Kavga sonrası incelemelerde bulundu

Güncelleme Tarihi:

Kavga sonrası incelemelerde bulundu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2009 11:01

Fransa'da Türk ve Faslı gençler arasında çıkan ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan kavgadan sonra bölgede incemelerde bulunan İçişleri Bakanı Hortefeux, "Gruplaşmalara izin vermeyeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

FRANSA'da iki ay önce meydana gelen oto teybi hırsızlığı üzerine geçen pazar günü birbirine giren Türk ve Faslı gençlerin çatıştığı Le Pontet kasabasına bizzat giden Fransız İçişleri Bakanı Brice Hortefeux, "Fransız toprakları üzerinde, toplumsal gruplaşmalara izin vermeyeceğiz" diyereke uyarıda bulundu. Yaklaşık 200 kişinin karıştığı ve dört Türk'ün gözaltına alındığı çatışmanın yaşandığı Le Pontet kasabasındaki "La Republique" meydanını gezen ve karşılaştığı gençlere başsağlığı dileyen Bakan Hortefeux, daha sonra Le Pontet Belediye Başkanı Alain Cortade, Cumhuriyet Savcısı Savcısı Catherine Champrenault ve güvenlik yetkilileri ile bir toplantı yaptı.
Barışa çağrı
Ardından basına açıklamalarda bulunan Bakan Hortefeux, "İki ay önce yaşanan basit bir araba teybi hırsızlığı yüzünden Türk ve Faslı gençler karşı karşıya gelmiş. Çıkan olaylarda Cap Verde'li bir genç hayatını kaybetmiş. Hayat 22 yaşında bitmemeli. Bunu yapanlar bilsinler ki ağır bir ceza alacaklar. Fransa, toprakları üzerinde, toplumcu ve cemaatçi bölünmelere izin vermeyecektir” dedi.
Bakanın katıldığı toplantıya daha sonra Türk ve Faslı derneklerin temsilcileri de alındı. Çıkan olayda üç oğlu yaralanan Faslı baba ile iki toplumun dernek temsilcileri, sadece iki aile arasında çıkan bir olayın Türk ve Fas toplumlarının karşı karşıya getirmiş gibi gösterilmesini eleştirdiler. İki toplumun da bugüne kadar uyum içinde yaşadıklarını belirten dernek temsilcileri, el sıkışıp "Barış çağrısında" bulundular.
Olayların daha da büyümemesi için önceki akşam kılınan teravih namazından önce Türk ve Faslı imamlar da, iki tarafa da sakin olma çağrısında bulundular.
Kimler katıldı
200'e yakın Türk ve Faslı gencin, yabancıların yoğun yaşadığı Joffre mahallesinde başlayan daha sonra kasaba merkezine sıçrayan bıçaklı-sopalı kavganın yaşandığı Le Pontet kasababının belediye başkanı Alain Cortade ve Bakan Hortefeux'un katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Hamid Bouzoufi (mahalle mediatörü), Erol Aslan (Le Pontet Futbol Kulübü Eş Başkanı), Mohammed Habibi (Fas Kültür Derneği Başkanı), Ludovic Augier (mahalle mediatörü), Necmi Altındağ (Türk Kültür Derneği Başkan Yardımcısı), Hadge Abdoullah (Magrep Camii Başkanı) ve encümen azalarının yanı sıra, olaylarda üç oğlu yaralanan Faslı Hammach Ahmed ve polis ile jandarma komutanları hazır bulundu.
Ne olmuştu
Geçen pazar günü, yaklaşık 200 Türk ve Faslı genç, aylar öncesi meydana gelen bir oto teyp hırsızlığı nedeniyle kavga etmişti. Le Pontet kasabasında yabancıların yoğun olarak yaşadığı Joffre mahallesinde çıkan ve şehir merkezine sıçrayan bıçaklı-sopalı kavgada, bir Afrikalı genç kalbinden bıçaklanarak hayatını kaybetmiş, dört kişi de yaralanmıştı. Jandarma, olayla ilgili olarak yaşları 16, 21, 22 ve 46 olan 4 Türk'ü gözaltına aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!