Koalisyonda ilk çatlak

Güncelleme Tarihi:

Koalisyonda ilk çatlak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2021 12:17

Almanya’nın tarihinde ilk kez gerçekleşen ve SPD, FDP ile Yeşiller’den oluşan ‘trafik lambası koalisyonu’nda daha ilk günden çatlak sesler yükselmeye başladı. Yeni hükümet görevi devralır almaz, Almanya’nın dış politikasını Başbakan Olaf Scholz’un mu yoksa Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un mu yönlendirileceği konusunda ciddi görüş ayrılığı yaşandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

SPD Federal Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, Yeşiller’li Federal Dışişleri Bakanı Annalena
Baerbock’un uzun süredir Çin’e
ve Rusya’ya yaptırımlar uygulanması talebini hatırlatarak, dış politikada asıl söz sahibinin Başbakan Scholz’un olması gerektiğini açıklaması,
ortaklar arasında sıkıntı yarattı. Yeşiller’in Eş Başkanlığı’na soyunan Federal Meclis milletvekili Omid Nouripour, Federal Dışişleri Bakanlığı makamının aşağılanmasına izin verilmeyeceğini vurgularken, Almanya’nın dış politikasından yeni Federal Dışişleri Bakanı Baerbock’un sorumlu olduğunun altını çizdi. 1998-2005 yılları arasında Yeşiller’le ilk koalisyon hükümetini kuran dönemin SPD’li Başbakanı Gerhard Schröder de, Almanya’nın dış
politikasının şekillendirilmesinde son sözün Başbakan Scholz’da olduğunu söyledi. Başbakanlığı döneminde “Kimin aşçı, kimin garson olduğu bilinmeli” diyen Schröder, “Olaf Scholz, dış politikada kuralları kimin belirlemesi gerektiğinin bilincinde. Tabii ki başbakan” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

İLK SEYAHAT PARİS’E
Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den mazbatasını aldıktan sonra Federal Meclis’te yemin eden ve SPD’li Heiko Maas’tan görevi devralan Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, dün ilk yurt dışı seyahatini Paris’e yaptı. Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısına katılan Baerbock, Rusya’yı komşu Ukrayna’ya karşı herhangi bir militarist harekette bulunursa ‘yüksek siyasi ve ekonomik bedel’ ödeyeceği konusunda uyardı. Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığması konusunda Avrupa’nın ortak bir tutum göstermesi gerektiğini belirten Baerbock, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği bizim için müzakereye açık değil” diyerek önceliğin ‘askeri bir tırmanışı’ önlemek olması gerektiğini kaydetti. Baerbock, “Rusya, Ukrayna devletinin yeniden ihlalinde yüksek bir siyasi ve ekonomik bedel ödeyecek. Çözümleri ancak diplomatik yoldan bulabiliriz ve ikimiz de kişisel olarak bu konuyla ilgilenmeye hazırız” ifadelerini kullandı. Baerbock, yarın da Varşova’da Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile bir araya gelecek.

Haberin Devamı

Başbakan Olaf Scholz’un da 16 yıl önce yemin edip başbakanlığı üstlendikten sonra ilk resmi yurt dışı seyahatini önce Paris, ardından da Brüksel’e yapan Angela Merkel’in yolundan gideceği ve yarın Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile buluşacağı belirtildi. Bugün ABD Başkanı Joe Biden öncülüğünde düzenlenen ‘Demokrasi Zirvesi’ne video konferans yöntemiyle katılan Scholz, cumartesi günü dijital ortamda SPD’nin yeni yöneticilerinin seçileceği kurultay için Berlin’de olacak.

BAKMADAN GEÇME!