'Karmaokul' mücadelesinde bir oy hüsranı

Güncelleme Tarihi:

Karmaokul mücadelesinde bir oy hüsranı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2012 15:22

Königswinter kasabasında Gesamtschule açılması için uzun yıllardır uğraş veren velilerin girişimi bir kez daha belediye meclisinde takıldı. Velilerin okul isteği bir oyla reddedildi

Haberin Devamı

Almanya’nın Bonn kentine bağlı Königswinter kasabasında Gesamtschule (Karmaokul) açılması için 1,5 yıldan beri yılmadan mücadele veren velililerin uğraşı yine boşa çıktı.

Muhalefet partilerinin önergesiyle önceki gün Oelberg Gymnasium’da düzenlenen olağanüstü toplantıda Gesamtschule açılması için bir araya gelen Königswinter Belediye Meclisi, öneriyi bir oy farkla reddetti. Belediye Meclisi Okul, Kültür ve Kardeşkentler Komisyonu Sözcüsü Halit Döndürmez, 1,5 yıldan beri verdikleri mücadeleyi bir oyla kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Üç çocuk babası İzmirli Halit Döndürmez, şöyle konuştu:

"Bu bölgede yaşayan velilerin çoğu eskiden beri burada bir Gesamtschule açılmasını istiyor. Son 1,5 yıldır yeniden Gesamtschule açılması için bir çalışma başlattık. CDU'lu Belediye Başkanı Peter Wirtz de bize destek verdi. Kasabada bilirkişi tarafından yapılan anketlerde de çoğunluğun Gesamtschule açılmasını istediği ortaya çıktı. CDU ve FDP ağırlıklı Belediye Meclisi, Hauptschule, Realschule ve Gymnasium’un yeterli olacağını ileri sürerek yıllardır buna karşı çıkıyor.

Ancak velilerin isteği dikkate alınmak istenmiyor. Buradaki toplantı öncesi sembolik bir imza kampanyası başlattık. 48 saat gibi kısa bir sürede 90’a yakın veli kampanyaya destek verdi. Ancak meclisin aldığı son karar bizi bir kez daha yıktı. Şimdi velilerin bir çoğu çocuklarını çevre kentlerdeki Gesamtschule’lere göndermek zorunda kalacaklar. Çocukların zamanın büyük bölümü yollarda geçecek. Çok yazık oldu.”

Gesamtschule (Karmaokul) nedir?

Alman Eğitim Sistemi'nde ilkokul eğitimini tamamlayan öğrenciler başarılarına göre Hauptschule, Realschule veya Gymnasium okul tiplerinde eğitimlerini sürdürür. Öğrenciler arasında ayrım yapmayan ve bu yüzden diğer üç okul tipinden farklılık gösteren Gesamtschule okul tipine tüm öğrenciler kaydolabilir. Gesamtschule'de öğrenciler arasında ayrım yapılmaz.

Diğer üç okul tipi, öğrencilerin kayıt süreçlerinde ilkokul başarılarını ve öğretmenlerinin tavsiyelerini esas alır. Eyaletlere göre öğrenciler 9 veya 10. sınıfa kadar süren zorunlu eğitimi Gesamtschule'de alabilir. Gesamtschule'da 10. sınıfı başarılı olarak tamamlayan öğrenciler ayrıca Abitur (Lise olgunluk sınavı) adı verilen ve Türkiye'deki lise eğitimine denk gelen eğitimi alabilir. Gesamtschule'de zorunlu eğitimini tamamlayan tüm öğrenciler ayrıca diğer okul tiplerinde de olduğu gibi doğrudan iş hayatına geçiş yapabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!