Kaybedilen çocuk geri kazanılamaz

Güncelleme Tarihi:

Kaybedilen çocuk geri kazanılamaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2012 10:21

Londra’da faaliyet gösteren 26 dernek ve kurumun oluşturduğu“Gençlik Geleceğimizdir, Geleceğine Sahip Çık” platformu üçüncü keztoplandı. Elbistan Toplum Merkezi’nde düzenlenen panelde, uyuşturucu tacirleri ve çetelere karşı, gençlerin nasıl korunacağı konuşuldu.

Haberin Devamı

Londra’da özellikle göçmen gençlerin yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak için 26 dernek ve kurum tarafından oluşturulan ‘Gençlik Geleceğimizdir, Geleceğine Sahip Çık’ platformu, üçüncü toplantısını Elbistan Toplum Merkezi (El- Com) salonunda gerçekleştirdi.

İki bölüm halinde düzenlenen panelin ilk konuşmacısı Pazarcıklılar Derneği (Paz-Der) Yönetim Kurulu üyesi Uçaroğlu, konunun yaklaşık 6 ay önce tartışmaya açıldığını, araştırmalar sonucu gençlerin ‘aile, okul, sokak ve arkadaşlık ilişkileri’ dörtgeninde yaşadıkları ‘içler acısı’ durumu dile getirdi.

200’den fazla kişinin katıldığı panelde konuşan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nden (İAKM-Cemevi) İsrafil Erbil, İngiltere’deki intiharların, hapisteki gençlerin durumunun ve çete sorunlarının herkes tarafından bilindiğini belirterek şunları söyledi:

Sosyal sitelere dikkat

“Biz gençlerimizin içinde bulunduğu bu gibi sıkıntıların yerel ve bölgesel olarak yaşandığını kabul ediyorduk, ancak şimdi bunun herkesin sorunu olduğunu gördük. Biz çareyi yine kendimizde arayacağız ve çocuklarımızı kültürlerimize ve kurumlarımıza yakın tutacağız. Bir araya gelmemizin önemli nedenlerinden biri de bu. Parklarda yaşları 10’a kadar inen çocuklar uyuşturucu tacirleri ve sapıkların istismarına maruz kalıyor.

İnternetteki sosyal iletişim ağları ve cep telefonları ile çocuklar tuzaklara düşürülüyor. İletişim alanı olarak kullanılan sitelerde 6 binin üzerinde çocuğun ismi var. Çoğu çocuk sadece arkadaşlık tekliflerine cevap vermişlerdi. Bu yolla önce okullarından sonra ailelerden koparılmaya çalışılan çocuklar, sonra çeteler için potansiyel bir eleman durumuna geliyor.”

Konser nedeniyle Londra’da bulunan Ozan Emekçi ise ‘Her ağaç kendi kökleri üzerinde yükselir’ atasözüne gönderme yaparak yaşanan sorunları gündeme taşıdı. Çocukların ihmal edildiğini belirten Emekçi, “Herkes daha çok para kazanmak, memlekette yatırım yapmak için çalıştı ve çocukların sorunları neler, psikolojisi nedir, hiç hesaba katılmadı. Oysa en büyük yatırım insana yatırımdır. Para her zaman kazanılabilir ama çocuk bir kez kaybedilince bir daha kazanılmaz” diye konuştu.

Sorun sadece bizim değil

Enfield Belediye Meclis üyesi Yusuf Çiçek, gençlerin yaşadığı sorunların sadece Türklere ait olmadığını, tüm toplumların aynı sorunu yaşadığını ve çözüm için diğer toplumlarla da ortak çözüm aranması gerektiğinin altını çizdi. Psikolog Dr. Keleş ise özgürlük arayışları, işsizlik, stres, kimlik arayışı gibi durumların çeteleşmeyi kolaylaştırdığını, ailelerin eğitimsizliğinin gençlik sorunlarında ciddi rol oynadığını belirterek, “Gençler ile aileler arasında kuşak çatışması var. Erkek çocuklar kendileri için bir rol model arar. Bunu evde bulamayınca farklı arayışlara girebilir” sözleriyle ailelere uyarı yaptı.

Kimler katıldı

Toplantıya İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nden İsrafil Erbil, Pazarcıklılar Derneği’nden Özcan Uçaroğlu, El-Com’dan Cumali İnce, Enfield Belediye Meclis Üyesi Yusuf Çiçek ve Londra Metropolitan Üniversitesi öğretim üyesi Psikolog Dr. Janroj Keleş konuşmacı olarak katıldı. Toplantının moderatörlüğünü ise Mahir Kaya ve Cumali İnce yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!