Kira ve temel yardımda muafiyet sınırı değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Kira ve temel yardımda muafiyet sınırı değişiyor
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 13, 2021 09:45

Almanya'da federal hükümetin bu yılın başında yürürlüğe koyduğu, Almancası ‘Grundrente’ olan temel emeklilik ödeneği kapsamında, bazı yardım kalemlerine ilişkin dar gelirli emeklilerin yüzünü güldürecek bir dizi yenilikler yapıldı.

Haberin Devamı

Kira ve temel yardımda muafiyet sınırı değişiyor
ÖRNEĞİN; emekli aylığı yetmediği için Almancası ‘Grundsicherung’ olan sosyal yardım ödeneğine ve kira yardımına muhtaç olan vatandaşların cebinde ay sonunda daha fazla para kalacak. Gerek sosyal yardım ödeneğinde gerekse kira yardımında dikkate alınan gelir sınırlarının yukarı çekilmesi sonucu, söz konusu yardım kalemlerinden yapılacak kesinti miktarları da düşecek.
33 YIL ÅžARTI ARANACAK
Emeklilerin lehinde olan bu uygulamadan yararlanabilmek için ise temel emeklilik ödeneği için aranan şartlara sahip olmak gerekiyor. Bu şartları da kısaca hatırlatalım; En az 33 yıl sigortalılık süresine sahip olmak ve bu süreçte elde edilen kazancın, Almanya’daki ortalama gelirin yüzde 30’u ve üzerinde olması gerekiyor. Bu koşulları taşıyan emeklilerin brüt emekli aylıklarından 100 eurosu ve geri kalan miktarın da sadece yüzde 30’u, temel emeklilik ödeneği hesabında muaf tutulacak. Diğer bir ifadeyle, bu hesap sonucu temel emeklilik ödeneğinde hesaplanan muaf gelir miktarının, sosyal yardım ödeneğinin en fazla yüzde 50’sini aşmaması gerekiyor ki, bu da toplamda 216 euro yapıyor.
NASIL HESAPLANACAK?
Örneğin 33 yıl sigortalı çalıştığınızı ve emekli aylığınızın 550 euro tutarında olduğunu varsayalım. Bu 550 euronun 100 eurosu dikkate alınmadığından, dikkate alınan geliriniz 450 euro olarak belirlenecektir. Bu miktarın yüzde 30’u da, 135 Euro yapıyor. Netice itibarıyla, 235 euro (100 + 135 = 235 euro) tutarındaki muafiyet gelir, sosyal yardım ödeneğinin yüzde 50’sini (216 euro yapıyor) aştığından, sosyal yardım miktarı veya kira yardımı hesaplanırken baz alınan muaf gelir miktarı, toplamda 216 euro olarak kalacaktır. Diğer bir ifadeyle, verdiğimiz bu örnekte 550 euroluk emekli aylığının sadece 334 eurosu (550 – 216 = 334 Euro), sosyal yardım veya kira yardımı ile mahsup edilecektir. - BİTTİ -

Haberin Devamı

- BUNU UNUTMAYINIZ-

ÇOCUK BAŞINA 150 EURO KORONA YARDIMI MAYISTA

Haberin Devamı

KORONAVÄ°RÃœS salgınının yol açtığı maddi zararları ve buna baÄŸlı olarak ailelerin sırtına maddi külfet olarak binen ek harcamaları karşılamak amacıyla Almanya’da yaÅŸayan çocuklu ailelere yeni bir yardım paketi daha hazırlandı. Federal Hükümeti oluÅŸturan koalisyon ortakları CDU/CSU ve SPD liderleri, geçen hafta çarÅŸamba günkü zirvede, çocuk başına 150 euro tutarında korona yardımı yapılması konusunda uzlaÅŸtılar. Handelsblatt gazetesinin haberine göre, Federal Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yardım ödemesi, önümüzdeki mayıs ayında gerçekleÅŸtirilecek. Yaklaşık bir yıldır süren koronavirüs pandemisi süresince ikinci kez yapılması kararlaÅŸtırılan maddi yardımla, baÅŸta artan yuva, kreÅŸ ve bakıcı masraflarının karşılanması hedefleniyor. Fedeal hükümetin bunun için toplam 2.1 milyor euro tutarından bütçe ayırdığı gelen bilgiler arasında. Geçen yıl da çocuklu ailelere, çocuk başına 300 euro yardım yapılmıştı.Â

Kira ve temel yardımda muafiyet sınırı değişiyor

Haberin Devamı

- BUNU BÄ°LÄ°YOR MUSUNUZ? -

BU KAR-KIŞ KİMİN KÜREĞİNİ YAKACAK?

