Kendini yazdıran şehir İstanbul'u anlattılar

Güncelleme Tarihi:

Kendini yazdıran şehir İstanbulu anlattılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2010 15:35

Duisburg- Essen Üniversitesi'nde düzenlenen "Türk edebiyatında İstanbul" konulu panele katılan Hürriyet yazarı ve edebiyat eleştirmeni Doğan Hızlan, "İstanbul öyle bir şehirdir ki kendini yazdırır" dedi. Panelde Buket Uzuner ve Enver Ercan da roman ve şiirde İstanbul'un etkilerini anlattılar.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Essen ve çevre kentlerinde devam eden İstanbul konulu Ruhr 2010 Kitap Fuarı Hürriyet yazarı, edebiyat eleştirmeni Doğan Hızlan ile yazar Buket Uzuner ve şair Enver Ercan'ın katılımıyla doruğa ulaştı. Hürriyet'in medya sponsoru olduğu etkinlik kapsamında Duisburg Essen Üniversitesi Glaspavillon Salonu'nda düzenlenen "Türk edebiyatında İstanbul" konulu panelde konuşan üç yazın ustası, tarih boyunca İstanbul'un konu edildiği eserleri ve İstanbul'u anlatan edebiyatçıları tanıttılar. Konuşmalar Almanca'ya çevrildi.

Bizans'tan beri ilham kaynağı

İstanbul'un Bizans döneminden itibaren edebi eserlere ilham kaynağı olduğunu belirten Doğan Hızlan, "Öyle bir şehir ki, kendini yazdırıyor. Her yazarda İstanbul'dan bir esinti bulabilirsiniz" dedi. İstanbul'un bir metropol olduğunu vurgulayan Hızlan, son zamanlarda semtlerin tanıtıldığı monografiler yayınlandığına işaret ederek, "Bir kentin bütününü anlayabilmek için bu monografiler çok önemlidir" diye konuştu. Hızlan konuşmasında İstanbul'u yazan yazarların uzun bir listesini de aktardı.

100 yıl sonrası için yazdım

Son romanı İstanbullular'la ilgili konuşan Buket Uzuner, gelecek kuşaklara İstanbul'u anlatmak için bu romanı yazdığını belirterek, "Aslında İstanbul Türkiye'nin bir yansımasıdır. İleride, bundan belki de 100 yıl sonra İstanbul'u veya Türkiye'yi merak edecekler 2000'li yılların başında nasıl bir kent ve ülke olduğunu okuyacaklar" dedi. Romanların resmi tarihlerden daha fazla ayrıntı içerdiğini ifade eden Uzuner, "Hiç bir kitapta 100 yıl önce Paris'in taşlı, çamurlu yollarından söz edilmez. Ama Victor Hugo'nun romanlarında bu ayrıntıları görürsünüz" diye konuştu.

İlk İstanbul şairi kadındı

Türk şiirinde İstanbul'un önemli bir yeri bulunduğuna işaret eden Enver Ercan, "Ancak İstanbul üzerine yazılan şiirler Türklerle başlamıyor. Bizans imparatorları da İstanbul'a şiirler yazmışlar. Kaynaklar, İstanbul üzerine yazılan ilk şiirin M.Ö 300 yılında Moino adlı bir kadın şair tarafından yazıldığını gösteriyor. Osmanlı zamanında padişahlar değişik isimlerle İstanbul şiirleri yazmışlar. Bu ilgi daha sonra dönemlerde de devam etmiştir" dedi.

Bu akşam Özkök ve Diekmann katılıyor

Pazar günü sona erecek fuara bu akşam saat 20.00'de Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök ile Bild Yayın Yönetmeni Kai Diekmann katılacak. Özkök ve Diekmann birlikte yayına hazırladıkları "Süper Freunde" (Süper dostlar) adlı kitabı tanıtıp, katılımcıların sorularını yanıtlayacaklar. Etkinlik Duisburg Essen Üniversitesi Glaspavillon Salonu'nda yapılacak. Yarın aynı salonda saat 20.00'de gazeteci Hasan Cemal bir konuşma yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!