Kaplan´ın sözleri testin önünü açtı

Güncelleme Tarihi:

Kaplan´ın sözleri testin önünü açtı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 00:00

Anadolu Federe Devleti´nin başında olan ve geçtiğimiz yıl Almanya´dan sınırdışı edilen sözde halife Metin Kaplan´ın yargılandığı mahkemede yaptığı açıklamaların, Almanya´da günlerdir tartışılan \"vatandaşlık testi\"nin önünü açtığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı




Metin Kaplan
Düsseldorf Yüksek Eyalet Mahkemesi hakiminin, Kaplan´ın sözlerini, örgütün yapısını ve çalışmalarını değerlendirdiği açıklaması üzerine Baden Württemberg Eyaleti´nin vatandaşlığa geçiş uygulamasını değiştirmeyi kararlaştırdığı öğrenildi.

Almanya´nın Baden Württemberg Eyaleti´nde yeni yılla birlikte yürürlüğe sokulan "vatandaşlık testi"nin, geçtiğimiz yıl sınırdışı edilen Metin Kaplan´ın bazı açıklamalarından sonra gündeme geldiği ortaya çıktı.

Hakimin sözleri etkili oldu
Metin Kaplan´ın yargılandığı Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi´nde verdiği ifadeleri değerlendiren hakimlerin yorumlarını dikkate alan Baden Württemberg Eyaleti´nin, vatandaşlığa geçiş uygulamasında değişikliğe gitmeyi bu nedenle kararlaştırdığı bildirildi. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin haberine göre eyalet, hakimlerin Kaplan davasıyla ilgili yorumları Alman vatandaşlığını almak isteyen Müslümanlar´a yönelik özel soruların hazırlanmasına yol açtı.

Gazete, Metin Kaplan´ı yargılayan mahkemenin başkanı Kasım 2000´de yaptığı ve Kaplan´ın apayrı dünyasından söz ettiği açıklamasındaki, "Olaylar, dağınık, yaygın, ama patlayıcı olan ve İslami-köktendinci değer yargılarının bir yanda, aşırı, hatta şiddete yönelik hedeflerin diğer yanda olduğu karışımın perde arkasında gelişti" sözlerine dikkat çekti.

Alman yasalarını tanımıyorlar




Heribert Rech
Hakimin şaşkınlıkla bazı tanıkları dinlediği belirtilirken, "Bu tanıkların bir çoğu Alman vatandaşı olmasına rağmen, inanılmaz bir yüzsüzlükle, kendileri için Alman yasalarının değil, Alman Anayasası´nın değil, şeriat kanunlarının geçerliği olduğunu söylediler" derken, bu tanıkların özgürlükçü Anayasal düzene karşı olduklarını şüphesiz ortaya koyduklarından söz etti.

Hakim, "Dinlenen şahitler hedef olarak da tüm dünyanın, halifenin egemenliği altında olmasını gösteriyordu" derken, şöyle konuştu:
"Mahkemede tanıkların bir çoğu, Almanya´ya geliş nedenlerini de açıkladılar. Buraya gelmelerindeki baş nedenlerden biri de, Almanya´da dinlerini diledikleri gibi yaşama özgürlüklerine sahip olmaları. Bir diğer neden de, Almanya´daki iyi ve geniş sosyal imkanlardı."

Bosbach da eleştirdi




Wolfgang Bosbach
Öte yandan Hıristiyan Birlik Partileri´nin (CDU/CSU) Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Wolfgang Bosbach testteki bazı soruları eleştirdi. Teste genel olarak karşı çıkmadığını ve vatandaşlığa geçecek kişilerin Anayasaya bağlılıklarının test edilmesinin yanlış olmadığını savunan Bosbach, "Ancak bazı soruların hukuki açıdan sorun teşkil ettiğini belirtti.

Soruların, bir kişinin dini görüşünü de sorguladığını kaydeden Bosbach, "Ancak dini özgürlüğün olduğu bir ülkede, kişinin dini görüşü vatandaşlığa engel teşkil edemez" dedi. Bosbach, "Kızınızın yüzme dersine katılmasına izin verir misiniz?" gibi soruları sakıncalı bulduğunu belirterek, birçok ailenin dini inançlarından ötürü kızlarının bu derslere katılmasını istemediklerini söyledi.

İsmail EREL / FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!