Kosova'da Ramazan etkinlikleri

Güncelleme Tarihi:

Kosovada Ramazan etkinlikleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2011 10:33

Kosova’nın çeşitli yerleşim birimlerinde Türkiye’den belediye, vakıf ve işadamlarının katkılarıyla açılan iftar çadırlarında Ramazan coşkusu devam ediyor.

Haberin Devamı

Öteki camilere kıyasla, özellikle Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından onarılan tarihi Sinan Paşa Camii’nde Ramazan ayında teravih namazları farklı bir heyecanla kılınıyor. Ramazan çadırlarında diplomatlar, siyasiler, bakanlar, milletvekilleri ve işadamaları halkla birlikte orucunu açıyor.

Binlerce kişiye iftar yemeğinin verildiği başkent Priştine’nin göbeğinde kurulan Eyüp Sultan Vakfı iftar çadırında Müslümanların Ramazanını kutlayan Türkiye’nin Priştine Büyükeçisi Songül Ozan, iftarı halkla birlikte paylaşmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Katkılarıyla iftar çadırlarını birlikte yaşatan Türkiye’den çeşitli vakıf ve belediyeler, işadamları ve Kosova’daki şirketlerin bu girişimlerini takdirle karşıladıklarını belirten Büyükelçi, "İftar çadırları, Türkiye’nin Kosova’ya yakınlığının göstergesidir" dedi.

Çadırda iftar edenleri selamlayan Kosova Sağlık Bakanı Ferid Agani, Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava, bütün Müslümanların Ramazanını kutladılar. Priştine’deki Bahçeci Hastanesinin verdiği iftar yemeğine Mitroviça Belediye Başkanı Avni Kastrati ve bazı derneklerin yöneticileri de katıldı.

Kosova’nın kuzeyinde işsizlik oranının en yüksek olduğu ve Sırplarla sürekli kriz yaşandığı Mitroviça’da kardeş belediye İnegöl’ün katkılarıyla kentin Özgürlük Meydanı’nda kurulan iftar çadırında da her akşam yemek veriliyor. Kardeş İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile birlikte orucunu iftar çadırında açan Mitroviça Belediye Başkanı Avni Kastrati, kardeş belediyeleri İnegöl’ün katkılarının çok büyük olduğunu, halk oyunları derneklerinin İnegöl’deki şenliklere katıldıklarını, bir işadamının katkısıyla kabristanda cami inşaatının yapıldığını bildirdi.

Priştine ve Mitroviça’daki iftar çadırlarının organizasyonunu yapan İskender Yanovalı bu etkinlikleri değerlendirirken, Ramazanda iftar çadırları etkinliklerini düzenlemekten büyük mutluluk duyduğunu belirtirken, İstanbul’daki Eyüp Sultan Vakfının Türkiye’deki işadamları ve Kosova’da iş yapan Türk ve yerel şirketlerin katkılarıyla bu etkinlikleri başarabildiklerini söyledi.

Öte yandan, ilk iftar çadırının kurulduğu Vıçıtırın’da ayrı bir Ramazan heyecanı yaşanıyor. Ankara Mamak Belediyesinin desteği ve Ural Beton A.Ş.’nin katkılarıyla kurulan iftar çadırında Müslümanlar birlikte orucunu açıyor. İftar çadırının kurulmasında belediye ve Çeşme Derneğinin de önemli destek verdiği belirtiliyor. Prizren’de ise Kosova barışına katkı sunmak amacıyla uluslararası barış gücü (KFOR) bünyesindeki Türk Taburunun Kosova’ya girdiği 1999’dan bu yana geleneksel olarak açılan Mehmetçik İftar Çadırında, Ramazan dayanışmasının en güzeli yaşanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!