Karşılıklı çaba uyumu hızlandırır

Güncelleme Tarihi:

Karşılıklı çaba uyumu hızlandırır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2007 20:34

Federal Çalışma Bakanı Olaf Scholz (SPD) Hamburg'da katıldığı "Almanya'ya uyum" konulu toplantıda, Almanya'daki göçmenler ve göç politikası konularında görüş bildirdi. Scholz, daha iyi sonuç alınabilmesi için göçmenlerin de çaba sarf etmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Federal Almanya Çalışma Bakanı Olaf Scholz, Hamburg'da yapılan Almanya'ya uyum konulu toplantıda, entegrasyon çabalarının sonuç vermesi için göçmenlerin de gayret etmesi gerektiğini vurguladı. Çalışma Bakanlığı görevine getirildikten sonra ilk defa bir toplantıya katılan SPD'li politikacı, Almanya'nın göç politikasında son yıllarda olumlu gelişmeler olduğunu dile getirdi.

BAŞARILIYIZ: Hamburg'da oturan Olaf Scholz, Rahlstedt semtindeki bir okulda yapılan toplantıda, 2005 yılı başında yürürlüğe giren göç yasasının olumlu sonuçlar verdiğini kaydetti. Bu yasa sayesinde entegrasyonun yasal çerçevesinin hazırlandığını söyleyen sosyal demokrat politikacı „Göç Yasası çok başarılı oldu' diye konuştu. Bu yasa çıkarılmadan önce Almanya'ya uyum kurslarının olmadığına dikkat çeken Scholz, göçmenlerin bu kurslar sayesinde içinde yaşadığı toplumu daha iyi tanıdığını dile getirdi. „Almanya'nın işçi açığı yok' diyen Olaf Scholz „Bazı alanlarda kalifiye işçi açığı var diye yeni göçmenlerin gelmesinden çok, buradaki işsizlerin ve dolayısıyla göçmenleri kalifiye işler yapacak duruma getirmesi gerektiğini düşünüyorum' dedi. Olaf Scholz, bu bağlamda çalışma bakanı sıfatıyla göçmen gençler için ne yapmayı planladığı sorusunu ise yanıtsız bıraktı.
,
EÐİTİM ÖNEMLİ:Olaf Scholz, Almanya'daki ilk öğrenim okullarına ayrılan bütçenin diğer Avrupa Birliği ülkelerine oranla çok daha az olduğunu bildirerek, uzun vadede uyumun sağlanması için bu hatanın en kısa zamanda düzeltilmesi gerektiğini kaydetti. Olaf Scholz, okul yaşına gelen çocukların yeterince Almanca öğrenmesi için okul öncesi eğitimin daha fazla önemsenmesi gerektiğini vurguladı.

Almancası „Duldung' olan kısıtlı oturma müsadesini de eleştiren politikacı, „Kısıtlı oturma iznine sahip kimseler, çalışmak istese de çalışma izni yok, çocukları okulu pekiyi ile bitirse bile, meslek eğitimi alma şansı yok. En azından uzun zamandan beridir Almanya'da kalan ve buraya uyum sağlamış kimselerin bu statüden çıkıp oturum izni alması gerekiyor. Bu alanda da son yıllarda iyileşmeler yaptık' şeklinde konuştu.

VATANDAŞLIK: Toplantıyı düzenleyen Hamburg Eyalet Parlementosu Milletvekili Aydan Özoğuz göçmenler arasında Alman vatandaşlığına geçenlerin oranının az olduğunu dile getirdi. Özoğuz „Bir çok göçmen burada doğup büyüse bile kendi ülkesinin vatandaşı olarak kalmayı tercih ediyor' dedi. Bunun çok farklı nedenleri olduğunu belirten SPD'li politikacı, bu alanda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

Hamburg Eyaleti'nde tek başına iktidarda olan Hıristiyan Demokrat Parti'nin (CDU) eğitim politikasını da eleştiren sosyal demokrat politikacı Aydan Özoğuz „2001 yılından bu yana Hamburg'daki çocuk yuvalarına giden çocuk sayısı arttı ama bakıcı sayısı azaldı' dedi. Çalışma Bakanı Olaf Scholz ise göçmenleri Alman vatandaşlığına geçmeye davet ederek „Benim tercih etmem gerekseydi, ben Alman vatandaşlığını seçerdim' dedi.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!