Kışkırtmaya değil barışa davet

Güncelleme Tarihi:

Kışkırtmaya değil barışa davet
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2006 00:00

Almanya´da büyük tartışmalara yol açan Kurtlar Vadisi Irak filminin senaristi Bahadır Özdener ile Pana Film şirketi yönetim kurul üyesi ve filmin senaristlerinden Raci Şaşmaz, Berlin’de filmi anlatırken, \"Filmimiz savaş karşıtı\" dedi.

Haberin Devamı

Yüzlerce basın mensubunun katıldığı toplantında soruları yanıtlayan Banadır Özdener ve Raci Şaşmaz, "Bu film ne Yahudi düşmanı ne de Amerika karşıtı bir film. Bu filmin tek özelliği sadece savaş karşıtı olmasıdır" dedi.

Sizler çıkardınız

Senarist Bahadır Özdener, "Bu filmin iyi yönleriyle yapılmasının kahramanları burada. Irak’ta olanları anlatan uluslararsı medya yani sizler olmasaydınız, bu film olmazdı" diyerek başladığı konuşmasında, "Irak’ta fiili bir savaş durumu var. Biz bu toplantıyı yaparken yüzlerce insan ölüyor. Biz bu trajedinin durdurulmasını istedik" dedi.

Alman basının filmin, Yahudi düşmanı ve aşırı milliyetçi olduğu yönündeki sorularını cevaplayan Özdener, "Herkes diyebilir mi ki, bir ırkta, bir dinde herkes iyidir. Bunun böyle olmadığını düşünüyorum. Her dinin ve milletin iyisi de kötüsü de vardır.

Ömrümüz Asyalılar´ın, Müslümanların terörist gösterildiği filmlerle geçti. Biz Irak’ın komşusu, Ortadoğu´ya yakın ülke olarak ve yazar olarak müsaade edin de filmin kurgusunda neyi nereye koyacağımıza karar verelim" diye cevapladı.


Hiçbir önyargı yok

Pana film Yönetim kurulu üyesi Raci Şaşmaz ise, Yahudi düşmanlığı yapmadığını belirtirken, "Bu filmde neye karşı olduğumuz değil neyi anlattığımız önemli. Eğer bir şeye karşı olmak gerekiyorsa biz savaşa karşıyız.

Bu filmde Kürtlere ve Yahudilere karşı hiçbir önyargı yok. Binlerce yıldır bu ülkede Kürtler ve Türkler kardeş gibi yaşamışlardır ve hala yaşamaktalar. 500 yıl önce Osmanlı Yahudileri bağrına basmıştır. Ama her milletin iyisi ve kötüsü vardır. Bu sahnelerde gösterilen o kötülerdir" dedi.

150 gazeteci toplantıyı izledi

Kurtlar Vadisi Irak’ta filmi, sadece bir Türk filmi olarak izleyici rekoru kırmadı, aynı zamanda basın toplantısına en çok katılan gazeteci rekorunu da kırdı.

Yazılı ve görsel çeşitli ulustan toplam 150’ye yakın medya mensubu basın toplantısını izlerken, bazı TV kanalları da toplantıyı canlı yayınladılar. Bir basın mensubunun "Irak’ta Hıristiyanlaştırma çabaları mı görüyorsunuz ve bu film ona karşı mı yapıldı?" sorusunu cevaplandıran Bahadır Özdener, "Bunu bilmiyorum ama Başkan Bush, bu savaşı başlatırken, bunun bir Haçlı seferleri olduğunu söyledi.

Belki filmdeki Sam Marshall da kendisini Başkan Bush gibi yorumluyordu" diye cevapladı. Aynı soruya cevap veren Raci Şaşmaz, "Evet filmde dini öğeler var. Ama biz canlı bombaların İslam’la yeri olmadığını söylüyoruz" dedi.

Savaş gerçek Polat kurgu

Raci Şaşmaz, bir gazetecinin kurgu ve gerçeklik arasındaki sorusuna, "Filmde, medyadan takip ettiğimiz Irak’ta yaşananlar gerçek ama Polat Alemdar kurgudur" diye cevapladı.

Vadi Notları

- Üç haftadır gösterimde olan film ilk haftada en çok izlenilen 5., şimdiyse 10. sırada. Bu bilgileri veren filmin dağıtımcısı Anıl Şahin, izleyici sayısını da iki gün öncesi itibariyle 500 bin olarak açıkladı.

- Basın toplantısında konunun ağırlığını, Yahudi düşmanlığı iddiaları oluşturdu. Filmdeki organ nakli sahnesindeki plastik kapta yazılı olan Tel Aviv yazısı, Yahudi düşmanlığına örnek gösterilen kanıt olarak ileri sürüldü. "Niye Tel Aviv?" sorusu beş kere soruldu.

- Tel Aviv damgalı organ nakli sorularını sıklaşması üzerine Senarist Özdener "Anlatamadık galiba. Sizi mutlu edecekse bir dahaki sefere Karaçi yazarız. Tüm filmi bırakıp bir iki kareyi sorgularsanız bunda başka niyet arınır’’demesi, uğultulara yol açtı.

- Basın toplantısı boyunca sorulan soruları Kurtlar Vadisi ekibini cevapları hem inandırıcı hem de yerindeydi. Bazı gazetecilerin tuzak ve önyargı çağrışımlı sorularına hem Raci Şaşmaz hem de Bahadır Özden yerinde cevaplarla düşmediler.

- Kurtlar Vadisi ekibi dersini iyi çalışmıştı. Bazı medya mensuplarını erken çıkması "Bekledikleri milliyetçi, Yahudi düşmanlığı gibi cevapları alamayınca çıktılar’’ şeklinde yorumlandı.

Aydın ULUN-Murat TOSUN/BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!