Köln Garı esnafı tedirgin

Güncelleme Tarihi:

Köln Garı esnafı tedirgin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2006 00:00

Almanya’da Dortmund ve Koblenz tren garlarında bulunan bombalı çantalar sonrası garlarda sıkı güvenlik önlemleri alındı. Köln merkez tren garında aralarında Türklerin de bulunduğu esnaf durumdan tedirgin olurken \"Müşteriler korkup gara gelmiyorlar. İşlerimiz kötü gidiyor\" dediler.

Haberin Devamı




Esnaf tedirgin
Almanya'da geçtiğimiz hafta Dortmund'a yaklaşan bir trende, Koblenz'de ise tren garında ortaya çıkarılan tahrip gücü yüksek bombalar nedeniyle tren garlarında sıkı güvenlik önlemleri alınmaya başlandı. Alman güvenlik güçleri, terör örgütü kuşkusu ve yeni bomba endişesiyle Almanya genelinde alarma geçti.

Köln merkez tren garındaki kamera sistemleri yeniden elden geçirildi ve kamera sayısı artırıldı. Sıkı güvenlik önlemleri alınan tren garında polis 24 saat nöbet tutmaya başladı. Köln polisi bombalı çantaların afişlerini bastırıp garda işyeri bulunan esnafa dağıtarak bomba düzeneklerini hazırlayan kişilerin bulunması konusunda esnaftan da yardım istedi.

HERKES KORKUYOR

Tren garında işyerleri bulunan esnaf bombalı valizlerin resimlerini işyerlerine asarak suç ve suçlularla mücadele konusunda polisle işbirliğine girdi. Ancak gardaki esnaf son gelişmeler nedeniyle tedirgin olduğunu bildirdi. Görüştüğümüz Türkler, olumsuz havadan dolayı işlerinin kötüye gitmesinden yakınırlarken "Herkesde korku var. Müşterilerimiz tren garına gelmekten çekiniyorlar. Bu nedenle işlerimiz kötüye gidiyor.

Güvenlik güçlerine elimizden geldiğince yardımcı olmaya ve işbirliği yapmaya çalışıyoruz" dediler. Bu arada son olayların ardından yeni bir "Güvenlik" tartışması başladı. Güvenlik güçleri "Tren garında olup biteni yakından takip edebilmemiz için kamera ve güvenlik önlemlerinin artırılması şart" görüşünü savunuyorlar. Bazı politikacılar ise "Güvenlik önlemleri havaalanındaki gibi olsun" görüşünü bildirdiler.

KAMERA TERÖRÜ ENGELLEMEZ

Buna karşılık Alman Demir Yolları sözcüsü Volker Knauer, büyük merkez garlarında zaten video kameralı tekniğin olduğunu hatırlatırken "Havaalanlarındaki gibi sıkı kontroller yolcuların saatlerce beklemese yol açar" dedi. Alman Polis Sendikası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernhard Witthaut, bir valiz kontrol cihazının 30 bin Euro, bir metal detektörün 6 bin Euro’ya mal olduğunu hatırlattı.

Video sisteminin terörü engelleyemeyeceğine dikkat çeken Terör Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Kai Hirschmann ise "Saldırı yapılacak yerlerin sayısı fazla olduğu için bu tür terörist saldırıları engellemek zordur. Tek başına çalışan saldırgana karşı önlem almak tamamıyla imkansızdır" şeklinde konuştu.

Asım GÜRSOY - Mesut ZEYREK / KÖLN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!