Kombassanzedeler için son şans

Güncelleme Tarihi:

Kombassanzedeler için son şans
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2005 00:00

Avrupalı Türkler´in parasını yüksek kar vaadiyle alıp yıllardır ödemeyen Kombassan´a karşı dava açmak için ay sonuna kadar süre kaldı. Şirketin, 2002 yılında gönderdiği ödeme takviminin üzerinden üç yıl geçiyor. Alman mahkemelerine göre, bu tekliften sonraki üç yılda dava açmayanlar alacak hakkını kaybedecek.

Haberin Devamı




Ümit Akça
Yeşil sermaye kuruluşlarından Kombassan´a para kaptıran vatandaşlar, zaman aşımı tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar. Avukatlar, vatandaşları zaman aşımı konusunda uyararak, "Ay sonuna kadar süre kaldı. Bir an önce paraların alınabilmesi için haklarında dava açılmalı" dediler.

Hala şans var

Ellerinde Kombassan Holding SA hisse senedi bulunanların özellikle bu süreye dikkat etmesi istenirken, hemen bir avukata başvurulması halinde şans bulunduğu belirtildi. Avukatın, dava dilekçesini yılbaşından önce mahkemeye vermesi ve mahkeme veznesine ulaşması durumunda zaman aşımı duracak.

Şu anda tek para veren kuruluş olan Kombassan SA´nın iflasından önce dava açmanın önemine işaret eden Almanya´daki hukukçular, "Düsseldorf´taki bir mahkeme, 2002 yılında Kombassan´ın gönderdiği yazıya dayanarak hak talep edilebileceğini belirtti. Bu karar önemli.

Alman Medeni Kanunu´nda yapılan değişiklikle de, alacak davasında süre üç yıl oldu. 2003 başında süre başladı ve 2006 başında doluyor. Bu nedenle hemen bu ay içerisinde dava açılmalı. Kombassan SA iflas verse bile o zaman hiç değilse, takip önceden başlamış olur" dediler.

Tanıma sorunu

Almanya´da alınan kararların Türkiye´de tanınmasının da büyük sorun olduğunu belirten hukukçular, bu konuda büyük sorunlar yaşandığını, Almanya´da mahkemelerin dava sırasında, "Türkiye´de tanıtma şansınız ne?" diye sorduklarını söylediler.




İsmail Erbay
Avukat Dr. İsmail Erbay, vatandaşın Kombassan´ın tekliflerine kanmamasını istedi. Erbay, zamanaşımı uyarısı yaparak şöyle dedi: "Kombassan Holding grubu, 2002 yılının Ağustos ayında, ortaklarına mektup gönderdi. Bu mektupta ortaklara çeşitli teklifler sunuldu. Ama teklifler yerine getirilmedi. Ortakların Almanya’daki mahkeme içtihatlarına göre, bu mektuplara dayanarak Kombassan’daki parasını alma hakkı var.

Yatırımcının elinde Lüksemburg’daki Kombassan Holding SA 1929 hissesi varsa (elinde ya hisse senedi vardır, ya da sertifika vardır) mutlaka bu yıl sona ermeden dava açsın. Kombassan’a para yatırıp parasını almak isteyen yatırımcının ister Hukuk Sigortası (Rechtsschutz) olsun, isterse olmasın, adli yardım alsın veya almasın her durumda mutlaka dava açsın. Lüksemburg hisselerini de Türkiye hisseleri ile değiştirmeyin."

Komisyona kızdı

Holdinglere karşı Almanya’da bine yakın dava açan avukat Ümit Akça, holdingzedelerle görüşmek üzere Almanya’ya gelen komisyon üyelerin kendileri ile görüşmemesine anlam vermediğini söyledi. Akça, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizler yıldır bu konuyla uğraşıyoruz. Onlarca davayı sonuca bağlayarak, paraları geri aldık.

Mayıs ayından beri internet sitesi güncelleşmemiş, hazırlanan raporlar ve alınan ifadeleri kamuoyuna açıklanmayan komisyondan ne beklenebilir. Komisyonun görevi bilgi edinmek ve bu bilgileri paylaşmaktır. Buna rağmen komisyonun internet sitesinde komisyonun hazırladığı hiçbir rapor yayınlanmamış, adeta kapalı bir kutu gibi saklı tutulmuştur."

Vekiller Konyalı




Acun Papakçı
Komisyona bir eleştiri de avukat Acun Papakçı’dan geldi. Araştırma komisyonunun yüzde 25’inin Kombassan’ın ve onlarca diğer holdingin vatanı olan Konya milletvekillerinden oluştuğuna dikkat çeken Papakçı, şunları söyledi:

"Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızdan para toplayan holdiglerin en az yüzde 70’i Konya’da kurulmuş, dolayısıyla toplanan milyarlarca mark ve döviz Konya’ya akmıştır. Komisyonun başkanvekili olan Kerim Özkul, Konya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı olarak görev yapmıştır.

Bu odanın üyelerinden onlarcası bu holdinglerden oluştuğu gibi, odanın en büyük üyesi Kombassan’dır. Aynı şekilde Nezir Büyükcengiz ise Konya Belediyeler Birliği Başkanı’dır. Diğer komisyon üyesi Mehmet Ceylan ise Konya Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi mezunudur. Bunlar tarafsız olamaz."

Ali ÇALIŞKAN / WİTTEN-DUISBURG

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!