Kazım için yürüdüler

Güncelleme Tarihi:

Kazım için yürüdüler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2006 00:00

Marsilya\'da sınır dışı gözetim merkezinde intihar eden Kazım Kuştul için dev bir sessiz yürüyüş yapıldı. Amca Muhammet Kuştul “Bu acıyı başkaları yaşamaması için olay açıklığa kavuşmalı\" dedi.

Haberin Devamı

Fransa’nın Marsilya kentinde sınır dışı gözetim merkezinde intihar eden Trabzon Akçaabatlı 22 yaşındaki Kazım Kuştul için dün dev bir sessiz yürüyüş yapıldı. La Porte d’Aix’teki Zafer Anıtı önünde saat 14.00\'de başlayan yürüyüş intihar olayının olduğu merkezin önüne son buldu. Anma yürüyüşüne aralarında Türkiyeli Yurttaşlar Birliği’nin de bulunduğu Fransız sivil toplum örgütü üyeleri de destek verdi. 600 kişinin katıldığı sessiz yürüyüşe Kazım\'ın akrabalarının yaşadığı Avignon\'dan 200 kadar Türk\'ün otobülerle Marsilya\'ya geldiği görüldü.

Kağıtsızlar avının kurbanı

Herhangi bir derneğin pankartı yada ülke bayrağının taşınmadığı yürüyüş kortejinin başında aile fertleri tarafından taşınan Kazım’ın büyük siyah beyaz fotoğrafı yanında diğer akrabalarının taşıdığı bandrolde “Kazım, Sarkozy’nin yürüttüğü Kağıtsızlar avının kurbanı” ibaresi yer aldı. Yürüyenlere bunun dışında sadece Hürriyet’in “Sınır dışı paniği intihara neden oldu” başlıklı gazeteyi çoğaltarak pankart gibi taşımalarına izin verilirken Kazım’ın ailesi “Hürriyet ilk günden beri acımıza ortak oldu ve büyük destek verdiği için bunu yaptık” dediler.

Yürüyüş, Aix en Provence kapısı meydanından, Avenue Camille Pelletan, Boulevard de Strasbourg, Boulvard National, Rue Felix Pyat, Boulvard Casanova, Boulvard des Peintures’den sonra yabancıların sınır dışı edilmek üzere tutulduğu gözetim merkezinin önünde yapılan konuşmalarla sona erdi. Gözetim Merkezin önünde Kazım’ın amcası Muhammet Kuştul, avukatı Christian Bruschi, Fransız Parlamenter Annick Boet, Kağıtsızlar Kolektifinden bir yetkili ve Türkiyeli Yurttaşlar Birliği Genel Koordinatörü Ümit Metin birer konuşma yaptı.

Kazım ne ilk nede son

Kazım’ın amcası Muhammet Kuştul konuşmasında “Bu acı olayın başkalarının da başına gelmemesi için intiharın ardındaki belirsizliğin açığa çıkarılmasını ve gözaltı merkezinin neden geç müdahalede bulunduğunu öğrenmek istiyoruz. Olayın aydınlanması için girişimlerimizi sürdüreceğiz. Kazım sportmen, hayat dolu ve dinamik bir gençti, güreşçiydi. Kimseye bir zararı yoktu ve sadece ekmek parası için buradaydı. 4 yıldan beri anne babasını görmemişti” dedi.

Ümit Metin konuşmasında şu görüşlere yer verdi “Bugün maalesef bir kartsızın, Kazım’ın ölümü nedeniyle buradayız. Ne yazık ki bu ilki de değil sonuncusu da olmayacak. Çünkü ‘Kartsızlar’ avının sürdüğünü biliyoruz. Bugün, kartlı, kartsız, yabancı, Fransız hepimiz hem Kazım’ın anısına hem de bu vesileyle yabancılara uygulanan bu acımasız politikalara dur demek için bir araya geldik.

Bu politikalar bugün belki kartsızlar için uygulanıyor ama yarın oturma müsaadesi olan yabancıları hatta Fransızları da etkileyecektir. Bunun son örneği yeni yabancılar yasasıdır. Oturumu olduğu halde Fransızca bilmediği için oturma kartı elinden alınabilecek bir çok aile yurt dışı edilebilecektir. Artık bu uygulamalara yasal haklarımızı kullanarak ‘dur’ dememizin ve haksız politikalara son vermenin zamanı çoktan geldi.

Olay nasıl olmuştu

Trabzon Akçaabat’lı 22 yaşındaki Kazım Kuştul, bir inşaat şirketinde çalışırken oturma ve çalışma müsaadesi olmadığı için yakalanarak Türkiye’ye gönderilmek üzere Marsilya’nın Canet bölgesinde sınır dışı edilecek yabancıların tutulduğu gözetim merkezine kondu. Gözetim evinde Ertan Türkmen adlı bir başka Türkle aynı odayı paylaşan Kazım, bunalıma girerek 1 Aralık gecesi saat 23.20 de arkadaşına verilen uyku hapı ile uyumasından faydalanarak yatak çarşafını dolayıp banyo kapısının üzerine taktıktan sonra ayağının altına küçük çamaşır dolabını koyarak kendini boşluğa bıraktı.

Destek veren dernekler

Kazım için yapılan sessiz protesto gösterisine katılarak destek veren dernekler “Türkiyeli Yurttaşlar Birliği, Kağıtsızlar kolektifi, Marsilya Medyatek Alternatif Sosyal Hareketi, Ökümenik Yardımlaşma Servisi,Yurtdışı edilecek yabancılara refakat şebekesi, İnsan Hakları Ligası, Halklar arası dostluk ve ırkçılığa karşı hareket, Bilim ve Enformasyon Teknolojileri Federasyonu, Katolik kiliseleri Servisi, Fransa Öğrenci velileri derneği, Barış için Fransa Yahudileri Birliği, Filistin 13, Siyahlı Kadınlar, Dayanışma derneği, Fransa Demokratik iş Konfederasyonu, Ulusal Çalışma Konfederayonu, Genel İş Sendikası, Kırmızı Balon, Fransa Komünist Partisi, Devrimci Komünist Ligası”. Toplantıda alınan kararlarla ilgili bildiride, gösterinin Marsilya’nın ‘Porte d’Aix’ limanından başlayıp Kazım’ın intihar ettiği gözetim merkezine kadar sessiz yürüyüş şeklinde yapılacağı ve Kazım’ın fotoğrafları taşınacağı belirtilerek şu görüşlere yer verildi.

Muammer ELVEREN / MARSİLYA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!