Kiracılar bunları ödemek zorunda değil

Güncelleme Tarihi:

Kiracılar bunları ödemek zorunda değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2012 12:22

Ev sahipleri tarafındankiracılara gönderilenve bir senelik periyodukapsayan binanın genelgiderleri faturasındabilinçli ya da bilinçsizşekilde bazen kiracılarınödemek zorundaolmadıkları giderler deyer alabiliyor.

Haberin Devamı

Yapılan incelemelerde bu faturaların yüzde 50’sinde hata bulundu. Faturalarda en sık yapılan yanlışlarsa şöyle:

* Kira sözleşmelerinde yer alsa da binanın idare ya da yönetimi için harcanan giderlerini (Verwaltungskosten) ev sahipleri ödemek zorunda. Özellikle bina yönetimi, banka, posta, telefon giderlerini kiracılar ödemekle yükümlü değil.

* Binanın bakım ve onarım giderleri için oluşturulan havuza (Instandhaltungskosten) ödemeleri de ev sahibi yapmalı.

* Binanın genel işleriyle ilgilenen kapıcı (Hausmeister) aidatını ödeyen kiracılar, eğer kapıcının görevleri arasında yer alıyorsa merdiven temizliği, bahçe bakımıyla ilgili ödemeleri tekrar yapmalarına gerek yok. Merdiven temizliği ve bahçe bakımı da genelde kapıcıların görevleri arasında yer alabiliyor.

* Binadaki asansör ya da bakıma ihtiyaç duyan benzer sistemlerin bakımına ilişkin giderler kiracıya yüklenebiliyor. Yalnız bazı bakım sözleşmeleri tamirat masraflarını da içerdiği için iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Çünkü kiracı bu tamir masraflarını ödemek zorunda değil.

* Eğer binadaki kapıcı yönetimle ilgili görevleri de üstlenmişse ve tamir işleri de yapıyorsa, kapıcının tüm maaşı kiracılar tarafından karşılanmak zorunda değil.

* Evlerinde ısınmak için mazot (Heizöl) kullananlar, kullandıkları kadarını ödemeliler. Faturalandırılma yapılırken yakıt tankında bulunan miktar da faturadan düşülmek zorunda.

* Binanın genel giderleri, oturulan dairenin büyüklüğüne göre bina sakinleri arasında paylaştırılıyorsa, oturulan dairenin kira kontratında yazılmış olan gerçek büyüklüğü baz alınır. Oturulan evin büyüklüğü, kira sözleşmelerinde belirtilen oturum alanından yüzde 10 daha küçük olması durumunda, kiracı itiraz edip metrekare başına düşen yan giderleri gerçek oturum alanına göre hesaplatabilir.

* Kiranın ödenmemesine karşı karşı yapılan sigorta (Mietausfallversicherung), hukuki bir davadan doğacak masrafları karşılayan hukuk sigortası (Rechtsschutzversicherung) ve tamir giderlerini karşılayan sigortaları(Repa raturkostenversicherung) ev sahipleri ödemek zorunda.

Kalorifer gideri hesaplamasında ne baz alınıyor?

KİRACILAR, kendilerine gönderilen yan giderler faturasında ev sahipleri ile en sık kalorifer kullanımının hesaplanması konusunda anlaşmazlığa düşüyor. Kalorifer giderlerinin kullanıma mı yoksa binadaki ev sayısına göre mi hesaplanacağı çoğu zaman tartışma konusu olabiliyor.

Yasal düzenlemelere göre, kalorifer giderlerinin en az yüzde 50’si en fazla 70’i kişinin ısınma için harcadığı enerji baz alınarak hesaplanması gerekiyor. Bunun için binada bulunan tüm evlerde bir sayaç bulunması ve yıllık kullanım miktarının belirlenmesi için bu sayaç değerlerinin yılda bir kez okunması şartı var. Geriye kalan yüzde 30 veya yüzde 50 ise genellikle evlerin büyüklüğüne göre hesaplanıyor.

1994 Isı Yalıtımı Düzenlemesi’ne sahip olmayan eski evlerin ısınma giderleri ise yüzde 70 kullanıma yüzde 30 da daire büyüklüğü baz alınarak hesaplanıyor. Bu hesaplama tipine giren evlerde ısıtma tipi olarak gaz ya da fuel-oil kullanılması ve gaz boruları eğer dışarıdaysa bunların da yalıtımının yapılmış olması gerekiyor.

Evi iyi ısınmayan kirada indirim isteyebilir

ALMANYA’da evlerde kaloriferler normal olarak 1 Ekim tarihinden itibaren kullanıma açılıyor. Bu tarih birçok kira sözleşmesinde de yer alıyor. Havaların iyice soğuduğu kış aylarında kiracıların evlerinde oda sıcaklığının 20-22 derecede olmasını isteme hakları var. Herhangi bir nedenden ötürü evlerinde oda sıcaklığı bu dereceye ulaşmayan kiracılar bu kusuru kirada indirim nedeni olarak gösterebilirler. Kış aylarında kaloriferleri çalışmayan kiracıların da kira sözleşmesini herhangi bir süreye bağlı kalmaksızın feshetme hakkı var. Evdeki odaların sabah 06.00 ile akşam 23.00 saatleri arasında bu sıcaklık değerlerine sahip olmaları yeterli görülürken, enerji tasarrufu için ev sahipleri bu saatler dışında kalan zamanlarda kaloriferleri ortalama 18 dereceye kadar düşürebilir.

Posta ücretlerine zam

ALMANYA’da 1 Ocak 2013’ten itibaren paket posta ücretlerine ortalama yüzde 4,9 oranında zam gelecek. Zamma, devamlı artan genel işletim ücretleri ve havayoluyla gönderilen paketler için istenen yüksek güvenlik istekleri gerekçe olarak gösterildi. Alman Posta İdaresi geçtiğimiz günlerde 15 yıl sonra ilk kez standart mektupların pul fiyatlarına zam yaparak 55 centten 58 cente çıkartmıştı.

Ücretsiz danışmanlık

BERLİN Humboldt Üniversitesi’nin hukuk bölümü öğrencileri tüketicilere ücretsiz danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Tüketiciler, hukuk konusunda 750 Euro sınırına kadar yaşadıkları sorunlar konusunda 1 Ekim tarihinden itibaren üniversitenin Humboldt Tüketici Kliniği (Humboldt Verbraucher-Klinik) adı altında oluşturulan birimine başvurabilecek. Projeyle hukuk öğrencilerinin deneyimli hukukçular gözetiminde tüketici hukuku konusunda tecrübe kazanmaları amaçlanıyor. Tüketici hukuku konusunda sorunları olanlar başvurularını hclc@rewi.hu-berlin.de adlı elektronik posta adresine yapabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!