HANİ bir söz vardır; ‘Mart ayı kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır’. Daha mart ayına gelmeden Almanya’yı pençesi altına alan ve hava ısısını yer yer -10 seviyesine kadar düşüren ağır kış koşulları, şimdiden kazma kürek yaktıracağa benziyor. Özellikle ülkenin kuzey ve güney kesimlerinde günlük hayatı zorlaştıran dondurucu soğuklar, yolları buzlandırdığı için kara ulaşımı da olumsuz etkileniyor. Kar ve buzlanma sonucu kapanan yollar, kendi görev alanına giren belediyeler tarafından kepçeli ağır iş makineleri tarafından temizlenerek trafiğe açılırken, mesken mahallelerde sokakların ve yaya yollarının kardan arındırılması işinin kimin sorumluluğunda olduğunu biliyor musunuz? Belediye mi, konut sahipleri mi, yoksa kiracılar mı sokakların kar ve buzdan arındırılmasından sorumlu? Kar yağışının önümüzdeki günlerde de yoğun bir şekilde devam edeceği için bugünkü yazımızı bu konuya ayırdık.

Haberin Devamı

KİMİN GÖREVİ?
Alman Kiracılar Birliği (DMB) tarafından bu konuda yapılan açıklamaya göre, yaya yollarındaki kar temizliği, ilk etapta arsa veya bina/konut sahiplerinin görevi. Bu görev, kiracılara aktarılabilir, ancak bunun için kira kontratında bu sorumluluk açık bir şekilde belirtilmiş olması gerekiyor. Bina sahibi tarafından tüm kiracılara dağıtılan ev kurallarında bu konuda bir düzenlemenin yer alması, kiracıların karla kaplanan yolları temizleme sorumluluğunu üstlenmelerine yetmiyor. Özellikle zemin katta oturanların otomatikman kar küreme görevini üstlenmeleri diye bir kural yok DMB’ye göre. Bina sahibi, bu görev için bir kişiyi veya bir temizlik şirketini görevlendirebilir, kira kontratında bu yönde bir düzenlemenin yer alması şartıyla, temizlik harcamalarını da işletme masrafı olarak kiracılar arasında paylaştırabilir. Bina sahipleri, kar küreme görevini hariçten birine devretse de, karla kaplanan yaya yolunun kurallara uygun temizlenip temizlenmediğini denetlemekle yükümlüdür. Aksi takdirde, olası bir kazada sorumluluk bina sahibine ait olur.

Haberin Devamı

NE ZAMAN TEMÄ°ZLENMELÄ°?
Kar ve buzla kaplı yolları açma çalışmaları genellikle saat 07.00 ile 20.00 arasında yapılmalı. Yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde, kar temizleme çalışmaları akşamın geç saatlerine kadar sürebilir. Hafta sonları ve resmi tatil günlerinde ise kar küreme sabah saat 08.00 veya saat 09.00’da başlasa da sorun teşkil etmez. Ancak gün içerisinde yollar birkaç kez kardan arındırılması ve buzlanmaması için çakıl taşı veya tuz serpilmesi gerekiyor. Kar yağışının aralıksız olması halinde kar küreme işine yağış durana kadar ara verilebilir.

NERELER TEMÄ°ZLENMELÄ°?
Kurallar ülkesi Almanya’da kar kürenecek ve çakıl/tuz serpilecek alanlar açık bir şekilde belirlenmiş durumda. Buna göre, yaya yolları, ev veya bina girişlerinin yanı sıra çöp bidonlarına ve garajlara giden ara yollar da iki yayanın yan yana geçmeye yetecek mesafe olarak belirlenen bir metre eninde kardan arındırılmalı. İşlek caddelerdeki yaya yolları ise en az 1.5 metre eninde bir şerit halinde kardan temizlenmesi gerekiyor.

SIRAYLA TEMÄ°ZLÄ°K
Kira kontratlarında kar-kış temizliği ile ilgili özel bir madde yer alması halinde, çok katlı binada oturan kiracıların kar küreme görevini sırasıyla üstlenmeleri gerekiyor. Hastalık ya da iş gereği seyahatte olan kiracılar ise kar temizleme işi için mazeretleri olduğu süre boyunca yerlerine bakacak kişiyi önceden tayin etmelerinde fayda var. Aksi takdirde ihmalden dolayı kaza anında sorumlu olunabiliyor. Bina sahibi ise kar temizleme için gerekli araç ve gereçleri temin etmekle yükümlüdür.

KAZADA SORUMLULUK KÄ°MÄ°N?
Yolun karla kaplı olması veya buzlanması sonucu meydana gelen kazalardan kim sorumlu olacak? Genellikle buzlu yolda kayma ve düşme sonucu meydana gelen kazalarda zarara uğrayan veya düşme sonucu yaralanan kişi, kar temizleme görevini ihmal eden sorumlu kişiden tazminat isteyebilir. Eğer yaya, yolun buzlu olduğunu görmesine rağmen bile bile bu yoldan geçmeyi tercih ediyorsa, o zaman kendisi de kusurlu sayılır ve kusuru oranında alacağı tazminat miktarı düşer. Dileğimiz, herkesin görevini kurallar çerçevesinde yerine getirmesi ve kimsenin de bu zorlu kış günlerinde zarara uğramaması. Bu vesileyle tüm okurlarımıza güzel bir hafta sonu diliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!