Kapatın bu partiyi

Güncelleme Tarihi:

Kapatın bu partiyi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2012 10:30

Almanya, ırkçı parti NPD’nin kapatılması için harekete geçiyor. Eyalet İçişleri Bakanları yarınki toplantıda, Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak ‘yasak başvurusu’na son şeklini verecek.

Haberin Devamı

ALMANYA’da uzun zamandır tartışılan ırkçı Alman Nasyonal Demokrat Parti’nin (NPD) yasaklanması için eyalet içişleri bakanları, yarın ülkenin kuzeyindeki Rostock-Warnemünde kentinde biraraya geliyor. CDU’lu Mecklenburg Vorpommern Eyaleti İçişleri Bakanı Lorenz Caffier’in evsahipliği yapacağı toplantıda, NPD’nin yasaklanması için Federal Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmek üzere hazırlanan başvuru dilekçesi görüşülecek. NPD’nin kapatılması için 2003 yılında yapılan başvurunun reddedilmesi dikkate alınarak bu kez kesinlikle yasak kararı çıkması için başvurunun en ince detaylarına kadar tekrar görüşülmesi bekleniyor.

FRİEDRİCH İKNA EDECEK
Almanya’daki 16 eyaletin içişleri bakanları arasında bu konuda henüz tam bir birlik sağlanamadı. Saarland ve Hessen Eyaletleri içişleri bakanlarının mahkemeden geri döner çekincesiyle henüz tam ikna olmadıkları, buna karşılık CSU’lu Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Hermann ile SPD’li Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jaeger’in yasak için başvuruya öncülük yaptıkları açıklandı. Yarın yapılacak toplantıda, evsahibi Lorenz Caffier ile Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in tüm tereddütlerin ortadan kalkmasını sağlayacakları kaydedildi.

İSTİHBARATÇILAR ÇEKİLDİ
2003’teki başvurunun reddine gerekçe olarak, parti yönetiminde gizli istihbarat elemanlarının olduğunun ortaya çıkması gösterilmişti. Bu yüzden geçen Nisan ayında tüm istihbarat elemanları geri çekildi. Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, eldeki tüm delillere rağmen mahkemeden kapatma kararının çıkması konusunda kesin olarak konuşmanın mümkün olmadığını hatırlattı. Friedrich, “2003’teki karardan alınan derslerin ışığında tüm hazırlığımızı yaptık. NPD Karlsruhe’deki Federal Anayasa Mahkemesi’nde açılacak davayı kaybetmesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidebilir” dedi.

BAŞBAKANLARA SUNULACAK
Yarınki toplantıdan sonra başvuru dilekçesi perşembe günü eyaletler başbakanları tarafından tekrar gözden geçirilecek. SPD’li Hamburg Başbakanı Olaf Scholz “NPD, demokrasi için çok tehlikeli. Bu parti ülkemizin demokratik düzenine karşı herkesle ilişki içinde. Bundan dolayı yasaklanması en doğrusu” dedi. Lorenz Caffier de “Hem NPD anayasaya karşı bir parti demek hem de kapatılması için Karlsruhe’ye gitmekten çekinmek olmaz. Her şey yolunda giderse 2013 yılının başlarında Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Yasak kararını eyaletler olarak talep edeceğiz. Benim arzum bu talebe Federal Meclis, Eyaletler Meclisi ve federal hükümetin de katılmasıdır. Tüm demokratlar, birlik olmalıyız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!