Kar yağışı bakın kimlere yarıyor

Güncelleme Tarihi:

Kar yağışı bakın kimlere yarıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2010 11:23

Hayatın neredeyse her alanı soğuklardan müteessirken, kara kış şartlarından mutlu olanlar da var. Bazılarının canını hayli yakan kar yağışı ve soğuklar bakın kimlere yarıyor.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR
Yoğun kar yağışlarının sevindirdiği kesimlerin belki de en başında çocuklar geliyor. Kar topu oynayarak, kızak kayarak ve kardan adam yaparak kışın tadını çıkaran çocuklar, ulaşımda yaşanan sorunlara bağlı olarak bir çok kentte okulların tatil edilmesiyle bu keyiften daha fazla yararlanma şansı buluyorlar.

KAYAK MERKEZLERİ
Kar yağışlarının artması kayak meraklıları için de en iyi koşulların ortaya çıkmasını sağlıyor. Almanya ve çevresindeki ülkelerdeki kayak merkezlerindeki pistlerde kar seviyelerinin en uygun yüksekliklerle ulaşması sayesinde, buralardaki tesisler tatilcilerin akınına uğruyor. Otel sahiplerinin de yüzde yüze ulaşan doluluk oranlarından dolayı yüzü gülüyor.

SEYAHAT BÜROLARI
Kış mevsimi uzun mesafeli seyahati tercih edenlerin sayısında önemli bir artışa yol açıyor. Soğuktan hoşlanmayanlar Tayland, Florida, Dubai ya da Maldivler gibi sıcak yerlerde tatil yapmak için seyahat bürolarına başvuruyor. Buna ek olarak son yıllarda Noel'i tatil yaparak geçirmek isteyen Almanlar'ın sayısındaki artış, turizm şirketlerinin kazancını artmasını sağlıyor.

GİYİM SEKTÖRÜ
Soğuk havalarla birlikte kaşkol, eldivenin yanı sıra kalın ve yünlü kazaklar, montlar gibi giysilerin satışları artıyor. İnsanlar bu kıyafetleri hem Noel ve yeni yıl hediyesi düşüncesiyle, hem de dondurucu soğuklara bağlı olarak kendi ihtiyaçları için alıyorlar. Alman Perakendeciler Birliği yetkilileri, kara kış nedeniyle özellikle bu yıl kış giyim sektöründe patlama yaşandığını belirtiyorlar. Bazı firmaların şu anda geçen yıla oranla iki kat daha fazla satış yaptığı bildiriliyor.

TAKSİCİLER
Kış şartları uçak, tren, tramvay ve otobüs seferlerinde önemli aksamalara neden olurken, bu durumdan en çok taksiciler yarar sağlıyor. Kötü hava şartlarında diğer ulaşım araçlarına en iyi alternatif olan taksiler, özellikle karlı havalarda yaklaşık yüzde elli daha fazla kazanç elde ediyor.

ÇAY ÜRETİCİLERİ
Soğuk günler çay üretim sektörü için bolluk anlamına geliyor. Normal çayın yanında özellikle soğuk algınlığı ya da bitki çaylarının tüketimi artarken, kış mevsimine yönelik ferahlatıcı özellikli çaylar da büyük ilgi görüyor.

YAPI MARKETLERİ
Kış mevsiminin uzun sürmesi ve şartların ağırlaşması yapı marketlerindeki ürünlere olan ilginin patlamasına yol açıyor. Başta buzlu yollara dökülen tuz olmak üzere, kum, kar küreyici araç ve gereçler, kızak, buz kazıyıcı gibi ürünler neredeyse yok satıyor.

ŞEKERLEMECİLER
Şekerleme ürünleri ve çikolatalar soğuk havalarda daha çok tüketiliyor. Kentlerde kurulan Noel pazarlarına gelenlerin en çok rağbet gösterdiği ürünlerin başında da bu ürünler geliyor. Alman Şekerleme Endüstrisi Birliği de, sektörün şu ana kadar elde ettiği gelirin çok iyi olduğunu belirtiyor.

EISWEIN ÜRETİCİLERİ
Almanya'da donmuş üzümlerden elde edilen “Eiswein” adlı özel şarabı üretenler 2010 yılında iki defa ürün alma şansı buldu. İlk olarak Ocak ayında hasat yapan bağcılar, dondurucu soğukların bu kış erken başlaması sonucu bir kez daha mahsul elde ettiler. Eiswein üreticileri aynı yıl içinde iki kez ürün almanın çok seyrek yaşandığını belirtiyorlar.

LASTİKÇİLER
Almanya'da araç lastiği sektörü Ekim ayından bu yana kelimenin tam anlamıyla altın dönemini yaşıyor. Hava şartlarının yolları bozmasının yanında araçlarda kış lastiğinin yasal zorunluluk hale getirilmesiyle birlikte, sektör bu dönemde geçmiş yıllara oranla yüzde 17 daha fazla kazanç sağladı.

SAUNA VE KAPLICALAR
Soğuklardan bıkanlar soluğu sauna ve kaplıcalarda alıyor. Bu tesisler şu günlerde en dolu dönemlerini yaşıyor. Dışarıda dondurucu soğuklar yaşanırken, sıcak su havuzları, buhar banyoları gibi imkanları bulunduran tesisleri ziyaret edenler dinlenmenin keyfini çıkarıyor.

TUZ ÜRETİCİLERİ
Kara kışa teslim olan Almanya'da şu günlerde en çok buzlu yollar için üretilen tuzun eksikliği sorun yaratıyor. Bir çok belediyenin depolarındaki stoklar erimiş durumda. Yapı marketler de tuz bulmak çok zor. Üretici firmalar siparişleri yetiştirmek için gece gündüz çalışırken, artan fiyatlar sektördekilerin yüzün güldürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!