Koruyucu Türk aileye ihtiyaç var

Güncelleme Tarihi:

Koruyucu Türk aileye ihtiyaç var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2012 15:45

Rotterdam’da uzmanların katılımı ile düzenlenen toplantıda çocuklarıngeleceği açısından acilen Türk koruyucu ailelere ihtiyaç olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Festival Vakfı tarafından Rotterdam Yunus Emre Ögrenci ve Kültür Merkezi’nde ‘Hollanda’da Koruyucu Aile’ bilgilendirme günü düzenlendi.

Toplantıda çocukları ellerinden alınan ailelerin sorunları tartışıldı. Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Ayrılan ve parçalanan ailelerin veya sorunları olan ailelerin çocuklarına devlet sahip çıkmakta ve onları koruma altına almaktadır. Hollanda kurumları ile beraber ortak çalışmalar yaparak gerekli müdahaleyi yapabilmek için daha bilinçli olmalıyız. İyi niyetle kurulan bu sistem, bazen çocukların aleyhine işleyebiliyor. Hollanda’daki Türk toplumu arasında koruyucu aile sayısı ne yazık ki, istenilen sayıda değildir. Daha fazla koruyucu aileye ihtiyaç var. Bu konuda buradaki sivil toplum kuruluşları ve camilerimiz vatandaşımızı bilinçlendirme ve bu konuyu özendirme toplantıları yapılmalıdır” dedi.

HER YIL 4 BİN ÇOCUK
Çocuk psikoloğu Serpil Ateş Hıdır, yardıma muhtaç Müslüman çocukların genelde yanlış koruyucu ailelere verildiğini, esasında Müslüman ailelere verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Hıdır, şöyle konuştu: “Aksi taktirde çocuklarımızın Hristiyan ailelerin yanında dilini ve dinini unutacaklar. Asimile olacaklar. Avrupa genelinde 4 bin Türk çocuğu ailesinden koparılıp koruyucu aileye veriliyor. Koruyucu aileye verilen çocukların yüzde 57’sinde bedensel problemler, yüzde 47’sinde dil ve konuşma problemleri, yüzde 84’ünde davranış bozuklukları görülüyor. Türk koruyucu aile konusu yıllardır konuşuluyor ama bu güne kadar somut bir adım atılmadı.”

SADECE 2 TÜRK AİLE
Türkiye Festival Vakfı Başkanı Mehmet Akbulut da çocukların teslim edildiği aileler konusunda şikayet ve tereddütlerin devam ettiğini söyledi.

Akbulut, “Bu konuda birlik ve baraberlik içinde hareket etmeli ve mevcut sorunları çözmek için daha hızlı hareket etmeliyiz” dedi. Avrupa İslam Üniversitesi Ögretim Üyesi Osman Paköz ise “İslam’a göre korunmaya muhtaç, velisi olmayan çocukların velisi devlettir. Eğer bu mümkün değilse bu çocuklar mümkünse aile yanında korunmalı ve aileler koruyucu aile olabilmelidir” dedi.

Panele katılan ve kendi de koruyucu aile olan Mehmet Sarı da şunları söyledi: “Ben bugüne kadar 23 çocuğa koruyucu ailelik yaptım. Amsterdam kentinde bu konuda yapılan bir toplantıya katıldım. Toplantıda 700 koruyucu aile vardı. Üzülerek söylüyorum ki bu toplantıda ancak 2 Türk koruyucu aile vardı.”

Toplantıya katılanlar
TOPLANTIYA Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, Muavin Konsolos Aslin Savran, Rotterdam Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ateşesi Özkan Suat Özmen, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkankanlığı’ndan uzman Melek Yücel Salur, Konsolosluk Hukuk Müşaviri Tenzile Erdal, Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Arif Yakışır, Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Dernegi Başkanı İlhan Aşkın, Gültepe Camii Din Görevlisi Yusuf Kabakçı da katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!