Konsolosluklarda oy kullanılabilecek

Güncelleme Tarihi:

Konsolosluklarda oy kullanılabilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2013 17:21

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Türkiye'deki seçim sisteminin güvenilir olduğunu savunarak, yurt dışındaki seçmenlerin bundan böyle konsolosluklarda oy kullanabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Özel ziyaretlerde bulunmak için geldiği memleketi Balıkesir’in Dursunbey İlçesi’nde kızına ait eczanede basına açıklamalarda bulunan Güven, "Mahalli İdareler Seçimleri dışında, seçimlerde yurt dışında bundan böyle konsolosluklarda ihtiyaç duyulması halinde ise yerel makamların uygun göreceği yerlere sandık kurmak suretiyle seçimler yapılacak olup, vatandaşlarımız gümrüklere gitmek zahmetinden kurtulacak milli iradenin doğru bir şekilde sandığa yansıması sağlanacaktır. 126 ülke, 190 temsilcilikte seçim yapılacaktır. Bu konuda YSK ile Dışişleri Bakanlığı çalışmaya devam etmekte olup zaman zaman büyükelçilerle ve konsoloslarla toplantılar yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın bu konuda doğru bilgilendirilmeleri için kamu spotları hazırlanmakta olup çok kısa bir zaman sonra yurt içi ve yurt dışı televizyonlarda yayınlanacaktır" dedi.

Haberin Devamı

SEÇİM SİSTEMİ GÜVEN

Güven ayrıca, seçim sistemine girilebileceği ve bu yolla seçim sonuçlarının değiştirilebileceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve YSK’nın, milli iradenin doğru tecellisi için her türlü tedbiri aldığını ve almaya devam ettiğini söyledi.

Seçim sonuçlarının bilgisayara girilmeden önce sandık kurulları tarafından kurul üyeleri ve müşahitlerin huzurunda tespit edildiğini belirten Güven, "Sandık kurullarında yasa gereği siyasi parti üyeleri olduğu gibi siyasi partiler müşahit de görevlendirmektedir. Bunların huzurunda tespit edilen sonuçlar asıldır. Sandık tutanakları yine açık bir şekilde birleştirilmekte ve internet girişine kapalı özel bir ağ ile YSK merkezine ulaşmaktadır. YSK’ya aktarılan seçim sonuçları aynı anda YSK’nın verdiği uç kullanılmak suretiyle siyasi partilerin bilgisayar ağlarına atılmaktadır. Yani Tüm siyasi partiler YSK portalı üzerinden ilan edilen sonuçlarla tutanakların aynı olup olmadığını denetleme imkanına sahiptir" dedi.

SEÇMEN SAYISI 51.9 MİLYON

Önümüzdeki seçimlerden itibaren sandık tutanaklarının ilçe seçim kurullarında taranarak YSK Portalı’nda ilan edilen sandık sonucu ile birlikte görülebileceğini de belirten Güven, "Bütün bu olgular göz önüne alındığında seçim sistemi ile ilgili yazılıma müdahale edilerek sonucun değiştirilebileceğini belirtmek gerçekten uzaktır. Uzun yıllardır ileri sürülen ancak bir türlü değerlendirilmeyen bir başka iddia da seçmen sayılarının gerçeği yansıtmadığı şeklindedir. Bu iddiayı öne sürenler Mernis üzerinde alınan seçmen sayısının doğru olmayacağını, seçmenlerin elle yazılması gerektiğini öne sürmektedir. Seçmen tespiti, adres kayıt sistemi esas alınarak TC kimlik numarası ile yapıldığından mükerrer kayıt mümkün olmadığı gibi ölüm, seçme ehliyeti veya vatandaşlık hakkını kaybetme veya yeniden kazanma gibi durum değişiklikleri günlük olarak alınıp seçmen kütüğüne işlenmektedir. Elle yazımda ise her zaman mükerrer kayıt imkanı olduğundan elle yazıma geri dönmek sağlıklı değildir. Bugün itibari ile yurt içi seçmen sayısı 51 milyon 980 bin 193, yurt dışı seçmen sayısı 2 milyon 722 bin 981" diye konuştu.

Haberin Devamı

"PARTİLERDEN ŞİKAYET GELMEDİ"

Seçmen kütüğünün her seçim döneminde talepleri halinde iki kez seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi partilere dijital ortamda verildiğine de dikkati çeken Güven, şunları söyledi:

"Partilerin her zaman bu kütükleri kontrol imkanı mevcuttur. YSK’nın yapısı ile ilgili olarak kamuoyunda bilgi eksikliği olduğu anlaşılmaktadır. YSK, 6 Yargıtay, 5 Danıştay, olmak üzere 11 yüksek mahkeme üyesinden oluşmaktadır. Ancak ülke seçmeninin yüzde 97-98’ni temsil eden Ak Parti, CHP, MHP, BDP ve Saadet Partisi temsilcileri kurulun daimi üyesidir. Bu üyeler kurulun komisyonlarına ve tüm toplantıların aktif olarak katılmakta olup YSK’da siyasi parti temsilcilerinin katılmadığı, katkı sağlamadığı hiçbir karar alınmamaktadır. YSK, şeffaf bir şekilde çalışmaktadır. Bu kapsamda seçmenin yüzde 97-98’ini oluşturan aynı zamanda YSK’da temsilci olan siyasi partilerin teknik ekiplerine kurulun elektronik yapısı ile ilgili detaylı sunun yapılmıştır. Bu güne kadar sistemde zafiyet olduğu yönünde bu partilerden en küçük bir şikayet gelmemiştir. Seçim sisteminde ABD ve Yunanistan’ın seçim sistemi ile benzerliği olmayıp bilişim sistemimiz güvenilir yapıdadır. Bu nedenle sistemin güvenliğine ilişkin yazıların gerçekle ilgisi yoktur."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!