KKTC Başbakanı Soyer Berlin'de

Güncelleme Tarihi:

KKTC Başbakanı Soyer Berlinde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 14:19

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer SPD'li milletvekilleri ile Alman parlamentosunda görüşürken, dün ayrıca Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth ile de parti genel merkezinde biraraya geldi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Başkenti Berlin'de bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ferdi Sabit Soyer Berlin'de Alman siyasetçileri ile Türk kurum ve kuruluşlarla biraraya geldi. Federal Parlamento binasında Sosyal Demokrat Parti SPD Federal Meclis milletvekilleri Lale Akgün ve Axel Schaefer ile görüşen KKTC Başbakanı Soyer, daha sonra Yeşiller Genel merkezinde Parti Eşbaşkanı Claudia Roth, Berlin Eyalet Meclis milletvekilleri Özcan Mutlu ve Bilkay Öney ile biraraya geldi. Başbakan Soyer, önceki akşam ise Berlin Brandenburg Türk Alman İşadamları Derneği Başkanı Remzi Kaplan ile de bir saatlik görüşme yaptı.

Bakanın selamını iletti
Federal Meclis milletvekillerinin bürolarının bulunduğu Paul Löbe binasında SPD'li Axel Schaefer ve Lale Akgün ile biraraya gelen KKTC Başbakanı Soyer'e, Akgün Federal Dışişleri Bakanı Steinmeier'in selamını iletti. Akgün, 'Sayın Başbakan, Dışişleri Bakanımız Steinmeier size selamlarını iletmemi istedi. Yoğun programı nedeniyle sizle görüşmemesinden üzüntü duydu ve sizin Almanya'da bulunmanızdan da ayrıca duyduğu memnuniyeti size iletmemi istedi.' SPD'li Akgün ve Schaefer, KKTC'ye uygulanan izolasyonların kalkması gerektiğini söylediler.


İzolasyonlar kaldırılsın

Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth, Başbakan Soyer'i parti genel merkezinde kabul etti. Görüşmede KKTC'ye 2000 yılında ilk resmi ziyarette Alman milletvekili Özcan Mutlu ve Berlin Yeşiller Eyalet Meclis milletvekili Bilkay Öney de hazır bulundu. Bir saat süren görüşmeden sonra yapılan basın toplantısına Güney Kıbrıs Rum Kesimi Berlin Maslahatgüzarı Michalis Koumides de izledi. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yeşiller Eşbaşkanı Roth, 'Kıbrıs'ın bir bölümüne uygulanan spor müsabakaları, turizm ve ekonomik izolasyonları Alman milletvekili ve Avrupalı biri olarak kabul etmem mümkün değil. Federal ve birleşik Kıbrıs'ın Avrupa ailesindeki yerini almasını istiyorum. Sorunun çözümünde karşılıklı adımların atılmasında fayda var. Türkiye'nin adada asker sayısını düşürmesi çözüm yolunda atılacak adımlar için pozitif olacaktır' dedi.

Resim:b-soyer:KKTC Başbakanı Soyer dün Federal Meclis milletvekillerinin bürolarının bulunduğu alman parlamentosunda SPD'li lale Akgün ve Axel Schaefer (sol başta) ile buluştu.

BM parametreleri

KKTC Başbakanı Soyer ise Berlin'de son derece yararlı temaslarda bulunduğunu belirterek 'Berlin'de temaslarımız yararlı geçiyor. Ben kendimi Avrupalı olarak görüyorum. Avrupalılardan vatandaşlarımızı bir bütün olarak Avrupalı kabul etmeleri bekliyorum. KKTC olarak Kıbrıs sorunun Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde çözülmesinden yanayız' dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!