Kayra Can'a hayat verelim

Güncelleme Tarihi:

Kayra Cana hayat verelim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2010 11:50

Lösemi hastası 7 yaşındaki Kayra Can Travacı için 17 Kasım Çarşamba günü Giessen Türk Alman Sağlık Vakfı'nda, 20 Kasım Cumartesi günü ise Dieburg DİTİB Fatih Camii'inde kan bağışı kampanyası düzenlendi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Lösemi hastası Kayra Can Travacı (17) için kan bağış kampanyası düzenlendi. Doku tipleme kampanyasını Türk Alman Sağlık Vakfı ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Dieburg Fatih Camii ile Alman Kemik İliği Bağış Bilgi Bankası'nın (DKMS) ortaklaşa organize ediyorlar. Kan bağışının ilki 17 Kasım'da Friedrichstrasse 13, 35392 adresindeki Türk Alman Sağlık Vakfı'nın Merkezi'inde 11.00-14.00 saatleri arasında yapılacak. 20 Kasım'da Dieburg-Güterstrasse 10-12 adresinde saat 14.00-17.00 saatleri arasında organize edildi.

Bu yıl ilkokula başlayan Kayra Can'ın annesi Emel Travacı “Hastalık ilk 2006'da çıktı. İyileşti derken Mart 2008'de hastalık tekrar döndü. Kayra'ya küçük kardeşinden alınan ilik verildi. İyileşti ve TSV Hungen genç takımında futbola başladı. Takım kaptanı da oldu. Fakat şimdi tekrar hastalık ikinci kez nüksetti" dedi.

Amca Dr. Mehmet Travacı şunları söyledi: "Almanya'da her 45 dakikada bir insan kan kanserine yakalanıyor. Kemik iliği bankalarında Kayra Can'ın dokusuna uygun bir bağışçı şimdiye kadar ne yazık ki bulunamadı. Vatandaşlarımızı kan örneği verme kampanyalarına katılmaya çağırıyoruz."

TÜRK BAĞIŞÇILAR
2 milyona yakın muhtemel verici kayıtlı ve dünya çapında en büyük kemik iliği bağış bilgi bankası olmasına rağmen Alman Kemik İliği Bağış Bilgi Bankası'ında çok az Türk vatandaşının kayıtlı olduğu bildirildi. DKMS'den yapılan açıklamada "Kan kanserine yakalanan kişi Türk-asıllı ise, uygun kök hücre/kemik iliği bağışçısı bulma şansı Türkler arasında çok daha yüksek olduğu için özellikle Türkler'in verici bankasına kayıt olmaları, Türk hastalarımıza verici bulma şansını artıracaktır" denildi.

İŞLEMLER NASIL OLUYOR:
DKMS'e muhtemel kök hücre/ kemik iliği vericisi olarak kayıt olmak için 18-55 yaşları arasında ,sağlıklı bir durumda olması gerekiyor. Kabul belgesini doldurduktan ve imzaladıktan sonra sizden 5 ml kan alınıyor. Sonra laboratuvarda bu 5 ml kan ile doku tipleriniz tespit ediliyor. Doku tipleriniz Necla, Kadir veya bir başka hastanın doku tiplerine uygun bulunduğunda, size haber veriliyor ve kök hücre/kemik iliği nakli için gereken işlemler yapılıyor.

KÖK HÜCRE BAĞIŞI YAPMANIN İKİ YÖNTEMİ BULUNMAKTADIR
1. Periferik kök hücre toplam yöntemi, kandan kök hücre toplanması yaklaşık yüzde 80'ninde kullanılan en yaygın yöntemdir.
2. Kemik iliğinden toplama yöntemindeyse, kemik iliği ve kan karışımından oluşan 1 lt kemik iliği (omurilik değil) örneği narkoz altında bağışcının kalça kemiğinden alınır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!