Kitaplar dizi olunca satışlar yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Kitaplar dizi olunca satışlar yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2008 21:45

Kitap okuma alışkanlığımız konu edilince kalıplaşmış şu cümleyi herkesten duyarız: "Kitap okuyan bir millet değiliz". Yaklaşık 200 bine yakın Türk'ün yaşadığı Berlin'de ise kitapevlerinin sayısı da oldukça az.

Haberin Devamı

Ancak kitapevi işletmecileri önceki yıllara göre kitap satışlarından oldukça memnun. Kitap satışı artışında ilginç bir tespit de yapıyorlar. Kreuzberg semtindeki kitapçılardan Levent Bayram ve Ulaş Ballıkaya, 'romanların televizyonlarda dizilere konu olmasının kitap satışlarını artırdı'ğını düşünüyor.

KADINLAR DAHA ÇOK OKUYOR
Schönleinstr. üzerindeki 'Kitapçı' kitapevini işleten Levent Bayram, 'Kitap satışlarının artışında dizi filmlerinin büyük etkisi var. Başkentte kadınların kitap okuma oranı erkeklere nazaran daha yüksek' derken, Kottbusser Tor'da Regenbogen kitapevinin işletmecisi Ulaş Ballıkaya, erkeklerin daha ziyade müzik ve filme ilgi duyduklarını söyledi. Ballıkaya, 'Dikkat çeken şu ki, bu okuma eğilimi genç kızlardan ziyade 30 yaş üstü ev hanımlarında görünüyor. Kitap satışları tamamen medyanın etkisinde. İnsanlarımızda okumaya yönelim var, okumak istiyorlar ama ne tarz, bunu bilmiyorlar. Ne önerirsiniz diye geliyorlar. Böyle bir boşlukta popüler kitaplar daha çok satıyor.' dedi.

DİZİLER BİREBİR ETKİLİ
İlmi, tarihi ve siyasi içerikli kitaplardan ziyade politik kurgu ve dizi filmlerin insanlar üzerinde çok etkisinin olduğunu belirten Levent Bayram da, 'Dizi filmlerin aktüelliğine göre satışların şekli değişebiliyor. Ve televizyonlarda oynayan dizi filmlere göre, hangi kitabın daha çok satış yapacağını önceden kestirebiliyorsunuz. Mesela bir zamanlar 'Kurtlar Vadisi' çok sorulurken, bugün 'Yaprak dökümü' veya 'Ihlamurlar altında' gibi romanlar çok ilgi görüyor. Ve bu satışlar tamamen dizinin başarısıyla birebir bağlantılı. Reşat Nuri Güntekin'in romanlarında genel artış gözlenirken örneğin Ayşe Kulin'in romanlarının satışında ise bir artış yok.' dedi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!