Klimalar hasta mı ediyor?

Güncelleme Tarihi:

Klimalar hasta mı ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2022 12:05

Klimaların sağlık üzerinde bir takım olumsuz etkileri olabilir ancak doğru kullanıldığında her zaman hasta etmez.

Haberin Devamı

KLİMALARLA ilgili yapılan araştırmalarda, ofislerdeki hastalık izinlerini artırdığı saptanmış. Klimanın hastalığa neden olması aslında yanlış kullanımla, yetersiz ve kötü bakımla ilgilidir. Bakımları zamanında yapılmayan klimalar, mantar sporları, virüsler ve bakteriler için ideal üreme ortamı oluşturur. Bu patojenler daha sonra klima yoluyla odaya dağılır. Klimanın düşük ısıya ayarlanması da sağlığı olumsuz etkileyebilir. İç ve dış mekânlardaki aşırı ısı farkı, vücudu yorar, kan dolaşımı olumsuz etkilenir. İdeal sıcaklık farkı 7 derece veya daha az olmalıdır. Çok soğuk ayarlanmış klima sistemleri oda havasındaki nemi alır. Kuru oda havası nedeniyle cilt ve mukoza zarları kurur ve ciddi şekilde tahriş olur. Böylece virüsler veya bakteriler vücuda ağız ve burundan daha kolay girebilir. Klimaların odayı ideal şekilde soğutması ve sağlık açısından risk oluşturmaması için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var. İşte onlardan bazıları;

Klimalar hasta mı ediyor
İDEAL İÇ MEKÂN SICAKLIĞI: Klima sistemleri çalıştırılırken odada hava ortalama düzeyde nemli ve ılık olmalıdır. Nem oranı yüzde 40 ila 60 arasında idealdir. Saksı çiçekleri havayı nemlendirdiği gibi, nem cihazları da havayı makul seviyede nemlendirmek için kullanılabilir. Oda sıcaklığı 20 ila 22 derece arasında olmalıdır. Sıcaklık dışarıda 30 derecenin üzerindeyse o zaman bulunulan mekandaki sıcaklığı da 3-4 derece artırmak gerekir.

Haberin Devamı

CEREYANDA KALMAKTAN KAÇININ: Klimanın doğru ayarlanması gerekir. Soğuk hava akışı, doğrudan size veya vücudun açıkta kalan kısımlarına yöneltilmemelidir. Vücudunuz kötü ve hızlı bir şekilde soğuyabilir ve bu etki özellikle çalışmaya konsantre olmuşken pek fark edilmez. Lamelleri yalnızca bir noktaya değil, tüm odaya göre konumlandırın. Birçok klimanın bu işlemi otomatik yapan, hava akışını düzenleme ve odaya eşit dağıtma özelliği vardır. Araç içlerinde de ısı ideal olarak 25 dereceye ayarlanmalıdır.

Haberin Devamı

DÜZENLİ BAKIM: Özellikle ofislerdeki klima sistemleri düzenli olarak bakıma alınmalıdır. Soğutulmuş hava hafif küf koktuğunda bakım zamanı geçmiş demektir. Bakımın ne sıklıkla yapılması gerektiğini satıcıdan mutlaka öğrenin. Bakım aralığı genellikle bir yıldır. Araç içindeki klima bakımı polen filtresi değişimi düzenli yapılmalıdır. Yaklaşık her 15 bin kilometrede bir araç klimasının bakımı yapılmalıdır.

UYGUN TEMİZLİK: Düzenli klima bakımı sadece hava akımından kaynaklanan sağlık riskini azaltma, havadaki mikrop yükünü de azaltabilir. Klima uzun süre çalıştırılmadıysa ilk kez çalıştırmadan önce de yoğun bir temizlik yapılmalıdır.

UYGUN FİLTRELER: Klimanızı aktif bir filtre ile donatın. Bu filtre soğutulmuş havayı aynı zamanda polen, bakteri, mantar ve küfleri temizler.

Haberin Devamı

Son olarak; klima kontrolü başkasında olan bir alanda iseniz (otobüs, uçak, restoran vs.) boyun ve ayaklarınıza dikkat etmeniz, üşütmemeniz gerekir.

BAKMADAN GEÇME!