Kin broşürüne suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Kin broşürüne suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2010 12:35

Avusturya’da aşırı sağcı parti FPÖ’nün Türkleri hedef alan seçim broşürüne karşı savcılığa suç duyurusu yapıldı. Yeşiller ve SPÖ, seçim broşürünün halkı Türklere karşı tahrik ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

AVUSTURYA’da aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (FPÖ) Türklere karşı kışkırtıcı kampanyalarla seçim zaferi yaşıyor. FPÖ’nün 10 Ekim’de yapılacak Viyana eyalet seçimlerinde Türkleri hedef gösteren kampanyasına karşı Yeşiller dün suç duyurusunda bulundu.
FPÖ’nün gençler için çıkardığı “Viyana Efsaneleri” adlı karikatürlü seçim broşüründe, Viyana Kuşatması anlatılıyor ve Türkler düşman olarak gösteriliyor. FPÖ Genel Başkanı Heinz Christian Strache, elinde kılıç, Avusturyalı gençleri “Haydi gençler, özgürlük, insan hakları ve vatan için” sloganıyla Türklere karşı mücadeleye çağırıyor.

KİLİSELERİ ATEŞE VERDİLER
Seçim broşürünün ilk sayfası “1683’te Türkler ikinci kez Viyana kapılarına dayandı. Banliyöleri, en güzel bahçeleri yerle bir ettiler. Tüm kiliseleri ve sarayları ateşe verdiler” sözleriyle başlıyor. Broşürde Avusturyalı bir çocuğu mızrağa takmış bir Osmanlı askeri karikatürize ediliyor. Bir Osmanlı paşası “Eğer bu sefer başaramazsak, benden sonrakiler mutlaka AB’ye girmeli” diyor. FPÖ Başkanı Strache’nin Türklere karşı kurtarıcı kahraman olarak gösterildiği broşürde, “Sultan’ın canı cehenneme. Türkiye AB’ye ait değil, ne bugün ne de yüzyıllar sonra” deniliyor. Seçim broşüründe ayrıca Türkler'in şimdi de göçle Viyana’yı kuşattıklarına gönderme yapılıyor.

YEŞİLLER'DEN SUÇ DUYURUSU
Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) “Viyana Efsaneleri” adlı seçim broşürünün halkı Türklere karşı açıkça tahrik ettiğini açıkladı. Yeşiller Partisi, FPÖ’nün gençlere gönderdiği seçim broşürünün adam yaralamaya azmettirdiği, Türkiye’nin AB üyeliğini modern ve başarılı Viyana Kuşatması olarak tasvir ettiği gerekçesiyle dün savcılığa suç duyurusunda bulundu. SPÖ Viyana Teşkilatı Genel Sekreteri Christian Deutsch, broşürü “Kin broşürü” olarak niteledi ve bunun kelimenin tam anlamıyla insanları kışkırttığını vurguladı.

OYLARINI İKİYE KATLADI
FPÖ önceki gün yapılan Steiermark Eyalet seçimlerinden ise zaferle çıktı. Aşırı sağcı FPÖ, Steiermark seçimlerinde minarede ezan okuyan müezzinleri vurduran "Cami Baba" oyunuyla seçim kampanyası başlatmış, ancak bu oyun yargı tarafından yasaklanmıştı. 2005 seçimlerinde oyların sadece yüzdei 4,5'ini alarak Steiermark eyalet meclisinin dışında kalan FPÖ, pazar günkü seçimlerde yüzde 10,8 oy oranıyla üçüncü parti oldu. FPÖ şimdi Steiermark eyalet hükümetini belirleyecek güce sahip parti konumunda. Seçimde Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) oy kaybına uğramasına rağmen birinci parti kalmayı başardı. Muhafazakar Halk Partisi de (ÖVP) oy kaybına uğradı. Yeşiller 2005 seçimlerinde aldığı oy oranını korudu. Aşırı sağcı FPÖ hem SPÖ hem ÖVP hem de Komunist Partisi (KPÖ) seçmenlerinden oy aldı.

OY DAĞILIMI
Kesin olmayan sonuçlara göre oy dağılımı şöyle: SPÖ: yüzde 38.4 (-3.3). ÖVP: Yüzde 37.1 (-1.5). FPÖ: yüzde 10.8 (+6.3). Yeşiller: Yüzde 5.25 (+0.6). KPÖ: yüzde 4.4 (-1.9). Sandalye dağılımı ise şöyle: SPÖ: 23 (-2). ÖVP: 22 (-2). FPÖ 6 (+6). Yeşiller 3. KPÖ: 2 (-2).
Steiermark Eyalet Başbakanı Franz Voves, eyalet başbakanı olarak kalmak için ÖVP ve FPÖ ile görüşmeler yapacağını açıkladı. Mektupla oy sayımının henüz bitmediği, ancak sonucun pek değişmeyeceği kaydedildi. Seçimlerde sandığa gidenlerin oranı önemli ölçüde düştü. 2005 seçimlerine kıyasla 70 bin seçmen sandığa gitmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!