vatandaşlar parasını izinde harcadığı için, geri döndüklerinde de bizim açımızdan da hemen bir toparlanma olmuyor. Yaklaşık bir buçuk ay da öyle gidiyor. Yani toplam olarak 2-3 ay sıkıntılı bir dönem geçiriyoruz. Bu dönemde masrafımızı bile zor çıkarıyoruz diyebilirim.”

Pazarda çanta satan iki çocuk annesi Ayşen Tütüncüoğlu, “Sekiz yıldır pazarda çalışıyorum. Eskiden insanlar tatil hazırlığı yapardı. Türkiye’ye ya da başka ülkelere gidenler buradan alışveriş yaparak yola çıkardı. Ama artık durum değişti. Esnaf, insanlar pazara gelecek diye mal alıyor. Ancak ne gelen giden yok. Eski pazarlar kalmadı artık. Bunda tabi ki büyük firmaların rekabetinin de etkisi var. Onlar neredeyse bizimle aynı fiyata, üstüne bir de garantili mal satınca bizim yaşama şansımız kalmıyor. İzin döneminde müşteri sayısı yüzde 80 azalıyor. Bu süreçte toptancıdaki fiyatları düşürmeye çalışıyoruz. Bunu başarabilirsek ürünün fiyatlarını indirerek daha çok müşteriye satış yapmanın mücadelesini veriyoruz. Ama müşteri yok. Bu Noel satışlarına kadar böyle gider. Ben zaten bu nedenle pazar dışında sabit gelirim olan başka bir işte çalışıyorum. Yoksa geçinmek mümkün değil” dedi.

Sadece iki gün açıyoruz

Pazarda sebze-meyve satan Can Bıçakçı, şöyle konuştu: “30 yıldır bu pazardayım. Tatil dönemi işlerimizi gerçekten çok etkiliyor. Kazancım yüzde 60’a yakın azaldı diyebilirim. Tüketim düştüğü için şu anda pazara gelen mal da azaldı. Bu da otomatik olarak fiyatları arttırıyor. İzin dönüş döneminde de işler hemen açılmaz. Etkisi biraz daha sürer. Biz normalde haftanın 6 günü buradayız. Ancak işlerin kesat olduğu izin döneminin ilk dört haftasında sadece iki gün tezgah açarak zararımızı karşılamaya çalışıyoruz.”

Kötüyse gelmiyorum

Yaklaşık 27 yıldır pazarcılık yapan Yusuf Eren ise, “İzin döneminde her zaman olan durgunluğu yaşıyoruz. Ama bu yıl havalarında yağmurlu olması işleri daha da azalttı. Satışlar yarıdan daha fazla oranda düştü. Ben Köln yanında Essen’deki pazarlarda da tezgah açıyorum. Orada Alman müşterim daha çok. Almanların tatili Türkler de olduğu kadar uzun sürmediği için Essen’deki kazancım buraya göre daha iyi. Yapacak bir şey yok. Ben hava çok kötü olduğu zamanlarda tezgah açmayarak zararımı azaltma yoluna gidiyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!