Korona aşısı virüse karşı iyi koruyor!

Güncelleme Tarihi:

Korona aşısı virüse karşı iyi koruyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 11:37

Almanya’nın Kovid-19 aşısı konusundaki en kapsamlı çalışması bir yılı aşkın bir süredir Duisburg-Essen Üniversitesi’nde yürütülüyor. İlk sonuçlar aşının koronavirüse karşı iyi koruduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

SARS-CoV-2 virüsüne karşı aşılama, Kovid-19’a karşı koruma sağlıyor. Bu korumanın ne kadar iyi olduğu, vücudun virüse karşı geliştirdiği antikor cevabına bağlıdır ve bu da, kişiden kişiye değişir. Farmakogenetik Enstitüsü ve Viroloji Enstitüsü yönetiminde, Essen Üniversitesi’nde 2021 bahar aylarından itibaren, 2 bin 500 çalışanla bir araştırma yapıldı. Araştırmaya dahil edilenler düzenli olarak kontrol edildi: Birinci, ikinci ve üçüncü aşılamanın ardından düzenli olarak kan örnekleri alındı ve antikor titresi olarak adlandırılan SARS-CoV-2 virüsüne karşı antikor miktarı belirlendi. Ayrıca katılımcılar, sağlık durumları ve aşıya rağmen korona enfeksiyonlarının oluşup oluşmadığı ile ilgili soruları da yanıtladı.

AŞI HASTALIĞIN AĞIR SEYRİNİ ÖNLÜYOR
Kasım 2021’in sonundan Mart 2022’nin başına kadar olan dönemde, güçlendirici aşı olmasına rağmen 102 kişiye (yüzde 7) SARS-CoV-2 Omikron varyantı bulaştı. Enfeksiyonların çoğu hastanedeki iş yerinde değil, özel alanda meydana geldi. Farmakogenetik Enstitüsü yöneticisi Prof. Dr. Winfried Siffert, “Haberlerin iyi yanı, hastalık sadece kısa sürdü ve enfekte olanların hepsinde soğuk algınlığına benzer şekilde hafif geçti. Kimsenin hastanede tedaviye ihtiyacı yoktu. Bu da bize bir destekleyici aşıdan sonra enfeksiyona rağmen şiddetli bir seyirden korunulduğun gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

SALGINDAN HERKES ETKİLENİYOR
Araştırma ekibi ayrıca salgınlardan kimlerin etkilendiğini de araştırdı. Viroloji Enstitüsü Yöneticisi Prof. Dr. Ulf Dittmer, “Yaş, cinsiyet, önceki hastalıklar veya benzerleri burada hiçbir rol oynamadı. Ancak, enfekte olmuş insanlar, enfekte olmayan insanlara kıyasla daha düşük antikor titrelerine sahipti, bu yüzden aşıya daha az yanıt verdiler” diyor. Bunun neden böyle olduğu ise diğer bir araştırma konusu. Antikorların nötralizasyon yeteneği de çalışmanın bir parçası olarak incelendi, ancak bu konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

 

BAKMADAN GEÇME!